fbpx
Banner
Category

Hamil

Category

Kita selalu dengar pengalaman isteri bersalin, kali ini penulis ingin berkongsi pengalaman suami di labour room pula. Mesti menarik! Bermacam ragam sebenarnya golongan suami hadapi sepanjang berada di labor room menanti isteri melahirkan cahaya mata.

Walaupun para suami tak dibenarkan untuk teman isteri di labor room semasa musim Covid19 memuncak, penulis mahu kongsi pengalaman suami penulis, Al Imran semasa berpeluang menemani penulis di dalam labor room awal tahun lepas (Januari 2020). Untuk pengetahuan mommies, penulis ambil pakej Full Paying Patient (FPP) di Hospital Putrajaya.

‘Check-in’ Hospital Putrajaya

Bila dah masuk wad, setup barang-barang semua dalam bilik, saya tolong angkat barang dari kereta dan daftar di kaunter. Sekali-sekala doctor atau nurse akan datang check condition wife selepas induce kali pertama. Masa tu teringat orang cakap kalau nak cepatkan labor kena banyak berjalan. Awal-awal tu masa contraction tak sakit dan tak kerap so kita pun berjalan lah pusing wad.

Kemudian, berehat kejap lepas tu jalan lagi a few rounds. Doctor and nurse akan datang buat checkup every hour. Dia bagi time limit by waktu sekian kalau kadar contraction tak meningkat dia akan induce lagi sekali. Confuse jugak lah bila doctor and nurse suruh tunggu aje. Saya just try untuk bantu wife faham apa yang doctor and nurse explain. Amat penting untuk wife faham apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku pada masa yang sama.

pengalaman suami

Bila dah tiba masa untuk induce, saya dah mula panik sikit sebab bila start contraction kerap, wife dah mula penat. Dia macam masuk dunia lain bila proses labor tu dah mula. Doctor and nurse datang dengan lebih kerap untuk periksa keadaan wife and baby. Mesin yang pasang kat perut untuk cek level contraction tu sedikit sebanyak membantu untuk kita prepare wife everytime ‘graph’ naik.

Saya cuba support wife yang sentiasa bertukar posisi dari baring duduk dan berdiri untuk tahan sakit. Memang tak boleh nak bayang sakit yang wife alami masa tu. Mengantuk ke penat ke dah tak proses dah masa tu. Saya lebih kepada cuba fahami basic info yang doctor bagi untuk monitor condition wife. Bila diorang datang, saya jadi jurucakap untuk patient (wife) sebab dia dah penat, ngantuk dan sakit. Ada a few times yang nurse datang cakap baby tidur and kena kejut. Saya pun terpinga-pinga sebab tak tahu macam mana nak kejut. Nurse just gerakkan perut wife sedikit dan graph di monitor bergerak. Wife pun beberapa kali mintak pain killer sebab terlalu sakit.

Waktu yang ditunggu-tunggu dah tiba. Doctor bawa wife pergi bilik treatment untuk cek bukaan berapa cm. Tak lama selepas itu, air ketuban wife sudah pecah. Selang beberapa minit, nurse cakap nak bawa pergi labor room. Nurse siapkan wife dengan beri ubat pelawas sebelum ditolak ke labor room. Masa tu kelam-kabut sebab tak tahu apa nak bawa pi labor room. Ingat beg baby je nak bawa, tapi bila fikir-fikir barang kita pun kena bawa jugak. Sambil berjalan sebelah katil wife, sambil fikir ada barang tinggal ke di bilik wad tadi. Sampai di labor hall kena suruh tunggu luar sambil diorang sediakan wife untuk labor.

Suami di labour room, teman wife ambil epidural

pengalaman suami
Epidural dicucuk di bahagian tulang belakang

Masa ni dah start update semua family members condition wife dan baby. Semua bagi kata-kata semangat dan doa. Bila masuk labor room, wife inform yang dia dah minta epidural. Saya pergi jumpa nurse minta dia terangkan prosedur epidural bagi saya faham bila dan macam mana proses nya. Nurse pun terangkan dan saya sampaikan info pada wife yang betul betul mengantuk dan penat masa tu. Perasaan masa tu ada sedikit rasa takut. Keadaan di labor room berbeza dengan di wad. Saya dah dapat rasakan proses kelahiran semakin sampai ke penghujung.

Kadar follow up nurse di labor room lebih kerap dan pada follow up seterusnya, mereka dah sedia untuk bagi wife epidural. Nurse advice untuk tidur bagi dapatkan tenaga untuk fasa terakhir. Selesai proses tersebut, wife pun tidur. Saya cek barang-barang sekali lagi dan update family. Selang beberapa minit selepas tu, saya pun letakkan kepala di tepi katil lalu tertidur.

I rasa baby nak terkeluar dah! Panggil nurse cepat!!!

Sedar-sedar dah sejam lebih. Wife pun baru bangun dan cakap baby nak keluar dah. Saya dengan mamai dan panik keluar mencari nurse untuk minta bantuan. Nurse masuk cek keadaan wife dan terus keluar tanpa memberitahu apa apa. Wife menahan contraction yang memuncak. Saya tunggu di muka pintu melihat reaksi nurse yang sedang memanggil doctor dan menyiapkan peralatan. Nurse inform saya bahawa doctor sedang menguruskan patient di bilik lain sebentar sebelum datang menguruskan wife saya.

Setelah beberapa ketika, doctor pun sampai dan dia minta saya berdiri sebelah wife untuk proses meneran. Sejujurnya, saya masih mamai dan terus pegang tangan wife dengan erat. Doctor dan nurse mula bercakap dengan wife as a guide untuk meneran dan mengawal nafas. Saya just follow nurse dan doctor untuk menenangkan wife. Wife teran beberapa kali dan doctor decide untuk gunting(episiotomy) wife bagi memudahkan baby keluar kerana sudah fetal distress. As soon as baby nak keluar, saya ke sebelah doctor untuk melihat. Dia meletakkan baby di atas kain di atas wife dan diberi beberapa minit untuk kita melihat jantina bayi.

Berpeluang azan bayi

pengalaman suami

Saya diberi peluang untuk azan di telinga baby. Alhamdulillah. Saya berasa di awangan setelah melihat baby untuk kali pertama. Haha. Wife nampak betul-betul penat dan mengiyakan sahaja apa yang doctor cakap. Akhirnya, saya diminta untuk tunggu di ruang menunggu sambil mereka menyiapkan wife dan baby untuk balik ke wad. Saya tak duduk diam di luar dan menggunakan alasan tertinggal barang di dalam labor room untuk melihat baby sekali lagi.

Doctor sedang menjahit wife dan baby diletakkan di dalam bekas oksigen di bilik lain. Saya menyelinap ke dalam bilik itu untuk melihat baby dan sempat membacakan beberapa ayat Al-quran di sebelahnya. Saya dapat tangkap beberapa gambar baby untuk dihantar ke family yang menunggu di rumah. Nurse pun datang dan menyuruh saya tunggu di ruang menunggu. Saya pun terus minta maaf dan bergerak ke ruang menunggu. Lama juga tunggu sebelum nurse update wife dan baby sudah selamat dihantar ke wad untuk berehat.

pengalaman suami

Semoga moms-to-be dapat bersalin ditemani suami tak lama lagi. Memang bersemangat untuk bersalin jika ada orang tersayang di sisi. Kurang rasa sakit walaupun mereka hanya bagi kata-kata semangat kepada kita.

Sudah lengkap vaksin? Suami kini boleh teman isteri bersalin mulai 4 Oktober

TERBARU, mulai 4 Oktober 2021, harapan ibu hamil untuk suami teman bersalin kini menjadi kenyataan selepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, memberitahu Kementerian Kesihatan (KKM) memberi kebenaran kepada suami yang sudah lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 untuk menemani isteri.

Menurut Harian Metro, ahli keluarga terdekat atau suami yang telah lengkap divaksinasi COVID-19 perlu membuat ujian pengesanan Covid-19 (RT-PCR atau RTK-Ag) dalam masa 72 jam di mana-mana fasiliti kesihatan atau makmal swasta.

“Suami atau ahli keluarga terdekat perlu mengehadkan pergerakan mereka selepas menjalani ujian saringan itu. Mereka juga boleh membeli Kit Ujian Kendiri Covid-19 yang mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) dan membawanya ke hospital bagi menjalani ujian pengesanan kendiri Covid-19 di tempat saringan yang disediakan di hospital dengan dipantau dan disahkan oleh anggota kesihatan yang bertugas,” ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Selain itu, dia turut mengingatkan suami atau ahli keluarga terdekat sentiasa mengamalkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) demi melindungi ibu hamil yang juga merupakan golongan berisiko tinggi.

“KKM berharap masyarakat terutama ibu hamil serta suami dan keluarga dapat mengambil manfaat daripada kemudahan yang telah diberikan ini,” sambungnya lagi.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: melahirkan bayi pramatang dan Sebelum Masuk Dewan Bersalin, Ini 5 Tips Persiapan Diri Ibu Hamil Patut Buat daripada komuniti Gaya Suri.

Sembelit semasa hamil bukanlah satu masalah yang baru bagi ibu hamil. Lazimnya, ibu hamil akan mengalami sembelit atas beberapa faktor. Ada kes yang tidak terlalu serius tetapi ada juga mengalami sembelit yang serius hingga menyebabkan buasir.

Sembelit adalah satu masalah kesihatan di mana wanita sukar untuk membuang air besar semasa hamil terutama trimester akhir kehamilan. Pernahkah anda terfikir, apakah punca menyebabkan ibu hamil sembelit?

Berikut merupakan faktor-faktor ibu hamil sering sembelit:

  • Perubahan hormon 
  • Tekanan rahim
  • Pengambilan suplemen tinggi zat besi

1. Perubahan hormon

ibu hamil

Wanita mengalami perubahan hormon semasa hamil. Tubuh wanita hamil menghasilkan hormon progesterone lebih tinggi sekaligus menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Apabila usus memproses makanan lebih perlahan dari biasa, ia akan menyebabkan najis lebih keras serta lebih sukar untuk membuang air besar.

Kadangkala, sembelit menyebabkan buasir jika ia berlarutan. Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.

2. Tekanan rahim

ibu hamil

Apabila bayi semakin membesar, rahim juga ikut membesar seiring dengan perkembangan bayi. Saiz rahim mempengaruhi tekanan yang berlaku di bahagian usus.

Menurut Doktor Zubaidi, rahim yang semakin membesar akan menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga menghalang pergerakan najis ke usus besar.

3. Pengambilan suplemen tinggi zat besi

ibu hamil

Biasanya ibu hamil akan dibekalkan ubat yang mengandungi zat besi sebagai suplemen tambahan terutama di trimester ketiga. Pil zat besi boleh menyebabkan sembelit kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam pil tersebut.

Ibu hamil sering mengalami sembelit semasa pengambilan pil zat besi jika tidak menjaga pemakanan seperti kurang minum air kosong. Najis juga akan bertukar warna gelap kerana pil zat besi. Mommy jangan terkejut ya bila melihat najis bertukar warna hitam.

Don’t worry, situasi ini akan berubah menjadi normal selepas anda melahirkan anak. Malah, sembelit semasa hamil tidak berbahaya kepada ibu dan bayi dikandung.

Banyakkan minum air kosong

ibu hamil

Ada beberapa cara untuk anda atasi masalah sembelit ketika hamil iaitu:

  • Banyakkan minum air kosong
  • Makan buah-buahan
  • Makan sayur-sayuran
  • Makan makanan berserat tinggi

Walaupun masalah sembelit bukanlah satu masalah yang besar, anda digalakkan berbuat sesuatu supaya ia tidak mengakibatkan buasir. Jika anda terkena buasir, lagi sukar untuk anda membuang air besar. Masalah buasir boleh berlaku sehingga selepas bersalin jika tidak diatasi segera.

Suka artikel ini? Baca 8 Mitos Popular Kehamilan dan Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil.

Menjadi seorang ibu yang menyusu bayi bermakna anda akan sentiasa sibuk dan lapar.

Tentunya, snek dan makanan ruji yang sihat dan mudah disediakan adalah paling ideal untuk ibu menyusu. Di sini kami kongsikan 16 idea snek yang berkhasiat, enak dan sangat mudah disediakan untuk anda cuba sendiri!

Yogurt Rendah Lemak

Yogurt rendah lemak merupakan sumber kalsium, protein dan bakteria sihat yang mudah didapati. Jika ada masa, tambahkan buah atau granola kepada yoghurt anda untuk meningkatkan nutrisinya. Ia juga akan membantu anda kekal kenyang untuk lebih lama.

Alpukat (Avocado)

ibu menyusu

Alpukat penuh dengan lemak tak tepu yang baik untuk badan, termasuk serat dan vitamin C. Lenyekkan beberapa keratan alpukat, sapu ke atas roti bijirin penuh dan snek anda siap untuk dimakan.

Roti bijirin penuh

Roti bijirin penuh yang disapu dengan mentega badam dan pisang merupakan snek manis yang sempurna dan boleh dimakan bila-bila masa. Jika anda risaukan bayi anda menjadi alah kepada kacang tanah, gunakan mentega badam sebagai pengganti. Mentega badam mengandungi lemak omega-3 dan pisang mengandungi potassium yang baik untuk badan.

Buah-buahan segar

Buah-buahan segar mengandungi banyak nutrisi seperti serat dan vitamin A, C dan E. Untuk snek yang mudah dan cepat, pilih daripada buah-buahan yang senang didapati seperti buah pisang, pir dan beri.

Sayur-sayuran

ibu menyusu

Sayur-sayuran seperti lobak merah atau saderi tinggi dengan potasium, vitamin A, serat dan air. Ia boleh disiang dan disimpan di dalam peti sejuk . Sos ranch atau bayam boleh membekalkan protein.

Keju

ibu menyusu

Keju mampu membekalkan banyak kalsium dan protein serta pelbagai vitamin B yang penting untuk sistem badan. Pilih bungkusan kiub keju berasingan (seeloknya yang tidak diproses) untuk dijadikan snek yang mudah dimakan dicapai dan dimakan dengan satu tangan. Makan bersama kepingan biskut tawar bijiran penuh seperti Ryvita untuk lebih nutrisi.

Kekacang

Snek kekacang kaya dengan sumber protein dan lemak sihat. Segenggam kacang badam, macadamia, walnut atau gajus akan membantu anda merasa kenyang dan puas.

Pretzel

Pretzel merupakan pengganti kerepek kentang yang terbaik. Ia lebih berkhasiat dan enak dimakan dengan pencicah seperti yogurt Greek dan alpukat.

Telur rebus

ibu menyusu

Hidangan telur rebus mungkin membosankan, tetapi ia kaya dengan kandungan protein. Rebus sedozen telur pada satu kali, kupas dan simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk untuk memudahkan anda menikmatinya bila-bila masa. Ia akan bertahan untuk lebih kurang dua minggu.

Hummus

Hummus juga mengandungi banyak protein dan lemak sihat yang baik untuk ibu yang sedang menyusu. Makan bersama lobak merah atau sadri yang telah dipotong memanjang.

Biji chia

Biji chia adalah makanan tambahan “superfood” yang enak dimakan bersama yoghurt, smoothie, dan oat. Ia juga mengandungi serat, protein, antioksida, asik lemak omega-3 dan nutrien penting yang lain termasuk kalsium, fosforus dan magnesium.

Biskut laktasi

Biskut laktasi dirumus khas untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu. Anda boleh cuba membuatnya sendiri menggunakan resipi dari Internet seperti ini, atau anda boleh membeli biskut laktasi sedia dimakan dari penjual online.

Edamame

ibu menyusu

Edamame adalah salah satu sumber zat besi yang terbaik. Secawan edamame setiap hari boleh membekalkan 12.1% folat yang diperlukan setiap hari oleh ibu mengandung dan menyusu.

Pisang

Pisang mengandungi potasium, serat dan vitamin di dalamnya. Ia dapat memenuhi kuota kalori harian anda dan membantu memberikan anda tenaga.

Epal dengan mentega badam

Hiriskan epal dan sapukan setiap keping dengan satu sudu besar mentega badam. Ia penuh dengan protein dan serat, dan juga sangat enak dimakan.

Buah-buahan kering

Jika anda gemarkan makanan manis, buah-buahan kering seperti adalah snek yang terbaik untuk anda. Pilih yang tidak mengandungi sulfida dan tanpa gula tambahan.

Suka artikel ini? Baca Skim PERKESO untuk Golongan Suri Rumah, Apa yang Perlu Anda Tahu? dan 5 Langkah Persediaan Kewangan untuk Masa Depan Anak Anda.

Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia.
Ditulis oleh : Kathryn Rao
Terjemahan oleh : Ayuni A.
 









Dapatkan baju pre-loved murah, trendy & berkualiti!








Kehamilan adalah waktu yang sangat mengujakan, tetapi kadangkala ia membuatkan ibu gundah dan kebingungan. Jangan bimbang, anda tidak keseorangan! Ketika hamil, badan wanita mampu menyesuaikan diri dengan keperluan bayi yang sedang membesar di dalam rahim, namun hakikatnya ia bukan semuanya indah.

Masalah perut berangin? Rambut tumbuh terlalu banyak?

Ini jawapan kepada soalan-soalan yang anda mungkin terlalu malu untuk bertanya tentang kehamilan dan kelahiran.

1. Kenapa saya mengalami sembelit?

kehamilan

Sembelit adalah perkara yang biasa berlaku semasa hamil dan ia disebabkan oleh hormon-hormon yang meningkat secara mendadak. Tingkatkan pengambilan makanan berserat dan minum lebih banyak air supaya sistem pencernaan anda berjalan dengan lancar.

2. Macamana kalau air ketuban saya pecah ketika saya berada di luar? Adakah saya akan kelihatan seperti telah terkencing di dalam seluar?

Kebanyakan bayi akan bergerak ke arah bawah pelvis di hujung tempoh kehamilan, jadi, kepala mereka akan bertindak seperti penghadang. Jangan bimbang, kalau air ketuban anda pecah di khalayak ramai, ia akan mengalir dengan perlahan (bukan macam air terjun!). Maklumkan pada seseorang jika anda memerlukan bantuan. Jika anda masih risau, pakailah tuala wanita sebelum keluar rumah.

kehamilan

3. Mengapakah saya mengalami simptom keputihan di trimester pertama?

Memang biasa untuk wanita berasa lebih “lembap” semasa trimester pertama. Keputihan ini disebabkan oleh hormon progesteron yang bertindak sebagai pelindung daripada jangkitan kuman yang boleh sampai ke rahim.

4. Kenapa saya sering mengalami mimpi yang erotik dan memberahikan?

Mimpi erotik semasa kehamilan boleh terjadi kerana pengaliran darah yang lebih banyak ke kawasan faraj dan tahap estrogen lebih tinggi di dalam badan. Peningkatan saiz dan rasa sensitif pada payudara juga petanda peningkatan “sex drive“ anda.

5. Adakah bayi saya boleh kentut di dalam rahim?

Tidak boleh, tetapi dia boleh kencing.

6. Mengapakah saya terkencing di dalam seluar ketika hamil?

Kebanyakan wanita hamil terkencing dalam seluar apabila mereka batuk, bersin atau ketawa kerana tekanan yang berlebihan ke atas pundi kencing. Walaupun hanya beberapa titis, ia tetap membuatkan kita berasa malu. Rajinkan diri melakukan senaman lantai pelvik atau Kegels untuk membantu menguatkan lantai pelvik anda.

7. Ketika melakukan hubungan seks, bolehkah bayi saya “terganggu” dengan pasangan saya?

The American Congress of Obstetrics and Gynecology menyatakan bahawa jika kehamilan anda normal dan sihat, hubungan seks adalah 100% selamat, walaupun di trimester ketiga. Jika seseorang wanita itu selesa dalam mana-mana posisi seks tanpa sebarang kesakitan, ia petanda bahawa bayinya juga selamat dan selesa.

8. Mengapakah vagina saya bengkak?

Vagina yang membengkak terjadi kerana darah berlebihan yang mengalir di dalam badan anda, sendi pelvis yang sedang giat bersedia untuk melahirkan dan juga tekanan bayi ke atas tulang pelvis anda.

9. Adakah saya akan terbuang air besar semasa melahirkan?

Ini boleh berlaku terutamanya sejurus sebelum bayi mengeluarkan kepalanya (crowning) . Ini adalah kerana otot-otot yang digunakan untuk meneran bayi adalah otot sama yang digunakan untuk membuang air besar. Jangan risau, anda akan lebih sibuk dengan kelahiran dan tentu lebih tidak sabar untuk melihat bayi anda!

10. Kenapakah abdomen saya merasa kejang selepas seks?

Jangan risau kalau anda berasa kejang selepas hubungan seks. Kekejangan ini boleh disebabkan oleh klimaks dan/atau kandungan prostaglandin di dalam air mani. Ia biasanya akan beransur pulih setelah anda berehat.

11. Mengapa muka saya berjerawat?

Menurut WebMD, kandungan hormon yang berlebihan dalam sistem badan anda juga boleh menyebabkan jerawat.

12. Mengapakah perut saya berasa kembung?

Hormon yang berlebihan boleh memperlahankan sistem pencernaan anda. Ini menyebabkan anda terasa kembung semasa hamil. Malangnya, anda hanya boleh sendawa dan kentut untuk mengeluarkan angin berlebihan ini.

13. Mengapakah payu dara saya terasa gatal?

Menurut BabyCenter, kulit yang terasa gatal adalah normal, terutamanya di bahagian kulit yang menegang seperti payudara dan perut. Elakkan dari menggaru dan sentiasa lembapkan kulit anda dengan losyen, krim atau minyak kelapa dara.

14. Kawan saya kata yang bayi saya akan diselaputi bahan seakan krim keju selepas dia dilahirkan. Adakah saya akan mahu memeluk anak saya?

kehamilan

Selaput ini dipanggil ‘vernix’ dan ia akan diserap ke dalam kulit bayi anda dalam masa dua hari. Ia membantu melindungi bayi anda daripada jangkitan. Kebanyakan hospital akan memandikan bayi dalam tempoh beberapa jam selepas dia dilahirkan, tetapi sebagai ibubapa, anda boleh memutuskan bila dia dimandikan dan siapa yang akan memandikannya.

15. Berapa lamakah jahitan saya akan pulih? Bilakah saya boleh memulakan hubungan seks sekali lagi?

Selalunya ia akan memakan masa selama tiga hingga empat minggu untuk pulih. Tetapi, anda boleh melakukan hubungan seks apabila anda rasa bersedia. Ada yang bersedia selepas beberapa minggu, ada juga sehingga beberapa bulan.

16. Adakah pasangan saya akan jijik melakukan hubungan seks dengan saya jika dia melihat sendiri proses kelahiran?

Ada di antara kaum lelaki yang akan merasa sukar, terutamanya jika kelahiran adalah traumatik. Tetapi kebanyakan lelaki akan berasa kagum dengan pasangan mereka kerana telah melahirkan bayi kesayangan anda berdua. Jika anda masih risau, minta suami hanya menunggu di sisi tanpa perlu melihat kawasan faraj anda.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Pengalaman Bersalin PKP/PKPB dari 4 mommies. Sediakah Anda? dan 5 makanan terbaik untuk kesuburan.

Memiliki zuriat merupakan impian setiap wanita. Namun, ramai kurang bahawa menyedari anda berisiko mengalami postpartum depression dalam tempoh selepas melahirkan anak hingga setahun kemudian. Menurut Michel Bourin, sindrom “baby blues” berlaku kepada 80 peratus wanita selepas mereka melahirkan anak.

Selain bayi, mommy juga perlu diutamakan terutama jika ia kelahiran kedua atau lebih. Doktor dan penyelidik menggunakan istilah Postpartum Depression (PPD) bagi merujuk kepada kemurungan bukan psikotik yang berlaku selepas melahirkan anak.

Anak kedua mengalami prolong jaundice

Seorang mommy kepada tiga orang anak, Puan Aida (bukan nama sebenar), 34 tahun, berkongsi kisah dirinya mengalami Postpartum Depression selepas melahirkan anak kedua.

postpartum depression

Saya mengalami kemurungan selepas melahirkan anak kedua. Ia berlaku selama lebih kurang tiga bulan dan bermula semasa anak mengalami penyakit kuning (prolong jaundice) yang berpanjangan dan semasa saya berusaha mencari arah hidup untuk diri selepas berhenti kerja ketika hamil empat bulan akibat kejadian tidak diingini berlaku di tempat kerja.

Saya tinggal bersama ibu bapa saya sementara menunggu rumah baru kami siap. Kami menghadapi masalah dengan kontraktor rumah. Selain itu, agak sukar untuk saya menyesuaikan diri dengan kenyataan bahawa saya sudah memiliki dua orang anak.

Tempoh penyesuaian itu agak mencabar selain banyak perkara di sekeliling saya turut berubah. Saya dan suami berjuang untuk menyesuaikan diri dengan tanggungjawab baru (mempunyai dua anak) serta cabaran tinggal bersama ibu bapa saya, rumah yang tidak lengkap (terpaksa menukar kontraktor, masalah kewangan) dan cabaran menyesuaikan diri menjadi suri rumah sepenuh masa.

Beberapa faktor mempengaruhi kemurungan

postpartum depression

Menurut kajian (Kendell 1987, Paffenbarger 1982), wanita berkemungkinan tinggi mengalami gangguan emosi yang teruk selepas bersalin serta lebih berisiko tinggi untuk dimasukkan ke hospital psikiatri semasa bulan pertama selepas kelahiran berbanding waktu kehidupan lain. Untuk pengetahuan anda, PPD boleh berlaku kepada mana-mana mommy yang baru melahirkan anak jika emosi mereka tidak stabil.

Golongan profesional kesihatan tidak mengetahui punca PPD, namun mereka beranggapan bahawa beberapa faktor seperti fizikal, hormon, sosial, psikologi dan emosi mendorong ke arah kemurungan selepas bersalin. Selain itu, ia juga dikenali sebagai model depresi biopsikososial dan diterima oleh kebanyakan penyelidik serta doktor.

Minta sokongan suami dan keluarga

postpartum depression

Apa yang membuat saya merasa lebih baik ialah saya dekatkan diri dengan Tuhan. Saya terus berdoa dan meminta bimbingan daripadaNya agar Dia meringankan jalan saya menjadi ibu baru kepada dua orang anak dan menyelamatkan perkahwinan saya. Alhamdulillah, kami berjaya menyelesaikan masalah selepas itu. Saya memberitahu suami dan ibu bapa apa yang saya lalui, bagaimana perasaan saya, dan mereka menyokong saya serta bekerjasama untuk menyelesaikan masalah kemurungan saya.

I always count my blessings. Alhamdulillah untuk setiap hari. Rakan-rakan baik saya juga menyokong dan terus mengingatkan saya bahawa saya sangat bertuah dalam kehidupan, seperti mempunyai anak-anak yang sihat walaupun dulu mengalami kesakitan yang teruk setiap bulan sejak remaja dan proses kehamilan yang sukar.

Selain itu, saya berjaya atasi kemurungan selepas bersalin dengan lebih menghargai diri sendiri dan belajar berniaga. Saya mendaftarkan diri sebagai ejen menjual kosmetik untuk jenama tempatan, dan selepas itu berhenti untuk memulakan jenama saya sendiri dengan rakan-rakan yang juga mengalami kesukaran dalam hidup mereka.

Kami saling membantu dan sekarang saya mempunyai tiga cahaya mata, bahagia dengan hidup saya dan pilihan yang saya buat walaupun pada awalnya saya menghadapi kesukaran.

Kesimpulannya, antara jalan penyelesaian Puan Aida lakukan untuk mengatasi PPD adalah:

  • Dekatkan diri dengan Tuhan.
  • Kongsi masalah dengan suami.
  • Kongsi masalah dengan ibu bapa.
  • Kongsi masalah dengan rakan terdekat.

Perlu diingatkan jika mommy ada mengalami kemurungan selepas bersalin, seeloknya mommy minta bantuan pakar seperti pakar kaunseling atau doktor bertauliah. Anda boleh dapatkan kaunseling dan diagnosis yang tepat berkaitan postpartum depression dan cara untuk atasinya. Usah risau, anda tidak keseorangan dan ramai di luar sana yang ambil berat serta mahu menolong anda.

Suka artikel ini? Baca 4 Tips Jaga Kesihatan Mental Selepas Bersalin dan Pengalaman melahirkan anak pertama yang penuh pengajaran

Apakah mitos-mitos popular kehamilan? Proses kehamilan adalah pengalaman indah dan berharga buat si ibu. Namun, ia juga adalah satu masa yang penuh dengan kerisauan dan stress, apatah lagi dengan pelbagai pendapat dan mitos mengenai kehamilan.
Jom tengok mitos-mitos popular dan sejauh manakah kebenarannya.
Baby Romper Special Sales

Mitos 1 : Bentuk perut menunjukkan jantina bayi

Yang ini adalah antara yang paling popular. Jika perut rendah, ia bayi lelaki dan jika perut tinggi, ia adalah bayi perempuan. Walaupun ramai yang mengiakannya, para profesional dalam bidang kehamilan berkata ia adalah mitos yang tidak benar.
Menurut Eileen Beard, seorang penasihat di American College of Nurse-Midwives, perut seseorang ibu itu sebenarnya ditentukan oleh kekuatan ototnya, kedudukan bayi, bentuk badan ibu dan kadar kenaikan berat badan sepanjang kehamilan.

Mitos 2 : Selera dan keinginan ibu juga menunjukkan jantina bayi

Ramai yang percaya bahawa jika ibu mengidam makanan manis seperti kek, coklat dan makanan tenusu, ia bermakna bayinya adalah bayi perempuan. Jika dia mengidam makanan masin, pedas, berempah atau berprotein tinggi pula, bayinya adalah lelaki.
Ini adalah mitos yang juga sangat popular, namun sehingga kini tiada bukti saintifik yang mengaitkan tabiat mengidam dengan jantina bayi.
Mengidam atau ‘cravings’ ini mungkin terjadi kerana perubahan hormon dalam kehamilan, tanpa sebarang kaitan dengan bayi. Lagipun, gunakan saja ultrasound untuk mengetahui jantina bayi, kan senang?

Mitos 3 : Wanita hamil perlu makan untuk dua orang

Dr Irene Miguel-Aliaga, seorang penyelidik dari MRC Clinical Science Centre di Imperial telah mengatakan bahawa sistem penghadaman ibu sebenarnya sangat bersedia untuk kehamilan dan menanggung keperluan seorang bayi yang sedang membesar di dalam rahim. Jadi, makan untuk dua orang itu adalah tidak perlu sama sekali! Tambahan pula, sebenarnya tabiat makan untuk dua inilah yang membuatkan berat badan ibu naik terlalu banyak dan susah untuk diturunkan selepas bersalin.

Mitos 4 : Pengambilan kafein juga adalah tidak boleh sama sekali

Kebanyakan orang percaya bahawa pengambilan kafein ketika hamil boleh meningkatkan risiko keguguran, namun American College of Obstetricians and Gynecologists menyatakan bahawa pengambilan yang sedikit (kurang daripada 200mg sehari) adalah tidak membahayakan. Menurut pakar keguguran, pengambilan secawan atau dua cawan kopi ketika hamil adalah masih selamat.

Mitos 5 : Aktiviti seks, makan pedas/berempah atau berjalan kaki akan memulakan proses kelahiran

Ada pelbagai cara yang “semulajadi” untuk memulakan proses kelahiran terutamanya di minggu-minggu terakhir kehamilan. Sesetengah doktor mencadangkan hubungan seks kerana ia menghasilkan hormon prostaglandin dan oksitosin yang boleh memulakan proses kelahiran. Makan makanan berempah dan banyak berjalan kaki juga dikatakan boleh memulakan proses ini. Tiada sebarang kajian perubatan yang membuktikannya, jadi ia mungkin juga sebuah mitos. Tapi, tak salah untuk mencuba kan?

Mitos 6 : Mewarna rambut memberi kesan buruk kepada bayi

Ramai percaya bahawa pewarna rambut boleh membahayakan bayi kerana kandungan bahan kimia yang tinggi yang boleh meresap ke dalam kulit kepala ibu. Namun sebenarnya, sangat sedikit kuantiti bahan kimia ini yang diserap dan ia langsung tidak membahayakan. Jika masih risau, pilih opsyen pewarna yang lain seperti inai dan pewarna yang tidak kekal (lebih rendah kandungan bahan kimia).

Mitos 7: Makan minyak sapi untuk memudahkan kelahiran

Mungkin ada yang tidak berselera untuk makan minyak sapi, namun ia adalah salah satu makanan yang berkhasiat di dalam bidang perubatan Ayurvedic. Ia dipercayai boleh memulakan proses kelahiran tetapi tiada kajian perubatan yang membuktikannya. Minyak sapi adalah sejenis lemak tepu dan apabila diambil terlalu banyak, ia boleh membahayakan kesihatan dan menaikkan berat badan ibu.
Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia.
Terjemahan dan olahan oleh : Ayuni A. 









Dapatkan baju pre-loved murah, trendy & berkualiti!








Dalam situasi kes Covid19 yang naik mendadak, ramai yang berkongsi pengalaman menerima vaksin Covid19 untuk melindungi diri dan keluarga tersayang.

Untuk ibu menyusu, banyak faktor yang harus dipertimbangkan apabila membuat keputusan untuk mengambil vaksin Covid19.

Bagaimanakah dengan keselamatan dan kesihatan anak yang masih menyusu? Vaksin manakah yang paling selamat?

Berikut adalah petikan daripada artikel dan jurnal dari luar negara berdasarkan kajian yang ditulis oleh doktor, profesor dan orang-orang bertauliah, dan juga pegalaman mommy yang sedang menyusu mengenai pengalaman mereka.

Isi kandungan artikel ini:

  1. Apakah maksud vaksin?
  2. Jenis-jenis Vaksin in Malaysia
  3. Vaksin AstraZeneca Selamat, Menurut Penasihat Imuninasi WHO
  4. Dr Rafidah Abdullah: “Vaksin terbaik adalah apa jenis vaksin pun yang ditawarkan”
  5. Menteri Khairy Jamaluddin: Ciri baru aplikasi MySejahtera untuk Ibu hamil & menyusu daftar vaksin (25 Mei)
  6. Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV)
  7. Pengalaman Ibu
  8. Tricia Yeoh: “Saya hampir tidak mendapat vaksinasi”
  9. Ayesha Rahman: “Doktor beritahu saya boleh dapatkan vaksin AZ”
  10. Anrie Too: “Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan”

Apakah maksud vaksin?

vaksin covid19

Vaksin mengandungi antigen yang diperolehi dari sebahagian atau keseluruhan
struktur virus atau bakteria yang telah dimatikan atau dilemahkan.

Manakala antigen dalam vaksin pula berfungsi untuk meransang sistem daya lawan jangkitan (sistem imuniti) tubuh bagi membentuk imuniti terhadap jangkitan penyakit khusus.

Jenis-jenis vaksin Covid19 di Malaysia

vaksin covid19

Menurut portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia, vaksin biasanya mengambil masa bertahun lamanya untuk dicipta. Namun, bagi vaksin Covid19, terdapat institusi dapat mencipta vaksin dengan cepat menggunakan platform sedia ada atau teknologi yang telah dibangunkan sejak dahulu lagi.

Terdapat tiga jenis vaksin Covid19 yang diberikan oleh kerajaan kita iaitu vaksin Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca. Setiap jenis vaksin mempunyai kadar keberkesanan yang berbeza tetapi satu perkara penting yang boleh didapati daripada kesemua vaksin di atas, anda boleh menyelamatkan nyawa anda jika anda menerima vaksin.

Ingat, anda masih boleh dijangkiti Covid19 walaupun sudah divaksin. Tetapi, anda hanya akan mengalami gejala ringan sahaja dan dapat mengelakkan daripada menjadi semakin teruk selain dapat menyelamatkan nyawa anda.

Kembali ke isi-kandungan

Vaksin AstraZeneca Selamat, Menurut Penasihat Imuninasi WHO

vaksin covid19

Menurut ahli Kumpulan Kerja Pakar Kelompok Penasihat Strategik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dari Jamaica, Profesor Peter Figueroa, menyatakan bahawa vaksin AstraZeneca sangat berkesan dan selamat untuk hampir semua orang termasuk ibu hamil dan menyusu.

“Saya tidak mengetahui adanya data yang menunjukkan bahawa vaksin AZ tidak boleh diberikan pada ibu menyusu. Vaksin AZ sangat berkesan dan selamat,” ujar Profesor Figueroa apabila ditanya oleh Tricia Yeoh mengenai isu kebimbangan ibu menyusu menerima vaksin Covid19.

Vaksin ini hanya merangkumi genom virus yang telah dikosongkan dari bahan aktif dan berbahaya. Bekas virus ‘kosong’ ini kemudian akan menerima asid ribonukleat (RNA) yang dapat membuat kod gen yang meniru duri protein coronavirus. Fungsi utama RNA adalah bertindak sebagai messenger yang membawa arahan dari asid deoksiribonukleik (DNA), untuk pengendalian protein dalam sel.

Tambahnya, dia menekankan bahawa tidak ada bahan lain dalam vaksin yang memberi kesan sampingan selain meningkatkan tindak balas imun badan kepada vaksin AstraZeneca.

vaksin covid19

Bagi ibu yang masih menyusukan anak, perkara paling penting yang terlintas di fikiran anda mestilah keutamaan keselamatan dan kesihatan anak anda.

Menurut The Breastfeeding Network, seperti vaksin-vaksin jenis lain, tiada bukti menyatakan bahawa ada benda lain selain antibodi akan masuk ke dalam susu ibu. Antibodi ini tidak berbahaya terhadap anak anda, malah ia berkemungkinan memberi perlindungan melawan virus.

Selain itu, anda juga tidak perlu berhenti menyusu secara langsung setelah mendapat vaksin. Maksudnya, anda boleh menyusukan anak seperti biasa selepas divaksin.

Kembali ke isi-kandungan

Dr Rafidah Abdullah: “Vaksin terbaik adalah apa jenis vaksin pun yang ditawarkan”

Menurut pakar kesihatan Dr Rafidah Abdullah di akaun laman sosial Twitter miliknya, dia menyatakan walaupun tiada data kajian terperinci vaksin AstraZeneca dan Sinovac bagi ibu menyusu, ia masih boleh diambil jika kedua-dua pihak setuju selepas sesi kaunseling berikutan infografik lama menunjukkan vaksin AstraZeneca tidak disyorkan buat ibu menyusu.

Kembali ke isi-kandungan

Menteri Khairy Jamaluddin: Ciri baru aplikasi MySejahtera untuk Ibu hamil & menyusu daftar vaksin (25 Mei)

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, menyatakan ciri baru akan disediakan di aplikasi MySejahtera bagi membolehkan ibu hamil dan menyusu mendaftar vaksin.

Dia mengatakan bahawa feature baru itu akan tersedia pada akhir minggu dan mereka yang berminat boleh menggunakan ciri baru tersebut untuk mendaftar. Namun, dia mengingatkan mereka agar berjumpa dengan doktor sebelum membuat keputusan untuk mendapatkan vaksin.

“Nasihatnya sekarang adalah Pfizer dapat diberikan kepada kedua-dua golongan ini manakala AstraZeneca hanya boleh diberikan kepada ibu menyusu,” ujarnya hari ini. Dia juga mengatakan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) akan membincangkan jika vaksin AstraZeneca boleh diberikan kepada ibu hamil dalam mesyuarat berikutnya pada hari Khamis (27 Mei) ini.

Kita sedia maklum giliran untuk menerima vaksin Pfizer agak lambat kerana pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendahulukan kumpulan sasaran pertama hingga kedua.

vaksin covid19

Buat masa ini, pihak KKM sedang memberi vaksin kepada kumpulan sasaran kedua iaitu golongan warga emas berusia 60 tahun ke atas. Rakyat negara ini dibahagikan kepada empat kumpulan sasaran seperti infografik di atas.

Kemaskini terbaru (2 Jun)

Bagi ibu hamil atau ibu menyusu, kini anda boleh mengemaskini maklumat di aplikasi MySejahtera mengenai status kehamilan dan menyusu anak. Hanya klik di pautan “click if pregnant/breastfeeding” di bahagian maklumat vaksinasi anda.

Setelah mengemaskini maklumat, status terbaru anda keluar di bahagian “assessment”. Jika anda hamil, akan keluar “pregnant: yes/no” dan ibu menyusu “Breastfeeding: Yes”.

Kemaskini terbaru (9 Julai 2021)

Terbaru, pihak KKM memberitahu ibu menyusu boleh mengambil salah satu daripada tiga vaksin yang ditawarkan di negara ini iaitu AstraZeneca atau Pfizer atau Sinovac. Ketiga-tiga jenis vaksin ini selamat diambil bagi nursing moms.

“Laporan interim yang dikeluarkan World Health Organization (WHO) membenarkan penggunaan vaksin Sinovac untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi kerana manfaatnya mengatasi risiko,” tulisnya.

Selain itu, vaksin AstraZeneca menunjukkan tiada kontraindikasi terhadap ibu mengandung atau menyusukan bayi.

Manakala Pfizer pula merupakan vaksin jenis mRNA yang selamat digunakan semasa hamil tanpa tanda bahaya yang ketara. Malah, kesan sampingan juga jarang berlaku, ringan, sementara dan boleh dirawat.

Kembali ke isi-kandungan

Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID19 (JKJAV)

Terbaru, infografik daripada JKJAV menunjukkan bahawa golongan ibu menyusu sesuai menerima vaksin AstraZeneca (AZ) dan Pfizer. Terdahulu, pihak KKM tidak mengesyorkan vaksin AZ kepada golongan ibu menyusu kerana kekurangan data keselamatan.

Kesimpulannya, setiap vaksin yang diberikan tidak memudaratkan kepada penerima kecuali jika anda menghidap penyakit kronik dan hamil. Bagi ibu menyusu, buatlah keputusan yang bijak dan ingatlah orang-orang yang tersayang. Diharap kita berjaya membentuk imuniti kelompok tidak lama lagi dan dapat menyelamatkan lebih ramai golongan yang berisiko.

Jika anda sudah berdaftar untuk terima vaksin AstraZeneca, jangan lupa hadir tepat pada hari dan waktu yang ditetapkan dan bincang dengan doktor semasa sesi kaunseling. Ingat, ibu menyusu juga berhak untuk membuat keputusan yang terbaik untuk diri mereka.

Kembali ke isi-kandungan

Pengalaman ibu menyusu ambil vaksin AstraZeneca

vaksin covid19

Mesti ramai ibu menyusu sedang mencari maklumat lanjut dan pengalaman ibu-ibu menyusu lain mengenai vaksin Covid19 kan?

Jika anda masih ragu-ragu mengenai isu ini, kami kongsikan pengalaman tiga ibu menyusu menerima suntikan vaksin AstraZeneca dos pertama, baru-baru ini. Anda juga boleh ketahui bagaimana ibu-ibu ini membuat keputusan menerima vaksin dan sebab mereka membuat keputusan tersebut.

Tricia Yeoh: “Saya hampir tidak mendapat vaksinasi”

Tricia Yeoh (18 Mei): Saya hampir tidak mendapat vaksinasi. Doktor yang bertugas melihat borang saya yang menyatakan saya saya seorang breastfeed mom. Dia mengatakan saya tidak dibenarkan mengambil AZ dan mengesyorkan untuk ambil vaksin Pfizer.

Saya menjelaskan yang saya telah melakukan kajian dengan membaca jurnal dan artikel dari UK dan Australia yang membenarkan ibu menyusu mengambil vaksin AstraZeneca. Doktor menegaskan perkara ini kerana mereka tidak tahu risiko terhadap ibu menyusu. Saya berkata tidak apa.

Kemudian, dia berjumpa dengan doktor lain dan akhirnya membenarkan saya mengambil vaksin AZ kerana saya sedar risiko yang diambil.

Setelah bertanya dengan rakan-rakan lain, mereka telah mengisytiharkan mereka ibu menyusu dan doktor mendapati tiada masalah untuk mendapatkan vaksin AZ.

Saya harap pihak KKM menyelesaikan isu kekeliruan ini kerana akan menimbulkan kegelisahan bagi ibu menyusu yang mahu mendapatkan vaksin AZ. Terima kasih kepada semua barisan perubatan dan sukarelawan.

Kembali ke isi-kandungan

Ayesha Rahman: “Doktor beritahu saya boleh dapatkan vaksin AZ”

Ayesha (21 Mei): Saya menerima suntikan vaksin pada pukul sepuluh pagi. Di pusat vaksinasi, terdapat bilik kaunseling untuk kita bertanya lanjut mengenai vaksin dan saya memberitahu bahawa saya ibu menyusu.

Doktor beritahu saya masih boleh dapatkan vaksin AZ kerana anak saya sudah besar (usia dua tahun). Saya mengalami sedikit demam dan sakit-sakit badan pukul lapan malam pada hari yang sama saya terima vaksin.

Saya ambil empat biji paracetamol sehingga keesokan harinya dan badan rasa seram sejuk serta berpeluh sepanjang hari. Alhamdulillah, semuanya rasa normal cuma rasa sedikit letih. Saya harap anda juga akan dapat vaksin tak lama lagi!

Kembali ke isi-kandungan

Anrie Too: “Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan”

Anrie Too (18 Mei): Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan kerana isu kekurangan data dan persoalan jika ibu menyusu selamat untuk mengambil vaksin AZ. Dengan isu ini, kebanyakan pengamal perubatan tidak dapat memberikan jaminan sama ada mengambil vaksin menjadi pilihan selamat.

Jadi, keputusan bergantung sepenuhnya kepada anda. Saya membuat keputusan untuk teruskan dan dapatkan kaunseling yang diperlukan sebelum membuat keputusan akhir.

Agak lama sesi kaunseling saya dengan perunding perubatan. Dia begitu baik hati memberikan maklumat sebanyak mungkin untuk saya. Sehinggalah dia mengatakan sesuatu yang memberi saya keyakinan untuk membuat keputusan, “kes-kes (Covid19) ini sangat dahsyat sekarang”.

Ketika itulah saya tahu apa yang perlu saya lakukan. Ia satu risiko yang saya ambil bukan sahaja untuk keselamatan saya, tetapi untuk orang-orang tersayang dan komuniti saya. Saya percaya bahawa saya telah membuat keputusan yang tepat hari ini dan saya harap ia adalah keputusan yang tepat bagi kita semua untuk jangka masa panjang. Please stay safe everyone.

Kembali ke isi-kandungan

Dah cucuk vaksin? Jom grab promosi menarik ini!

Jika anda sudah menerima suntikan vaksin Covid19 (tidak kira satu dos atau cukup dua dos), anda boleh dapatkan promosi menarik daripada kedai-kedai di bawah ini:

Jibril

Dapatkan segera satu hidangan butter chicken secara percuma di Jibril! Hanya perlu tunjukkan kad vaksinasi anda atau aplikasi MySejahtera. Anda boleh tebus sekali sahaja setiap seorang.

llao llao

Terbayang-bayang kesedapan aiskrim yogurt llao llao di tekak sekarang ni. Anda boleh dapat ganjaran 15 peratus diskaun dalam satu bil selepas terima vaksin. Jangan lupa baca terma dan syarat sebelum membeli!

Kedai Fixi

Anda berpeluang untuk menerima satu buku Fixi secara percuma jika anda datang ke Kedai Fixi dan tunjukkan kad vaksinasi anda. Geng ulat buku mesti suka tawaran ni!

myBurgerLab

Bagi peminat burger, anda yang pernah makan burger daripada myBurgerLab pasti tahu kesedapan burger ini. Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan baucar bernilai RM10 mBL dengan minimum perbelanjaan RM20.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil dan Tips Kekal Ceria Dan Sihat Semasa Covid19

Dalam zaman pandemik Covid19 ini, golongan berisiko tinggi seperti ibu hamil dan ibu menyusu amat memerlukan vaksin Covid19 bagi melindungi diri mereka daripada dijangkiti wabak berbahaya itu.

covid19

Menurut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, menjelaskan hanya vaksin Pfizer-BioNTech bersesuaian untuk golongan di atas.

“Berdasarkan cadangan yang dibuat oleh pakar, untuk ibu hamil dan menyusu, mereka hanya perlu mengambil vaksin Pfizer,” ujarnya.

covid19

Bagi ibu hamil, mereka dinasihati untuk mengambil vaksin ketika kehamilan berusia di antara minggu ke-14 hingga minggu ke-33. Mereka disarankan untuk menunggu hingga selepas bersalin jika melebihi tempoh tersebut.

Tambahnya, pihaknya telah meminta Pasukan Petugas Imunisasi Covid19 untuk berkoordinasi dengan hospital dan klinik bersalin supaya ibu hamil dan ibu menyusu diberi keutamaan untuk mendapatkan vaksin Pfizer.

Selain itu, ada berita baik untuk anda yang bercadang atau sudah mendapat suntikan vaksinasi. Anda boleh menebus buku percuma di Kedai Fixi dengan menyertai kempen mereka, #CucukBersamaFixi. Menarik kan! Jangan lupa daftar program vaksinasi di aplikasi MySejahtera untuk dapatkan vaksin Covid19 percuma 🙂

Sumber: Malaysiakini , Kedai Fixi

Berminat dengan artikel seperti ini? Baca Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil dan 6 Cabaran Menyusu Bayi Harus Ditempuhi Jika Anda Mahu ‘Breastfeed’ Si Manja

Dear parents-to-be, tips asas pilih pampers dengan betul amat penting untuk keselesaan bayi anda. Jika anda salah memilih jenis pampers, bayi anda mungkin akan mengalami ruam atau nappy rash, menangis akibat tidak selesa dan juga kulit kemerah-merahan.

tips asas pilih pampers

Untuk permulaan, mommy daddy boleh minta free sample daripada beberapa jenama pampers yang anda berminat untuk cuba. Free sample boleh dijadikan sebagai rujukan dan dapat mengurangkan pembaziran jika mommy beli pek besar. Malah, mommy pun dapat kurangkan kos!

Antara tips asas pemilihan pampers yang penulis mahu kongsi ialah:

  • Saiz
  • Berat bayi
  • Jenis kulit

Saiz

tips asas pilih pampers
Penggunaan pampers jenis tape memudahkan mommy laras saiz pampers ikut keselesaan bayi

Jika saiz pampers tidak sesuai dengan si manja mommy, ia pasti akan menimbulkan masalah seperti selalu berlaku kebocoran akibat saiz terlalu besar.

Jika saiz terlalu kecil pula, ia akan meninggalkan kesan kemerah-merahan di kawasan pinggang dan celah peha. Kesian si kecil terpaksa menahan pedih akibat salah saiz.

Selalunya, pampers atau lampin pakai buang jenis tape sering digunakan untuk bayi baru lahir kerana saiz pinggang boleh dilaras mengikut keselesaan bayi.

Berat bayi

tips asas pilih pampers
Pakai pampers ikut berat yang ditetapkan

Setiap bayi dilahirkan dengan berat badan yang berbeza. Ada yang berat ringan dan juga ada bayi mencecah empat kilogram (kg). Sebab itu, mommy perlu beli pampers mengikut berat bayi dengan tepat.

Jenis kulit

tips asas pilih pampers

Kulit bayi yang baru lahir amat sensitif, mudah melecet dan naik ruam jika menggunakan produk yang tidak sesuai. Jika kulit bayi mommy lebih sensitif daripada biasa, penulis syorkan mommy guna pampers yang diperbuat daripada bahan semulajadi seperti kapas.

Selain daripada tips asas pilih pampers dengan betul di atas, ada banyak tips mommy boleh ikuti sebelum membuat keputusan membeli pampers atau lampin pakai buang. Bayi selesa, mommy tidur lena 😉

Jika anda suka artikel ini, baca Beli Pampers: Bilakah Masa Terbaik Anda Harus Beli? dan 9 free tips berjimat cermat untuk ibubapa baru daripada komuniti Gaya Suri.

Tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum kita memasuki bulan Ramadan dan mesti ramai ibu menyusu anak semasa puasa sedang mencari tips untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa kan?

menyusu anak semasa puasa

Berpuasa sambil menyusu anak sangat mencabar kerana badan mommy lebih cepat bakar kalori dan seterusnya lebih cepat berasa lapar. Mungkin pada awal-awal puasa nanti mommy kurang yakin dapat berpuasa penuh selama 30 hari, tapi percayalah mommy boleh buat!

Berikut merupakan tiga tips kekal bertenaga walaupun menyusu anak semasa puasa:

  • Minum air banyak
  • Makan kurma
  • Makan sayur lebih

Minum air banyak

menyusu anak semasa puasa

Tips pertama ini amat penting untuk mommy ikut kerana kalau tak cukup minum air, mommy akan cepat berasa haus, kulit menjadi kering, bibir merekah dan badan cepat berasa lesu. Cara mudah untuk pastikan minum air banyak ialah:

  • Minum air dua gelas selepas berbuka.
  • Minum air segelas selepas solat Maghrib.
  • Minum air segelas selepas solat Terawih.
  • Minum air segelas selepas moreh.
  • Minum air dua gelas semasa sahur.

Makan kurma

menyusu anak semasa puasa

Kurma merupakan sejenis buah yang mempunyai pelbagai khasiat. Antaranya ialah membuatkan perut mommy kurang cepat lapar dan sejenis milk booster semulajadi. Ambil tiga atau lima biji buah kurma semasa sahur untuk menambah tenaga mommy.

Selain itu, mommy boleh juga cuba minum susu kurma. Boleh beli di kedai atau buat sendiri lebih jimat dan sihat. Hanya guna dua bahan sahaja, iaitu susu penuh krim dan kurma.

Makan sayur lebih

menyusu anak semasa puasa

Sayur bukan sahaja bagus untuk kesihatan, malah ia juga bagus untuk golongan berpuasa kerana memberi tenaga sepanjang hari. Cuba mommy makan sayur-sayuran hijau lebih sikit masa sahur, mesti perut sentiasa rasa kenyang.