fbpx
Banner
Category

Hamil

Category

Selepas baca artikel ini, mommies akan lebih faham apa perlu mereka lakukan apabila hamil tanpa dirancang:

  • Dapatkan pengesahan daripada doktor mengenai kehamilan.
  • Dengar nasihat doktor.
  • Perlu hadir di setiap temujanji Klinik Kesihatan (KK) seperti biasa.
hamil

Memang seram bila anda baru saja bersalin beberapa bulan lepas atau kurang setahun, buat ujian kehamilan tiba-tiba naik dua garisan. Walaupun kita sudah berhati-hati dan mengambil perancang keluarga, ada juga sesetengah mommies ‘termengandung’ jugak. Jangan panik, mungkin itu petanda Tuhan mahu beri rezeki anak kepada mommy.

Untuk pengetahuan mommies, sebelum ini penulis pernah berkongsi artikel mengenai jenis-jenis kaedah merancang keluarga seperti pil kontraseptif, depo (suntikan perancang), implan, IUCD dan juga kondom. Malah, kami juga pernah senaraikan kebaikan dan kesan sampingan penggunaan pil kontraseptif selain berkongsi pengalaman memasang IUCD.

Tetapi, terdapat beberapa peratus wanita masih boleh mengandung walaupun sudah mengamalkan perancang keluarga. Menurut NHS, bagi pil kontraseptif, jika penggunaan sempurna, lebih daripada 99 peratus berkesan mencegah kehamilan iaitu kurang daripada 1 dalam 100 wanita akan mengandung dalam setahun. Manakala bagi penggunaan biasa pula, sekitar 91 peratus wanita berkesan cegah kehamilan iaitu sekitar 9 dalam 100 wanita yang menggunakan pil akan berbadan dua dalam masa setahun.

Namun, mommy jangan panik jika sudah ‘termengandung’ walaupun sudah mengamalkan perancang keluarga. Ada beberapa langkah mommy boleh buat selepas keputusan ujian kehamilan positif iaitu:

  • Pergi ke klinik berdekatan.
  • Beritahu pasangan atau ahli keluarga terdekat.
  • Pergi temujanji kehamilan seperti yang ditetapkan.
  • Minta bantuan ahli keluarga jika tak larat menguruskan anak-anak.

1. Pergi ke klinik berdekatan

Mommy segeralah ke klinik berdekatan rumah untuk mengesahkan kehamilan. Lagi cepat, lagi bagus supaya mommy tahu keadaan sebenar bayi dalam kandungan bagi mengelakkan kandungan luar rahim. Biasanya, doktor akan nasihat supaya lebih berhati-hati dengan kandungan sekarang dan memeriksa kesihatan mommy dengan lebih lanjut.

2. Beritahu pasangan atau ahli keluarga terdekat

hamil

Ia bertujuan untuk suami sedar tanggungjawab baru yang bakal digalas dan merancang kewangan dengan lebih teliti selain menolong mommy menguruskan anak-anak yang lain.

3. Pergi temujanji kehamilan seperti yang ditetapkan

hamil

Seeloknya mommy buka buku pink secepat mungkin dan pergi ke temujanji kehamilan di Klinik Kesihatan (KK) seperti yang ditetapkan. Ini memudahkan doktor untuk memantau tahap kesihatan mommy dan bayi dikandung jika jarak kehamilan rapat dengan kehamilan sebelum ini.

4. Minta bantuan ahli keluarga jika tak larat menguruskan anak-anak

hamil

Perkara ini amat penting bagi mommy yang sedang berbadan dua dan mempunyai anak-anak kecil. Penulis faham betapa penatnya nak bawa perut sambil menjaga anak-anak yang lain. Belum lagi masuk perihal kerja-kerja rumah yang lain, kan? Jangan segan silu minta bantuan daripada ahli keluarga terdekat untuk menguruskan anak-anak mommy jika badan terlalu lemah. Awal-awal trimester mesti ada yang mengalami morning sickness hingga masuk trimester kedua. Get some help, okay?

Trauma bersalin dulu belum hilang

hamil

Memang sukar untuk terima hakikat bahawa mommy sedang mengandung sekali lagi. Mungkin ada yang trauma bersalin belum hilang tetapi sudah mengandung lagi. Redha dan anggap apa yang berlaku ini ada hikmahnya. Setiap anak membawa rezeki kepada ibu bapanya. Bak kata pepatah, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.

Suka artikel ini? Baca Baru Lepas Bersalin? Nurse Mungkin akan Nasihat Anda Lakukan 5 Perkara Ini dengan Segera dan 5 Tanggungjawab suami isteri ini boleh digalas bersama jika tak mahu isteri burnout!.

Selepas baca artikel ini, ibu menyusu anak akan lebih faham cara tambah supply susu dalam bulan Ramadan:

  • Jenis makanan yang tepat untuk dimakan semasa sahur.
  • Minum minuman sesuai untuk tambah susu sepanjang Ramadan.
  • Makan makanan sihat semasa bersahur membantu kurang rasa lapar.

Puasa bermaksud menahan rasa lapar dan dahaga. Selain itu, ia juga mengajar kita bersabar dengan segala dugaan yang berlaku dalam bulan Ramadan. Sebagai ibu menyusu, kita sudah terbiasa makan selepas menyusu anak kerana berasa lapar.

menyusu anak

Untuk pengetahuan anda, ibu menyusu anak sebenarnya membakar kalori lebih cepat dari biasa dan mereka harus makan banyak kali untuk menampung demand susu anak. Kami ada beberapa tips untuk ibu menyusu kurangkan rasa lapar sebelum berbuka:

  • Lewatkan bersahur
  • Makan makanan sihat (tinggi protein)
  • Minum air secukupnya

1. Lewatkan bersahur

menyusu anak

Sahur penting untuk ibu menyusu kerana ia adalah satu-satunya masa untuk mommy menambah tenaga melalui makanan dan minuman yang mencukupi. Jangan tak bangun sahur ya kerana ia amat penting untuk mommy hasilkan susu di waktu siang semasa berpuasa.

Seeloknya mommy lewatkan bersahur supaya perut kenyang lebih lama dan makan dalam kadar yang banyak atau mengikut kesesuaian mommy. Jangan lupa minum air okay! Ada banyak kebaikan dalam bersahur dan pada masa yang sama mommy dapat mengikut sunnah dengan bersahur setiap hari dalam bulan Ramadan.

2. Makan makanan sihat (tinggi protein)

menyusu anak

Bagi breastfeed mommies, anda mesti dah tahu jenis makanan yang diperlukan untuk menghasilkan susu mengikut keperluan si manja. Kami cadangkan mommy makan makanan sihat dan tinggi protein supaya badan tak mudah berasa letih dan perut lambat berasa lapar kerana makanan jenis ini membuatkan mommy kenyang lebih lama.

Antara contoh makanan tinggi protein adalah ikan, telur, badam, tempe, tauhu, ayam bahagian dada, keju, yogurt dan banyak lagi menurut Hello Sehat. Makan protein dalam kadar portion lebih besar berbanding hari biasa untuk memastikan mommy mempunyai tenaga secukupnya walaupun banyak kali menyusukan anak.

3. Minum air secukupnya

menyusu anak

Kandungan air dalam badan haruslah berada pada tahap yang secukupnya bagi mengelakkan dehidrasi. Ibu menyusu sedia maklum bahawa anda harus minum air lebih kerana badan perlu menghasilkan susu mengikut demand anak. Jika kurang minum air, anda akan dehidrasi dan seterusnya mengganggu penghasilan susu.

Selain itu, mommy boleh rancang jadual minum air selepas berbuka puasa sehingga waktu sahur keesokan hari bagi memastikan badan sentiasa hidrasi sepanjang masa. Cuba minum air sedikit demi sedikit untuk mengelakkan badan mommy kehilangan air dengan banyak jika minum air terlalu banyak dalam satu masa.

menyusu anak

Semoga ibu-ibu menyusu di luar sana masih diberi kekuatan untuk menyusu anak di samping dapat berpuasa penuh sebulan di bulan Ramadan yang mulia ini. Hanya tinggal beberapa hari saja lagi untuk kita menyambut Hari Raya Aidilfitri. Jangan mengalah dan teruskan perjuangan mommy dalam memberi yang terbaik buat si manja. Fighting, mommies!

Suka artikel ini? Baca Wah! 5 Jenis Makanan Ini Boleh Jadi Milk Booster Mommy Sepanjang Ramadan dan 3 Tips Kekal Bertenaga Walaupun Menyusu Anak Semasa Puasa.

Selepas baca artikel ini, mommies akan lebih faham cara tambah supply susu dalam bulan Ramadan:

  • Jenis makanan yang tepat untuk dimakan semasa sahur.
  • Minum minuman sesuai untuk tambah susu sepanjang Ramadan.
  • Sentiasa positif dan gembira untuk memastikan supply susu berterusan.

Bagi ibu menyusu, perkara membimbangkan bagi mereka apabila tiba bulan Ramadan ialah jika mereka dapat membekalkan susu yang mencukupi kepada si manja semasa menjalani ibadah puasa.

milk booster

Antara cara yang efektif bagi memastikan supply susu cukup untuk memenuhi demand si kecil, mommy boleh cuba milk booster semulajadi yang boleh dijadikan sebagai makanan dan minuman harian mommy sepanjang bulan puasa ini. Antara makanan dan minuman boleh menjadi milk booster mommy ialah:

  • Kurma
  • Lobak putih
  • Sawi
  • Barli
  • Horlicks

Kurma

milk booster

Kurma merupakan salah satu makanan sunnah. Malah, kita selalu makan kurma semasa berbuka puasa dan bersahur. Kurma mempunyai banyak khasiat dan salah satunya menjadi milk booster untuk ibu menyusu.

Selain makan kurma begitu sahaja, mommy boleh cuba buat air nabeez (air rendaman kurma) untuk diminum semasa sahur ataupun buat susu kurma. Ramai mommies akui kurma sangat membantu menjadi milk booster mereka. Cubalah!

Lobak putih

milk booster

Teringat masa dalam pantang, sup lobak putih menjadi kegemaran penulis dan membantu ‘meriahkan’ susu. Selain dimasak, mommy juga boleh cuba buat jus lobak putih.

Mungkin rasanya tidak berapa enak, tetapi ia boleh menjadi milk booster mommy sepanjang Ramadan. Sayur ini mempunyai banyak khasiat dan vitamin yang bagus untuk mommy. Jika tak pernah makan, inilah masanya untuk mommy cuba makan dan nikmati kelebihannya.

Sawi

milk booster

Walaupun pahit, sawi merupakan sayur yang banyak membantu ibu menyusu. Puasa sepanjang hari sememangnya meletihkan bagi ibu menyusu kerana kita membakar kalori lebih dari biasa. Usah risau, mommy hanya perlu lebihkan makan sayur seperti sawi semasa sahur untuk pastikan badan lebih bertenaga.

Jika anda kehabisan sayur lain atau sukar mencari sayur seperti lobak putih, anda boleh makan sawi setiap hari dan boleh mempelbagaikan masakan seperti sup sayur, sayur goreng dan juga nasi goreng. Rasanya tidaklah terlalu pahit sehingga sukar untuk ditelan.

Barli

milk booster

Barli merupakan air minuman yang sangat bagus untuk bakal ibu dan juga ibu menyusu. Selain menyejukkan badan, barli juga boleh menjadi milk booster mommy sepanjang bulan puasa. Jika sebelum ini mommy tak pernah minum barli sebagai milk booster, ini masa yang sesuai untuk cuba minum dan mungkin ia serasi dengan mommy dan susu menjadi meriah.

Selain itu, barli juga minuman yang bagus diamalkan setiap hari sepanjang Ramadan kerana ia tidak manis dan banyak khasiatnya. Lebih sihat minum air barli daripada minum minuman manis semasa berbuka, kan?

Horlicks

milk booster

Horlicks sememangnya popular dalam kalangan ibu menyusu. Bukan saja mengenyangkan, ia juga membantu ibu menyusu menambah bekalan susu secara semulajadi. Tak dinafikan harganya sedikit mahal berbanding minuman lain, tetapi khasiatnya sangat penting untuk mommy.

Mommy boleh cuba bersahur dengan Horlicks untuk memberi tenaga seterusnya membantu untuk supply and demand susu si manja. Malah, Horlicks kini ada variasi bijirin yang mengenyangkan untuk mommy.

Punca susu badan berkurangan

milk booster

Perlu diingatkan, menurut bidadari.my, mommy juga perlu sentiasa berfikiran positif kerana terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan supply susu berkurangan iaitu:

  • Stress
  • Bayi kurang menyusu
  • Kurang minum air
  • On medication
  • Makan makanan kurang berkhasiat
milk booster

Kesimpulannya, mommies perlu mengambil berat mengenai pemakanan dan juga harus menjaga perasaan mommy supaya supply susu tidak berkurangan sepanjang Ramadan. Ia satu tanggungjawab yang berat untuk dipikul, namun hilang segala penat lelah apabila melihat si manja membesar dengan sihat dan gembira.

Suka artikel ini? Baca 3 Tips Kekal Bertenaga Walaupun Menyusu Anak Semasa Puasa dan Tips memilih juadah berbuka puasa yang lebih sihat.

Mommy mesti pernah dengar nama alat perancang IUCD ni kan? Tapi tak semua berani untuk cuba pakai IUCD sebab selalu dengar cerita ‘tak enak’ dari orang lain. 

Selepas baca artikel ini persoalan-persoalan mommy akan terjawab:

  • Sakit ke bila pasang? 
  • Bila jalan ngilu tak? 
  • Kedudukan IUCD pernah berubah tak?

Bagi menjawab persoalan mommies, penulis rasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman merancang keluarga menggunakan IUCD selepas melahirkan anak sulung penulis. Mesti ramai tak sabar nak tahu kan?

Apa maksud IUCD?

pakai IUCD

Menurut doctoroncall, Intrauterine Device (IUD) merupakan satu alat peranti kecil diperbuat daripada plastik serta tembaga dan akan dimasukkan ke dalam rahim untuk ‘mengganggu’ proses reproduktif. Ia juga dikenali sebagai “coil”. Dua benang dilampirkan ke IUD dan dimasukkan melalui leher rahim (serviks) untuk diletakkan di dalam vagina. Ini membenarkan IUD dikeluarkan dengan mudah. Kebanyakan peranti adalah berbentuk T (kedua-dua tangan T lipat rata untuk penyisipan) dan panjangnya seperti panjang batang mancis. 

Terdapat dua jenis IUD iaitu tembaga dan hormon. Setiap jenis IUD mempunyai kebaikan dan kesan sampingan tersendiri mengikut individu yang memakainya. 

Pakai selepas 6 bulan bersalin

pakai IUCD

Sepatutnya penulis perlu pasang alat IUCD selepas sebulan bersalin, tapi disebabkan trauma bersalin tak hilang sampai enam bulan kemudian, barulah penulis ada keberanian untuk pasang alat perancang kehamilan ni. Jangan ikut perangai penulis tau! Bahaya nanti tau-tau dah berbadan dua 😛

Pada mulanya, penulis buat temujanji di Klinik Desa berhampiran rumah dan nurse beri tarikh temujanji. Kemudian, penulis datang pada hari yang ditetapkan dan prosedur pasang IUCD dimulakan.

Namun, doktor alami masalah apabila alat IUCD sukar dipasang selepas 30 minit berlalu. Penulis tak ada rasa sakit ke apa tapi doktor sarankan untuk pasang di hospital kerajaan dan mereka bekalkan alat IUCD kepada penulis.

Oleh itu, penulis buat keputusan untuk pasang di Hospital Putrajaya sebab penulis pernah bersalin di sana. Doktor dan nurse sangat membantu menenangkan penulis dan prosedur berjalan dalam masa yang singkat. Mula-mula ada juga rasa takut sebab percubaan pertama pakai alat tersebut gagal tapi rupa-rupanya rasa ngilu sedikit je.  

Selepas prosedur selesai, penulis boleh duduk dan berdiri macam biasa. Rasa ngilu bertahan dalam kurang lima minit lepas tu rasa normal macam tiada apa yang berlaku. Doktor dan nurse juga beri penerangan mengenai keberkesanan IUCD yang dipasang dan mengingatkan penulis untuk buat ujian pap smear setahun sekali.

Malah, doktor ada membuat imbasan ultrabunyi untuk pastikan IUCD terletak di tempat yang betul dan tepat. Takde la kita risau IUCD senget ke, bergerak ke bila dah bangun tadi. Hehe. 

pakai IUCD

Mommies jangan risau, kita boleh lakukan aktiviti lasak walaupun dah pakai IUCD. Ia takkan mudah bergerak jika sudah dipasang dengan betul.

Buka IUCD di klinik

Disebabkan penulis mahu merancang anak untuk dua tahun sahaja, bila anak dah genap dua tahun penulis pergi ke klinik yang ada doktor bahagian gynaecology untuk buka IUCD dan buat ujian pap smear sekali.

Untuk pengetahuan mommy, alat IUCD boleh digunakan selama lima tahun mengikut maklumat di kotak alat tersebut.

Kenapa pakai IUCD?

pakai IUCD

Penulis ada masalah kesihatan lain dan masih on medication, jadi doktor nasihatkan pakai alat perancang keluarga yang tak mengganggu hormon seperti IUCD. Alhamdulillah, penulis serasi pakai IUCD selama setahun lebih. Tiada pendarahan atau ngilu di bahagian rahim.

Pakai IUCD ni mudah nak jaga sebab mommy masih boleh enjoy aktiviti seharian tanpa halangan. Jika mommy nak cuba merancang keluarga dengan IUCD, penulis harap perkongsian ini dapat beri keyakinan dan semangat untuk mommy teruskan dengan keputusan mommy. Fighting!!!

Peringatan

Sebelum mahu pakai IUCD, seeloknya mommy jumpa doktor dan berbincang mengenai kaedah merancang keluarga yang mommy inginkan. Doktor akan beri penjelasan lebih lanjut dan dapat membantu mommy rancang keluarga dengan selamat.

Suka artikel ini? Baca Pil Perancang Keluarga: 3 Jenis Pil, Kebaikan dan Kesan Sampingan Penggunaan dan Baru Lepas Bersalin? Nurse Mungkin akan Nasihat Anda Lakukan 5 Perkara Ini dengan Segera.

Tahniah kepada new mommies yang telah bertarung nyawa melahirkan cahaya mata, baru-baru ini. Pasti mommy berasa lega dan bahagia di samping bayi yang baru lahir, kan?

Selepas mommy baca artikel ini, mommy akan lebih memahami cara untuk:

  • Apa yang perlu dilakukan lepas anda bersalin.
  • Apa sokongan yang anda boleh perolehi daripada Klinik Kesihatan.
  • Jika anda perlu mempertimbangkan untuk mengambil pil perancang.
lepas bersalin

Walaupun mommy baru saja melahirkan bayi dan perlu berehat untuk sembuh, namun ada beberapa perkara anda perlu lakukan jika sebelum ini anda membuat check up mengandung di Klinik Kesihatan (KK) atau Klinik Desa (KD). Anda juga boleh meminta bantuan pasangan atau ahli keluarga untuk melakukan perkara-perkara ini:

  • Perlu maklumkan kepada nurse di KK atau KD berdekatan rumah anda.
  • Nurse memeriksa tahap kesihatan ibu dan bayi untuk beberapa hari.
  • Bawa bayi untuk mendapat suntikan vaksin setelah genap berusia sebulan.
  • Pergi temujanji hospital untuk doktor periksa tahap kesihatan mommy.
  • Pertimbang untuk menggunakan alat perancang kehamilan atau makan pil perancang kehamilan selepas bersalin.

Tetapi, penulis tidak pasti jika mommy buat check up di klinik swasta dan bersalin hospital swasta perlu maklumkan kepada nurse di KK atau tidak. Mommy boleh tanya KK atau KD berdekatan rumah mommy untuk maklumat lanjut.

1. Perlu maklumkan kepada nurse di Klinik Kesihatan atau Klinik Desa berdekatan rumah anda.

lepas bersalin

Tahukah mommy, anda perlu maklumkan kepada nurse di Klinik Kesihatan atau Klinik Desa berdekatan rumah bahawa anda sudah selamat bersalin? Ini adalah kerana untuk memastikan mommy dan bayi berada di tahap kesihatan yang memuaskan. 

Jika tak larat, mommy boleh minta bantuan suami atau ahli keluarga lain untuk memaklumkan kepada nurse. Ini amat penting supaya nurse dapat memantau kesihatan mommy dengan lebih lanjut dan mengenalpasti jika mommy ada masalah kesihatan selepas bersalin. 

Nurse akan mengukur rahim mommy setiap hari untuk mengenalpasti rahim semakin mengecut atau tak selain mengambil tekanan darah dan memeriksa jahitan luka atau pembedahan.

Tahukah mommy, nurse akan datang ke rumah hampir setiap hari selama 10 hari. Selalunya mereka datang selang sehari dan sebagainya. Rujuk dengan nurse di Klinik Kesihatan terdekat dengan mommy untuk maklumat lanjut atau boleh baca di sini.

2. Nurse memeriksa tahap kesihatan ibu dan bayi untuk beberapa hari.

lepas bersalin

Bukan saja memeriksa kesihatan ibu, nurse juga akan memantau kesihatan bayi. Ia amat membantu terutama kepada first-time mommies kerana tiada pengalaman menjaga bayi baru lahir.

Jika bayi mommy mengalami jaundis, nurse juga boleh periksa tahap jaundis anak semakin baik atau sebaliknya. Selain itu, mommy boleh minta ajarkan cara menyusu bayi jika anak sukar ‘latch’.

3. Bawa bayi untuk mendapat suntikan vaksin setelah genap berusia sebulan.

lepas bersalin

Selepas bayi sudah genap sebulan, mommy atau daddy jangan pula lupa bawa si manja ke Klinik Kesihatan untuk temujanji suntikan vaksin bayi contohnya seperti Hepatitis B (dos kedua) untuk bayi berusia sebulan. Jangan lupa bawa buku pink atau biru anak tau! Semua jenis vaksin, carta berat, tinggi, perkembangan dan tips untuk ibu bapa juga ada dalam buku pink (anak perempuan) atau buku biru (anak lelaki) anak.

4. Pergi temujanji hospital untuk doktor periksa tahap kesihatan mommy.

Walaupun sudah beberapa minggu mommy selamat bersalin, anda masih lagi ada temujanji hospital dengan doktor untuk memeriksa tahap kesihatan mommy selepas bersalin. Ini penting bagi memastikan kesihatan mommy dalam keadaan baik.

Doktor perlu memeriksa jika rahim sudah betul-betul kecut, perlu scan untuk pastikan tiada cebisan uri tertinggal dan sebagainya.

5. Pertimbang untuk menggunakan alat perancang kehamilan atau makan pil perancang kehamilan selepas bersalin.

lepas bersalin

Kebiasaannya, nurse akan tanya kepada mommy apa jenis alat perancang atau pil perancang kehamilan yang mommy mahu guna. Jika ada beberapa pilihan, mommy boleh tanya nurse untuk berjumpa doktor sebelum buat keputusan. 

Kenapa perlu makan atau pakai perancang kehamilan dengan segera? Ini kerana anda ‘amat subur’ dan potensi untuk hamil dalam masa terdekat amat tinggi. Jika anda seorang ibu menyusu, anda mungkin tidak mengalami haid pada jangka masa tertentu namun anda masih tetap subur. Ingat tu! Klik sini untuk maklumat lanjut mengenai pil perancang kehamilan.

Rasa dihargai

Di antara kelima-lima perkara penting di atas, yang mana mommy rasa paling utama untuk mommy? Setiap individu mempunyai pendapat tersendiri kan, tetapi ini antara kelebihan fasiliti kesihatan untuk ibu bersalin yang mommy perlu tahu. Rasa macam dihargai dengan nurse yang sanggup datang ke rumah kita semata-mata mahu memeriksa kesihatan mommy dan bayi.

Suka artikel ini? Baca Pil Perancang Keluarga: 3 Jenis Pil, Kebaikan dan Kesan Sampingan Penggunaan dan Kisahku: Menempuh Trimester Ke-4 Dengan Bayi High Demand.

Jika anda seorang wanita dan aktif melakukan hubungan seks tetapi mahu merancang keluarga, anda disarankan mengambil pil perancang keluarga mengikut jadual yang ditetapkan. Apakah pil perancang keluarga? Apa kebaikan dan kesan sampingan penggunaannya?

pil perancang

Selepas anda habis baca artikel ini, anda akan faham mengenai:

  • Fungsi pil perancang
  • Jenis pil perancang
  • Kebaikan pil perancang
  • Kesan sampingan pil perancang

Pil perancang keluarga bermaksud birth control pills atau contraceptive pills dalam bahasa Inggeris. Ia bertujuan mencegah kehamilan daripada berlaku. Pil perancang ini antara kaedah popular pilihan wanita untuk mencegah kehamilan.

pil perancang

Menurut Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), pil perancang keluarga mengandungi hormon-hormon tertentu yang berfungsi bagi mencegah kehamilan.

Sebenarnya, ada pelbagai jenis pil perancang yang ada di pasaran. Bagi anda yang baru pertama kali mahu merancang, kami senaraikan beberapa jenis pil untuk pengetahuan anda:

  • Pil kombinasi hormon estrogen dan progesteron.
  • Pil progesteron (untuk ibu menyusukan anak).
  • Pil kecemasan (morning-after pill).

1. Pil kombinasi hormon estrogen dan progesteron.

pil perancang

Pil kombinasi ini mengandungi dua jenis hormon iaitu hormon estrogen dan progesteron. Difahamkan, anda perlu mengambil pil ini secara konsisten di waktu yang sama pada setiap hari untuk mengelakkan daripada hamil. 

Wanita dan lelaki memiliki hormon estrogen. Namun, fungsi hormon ini berbeza mengikut jantina. Hormon estrogen pada wanita ​​memainkan peranan penting dalam perkembangan seksual, reproduktif wanita serta kitaran haid sehingga menopaus, menurut hellosehat.

Manakala, hormon progesteron adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh ovari (ovarium). Bersama-sama dengan hormon estrogen, ia juga dikenali sebagai hormon seks wanita, menurut sehatQ.

Disebabkan itu, kedua-kedua hormon ini merupakan kandungan penting dalam pil perancang kehamilan.

2. Pil progesteron (untuk ibu menyusukan anak).

Pil ini lebih selamat untuk diambil untuk ibu menyusu anak kerana mengandungi satu jenis hormon sahaja. Kadar keberkesanan juga sama seperti pil kombinasi lain, namun anda juga masih perlu makan dengan konsisten setiap waktu yang sama pada setiap hari.

Walaupun kebanyakan ibu menyusu tidak mengalami haid untuk beberapa bulan malah hingga setahun, anda perlu ingat bahawa anda masih subur. Jadi, amat penting untuk anda ambil langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan hamil dalam jarak dekat.

3. Pil kecemasan (morning-after pill).

pil perancang

Pil ini dimakan bila perlu sahaja pada waktu kecemasan seperti waktu selepas melakukan hubungan seks tanpa perlindungan. Namun, anda tak boleh guna pil ini dengan kerap kerana ia tidak berfungsi seperti pil perancang yang lain dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan pendarahan luar waktu haid.

Sila dapatkan nasihat doktor untuk ketahui penggunaan pil ini dengan betul.

Kebaikan pil perancang kehamilan

pil perancang

Mungkin ramai tak tahu kebaikan pil perancang kehamilan kerana takut untuk mengambilnya, jadi kami kongsikan beberapa kebaikan pil perancang ini menurut seorang doktor di akaun Twitter beliau, @muhammadeizat :

  • Menghilangkan jerawat.
  • Mengurangkan risiko mengandung luar rahim.
  • Mengurangkan period pain semasa anda datang haid.
  • Mengurangkan risiko kanser ovari dan rahim.
  • Mengurangkan masalah tulang rapuh bagi wanita telah menopaus.
pil perancang

Walau bagaimanapun, setiap wanita mempunyai kesan sampingan dan tindakbalas yang berbeza terhadap pil perancang antaranya seperti yang dijelaskan oleh doktoroncall:

  • Perubahan emosi.
  • Loya.
  • Pendarahan di antara kitaran haid.
  • Keperluan seks berkurangan.
  • Payudara rasa sakit.

Sebagai seorang wanita, penulis faham kebimbangan anda mengenai pengambilan pil perancang kehamilan. Seeloknya berjumpa dengan doktor sebelum anda mula makan pil berkenaan. Jangan makan tanpa nasihat doktor tau!

Suka artikel ini? Baca Bersediakah untuk anak kedua dan seterusnya? dan Saya Dikurniakan Anak Istimewa, Ini Kisahku.

Kita selalu dengar pengalaman isteri bersalin, kali ini penulis ingin berkongsi pengalaman suami di labour room pula. Mesti menarik! Bermacam ragam sebenarnya golongan suami hadapi sepanjang berada di labor room menanti isteri melahirkan cahaya mata.

Walaupun para suami tak dibenarkan untuk teman isteri di labor room semasa musim Covid19 memuncak, penulis mahu kongsi pengalaman suami penulis, Al Imran semasa berpeluang menemani penulis di dalam labor room awal tahun lepas (Januari 2020). Untuk pengetahuan mommies, penulis ambil pakej Full Paying Patient (FPP) di Hospital Putrajaya.

‘Check-in’ Hospital Putrajaya

Bila dah masuk wad, setup barang-barang semua dalam bilik, saya tolong angkat barang dari kereta dan daftar di kaunter. Sekali-sekala doctor atau nurse akan datang check condition wife selepas induce kali pertama. Masa tu teringat orang cakap kalau nak cepatkan labor kena banyak berjalan. Awal-awal tu masa contraction tak sakit dan tak kerap so kita pun berjalan lah pusing wad.

Kemudian, berehat kejap lepas tu jalan lagi a few rounds. Doctor and nurse akan datang buat checkup every hour. Dia bagi time limit by waktu sekian kalau kadar contraction tak meningkat dia akan induce lagi sekali. Confuse jugak lah bila doctor and nurse suruh tunggu aje. Saya just try untuk bantu wife faham apa yang doctor and nurse explain. Amat penting untuk wife faham apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku pada masa yang sama.

pengalaman suami

Bila dah tiba masa untuk induce, saya dah mula panik sikit sebab bila start contraction kerap, wife dah mula penat. Dia macam masuk dunia lain bila proses labor tu dah mula. Doctor and nurse datang dengan lebih kerap untuk periksa keadaan wife and baby. Mesin yang pasang kat perut untuk cek level contraction tu sedikit sebanyak membantu untuk kita prepare wife everytime ‘graph’ naik.

Saya cuba support wife yang sentiasa bertukar posisi dari baring duduk dan berdiri untuk tahan sakit. Memang tak boleh nak bayang sakit yang wife alami masa tu. Mengantuk ke penat ke dah tak proses dah masa tu. Saya lebih kepada cuba fahami basic info yang doctor bagi untuk monitor condition wife. Bila diorang datang, saya jadi jurucakap untuk patient (wife) sebab dia dah penat, ngantuk dan sakit. Ada a few times yang nurse datang cakap baby tidur and kena kejut. Saya pun terpinga-pinga sebab tak tahu macam mana nak kejut. Nurse just gerakkan perut wife sedikit dan graph di monitor bergerak. Wife pun beberapa kali mintak pain killer sebab terlalu sakit.

Waktu yang ditunggu-tunggu dah tiba. Doctor bawa wife pergi bilik treatment untuk cek bukaan berapa cm. Tak lama selepas itu, air ketuban wife sudah pecah. Selang beberapa minit, nurse cakap nak bawa pergi labor room. Nurse siapkan wife dengan beri ubat pelawas sebelum ditolak ke labor room. Masa tu kelam-kabut sebab tak tahu apa nak bawa pi labor room. Ingat beg baby je nak bawa, tapi bila fikir-fikir barang kita pun kena bawa jugak. Sambil berjalan sebelah katil wife, sambil fikir ada barang tinggal ke di bilik wad tadi. Sampai di labor hall kena suruh tunggu luar sambil diorang sediakan wife untuk labor.

Suami di labour room, teman wife ambil epidural

pengalaman suami
Epidural dicucuk di bahagian tulang belakang

Masa ni dah start update semua family members condition wife dan baby. Semua bagi kata-kata semangat dan doa. Bila masuk labor room, wife inform yang dia dah minta epidural. Saya pergi jumpa nurse minta dia terangkan prosedur epidural bagi saya faham bila dan macam mana proses nya. Nurse pun terangkan dan saya sampaikan info pada wife yang betul betul mengantuk dan penat masa tu. Perasaan masa tu ada sedikit rasa takut. Keadaan di labor room berbeza dengan di wad. Saya dah dapat rasakan proses kelahiran semakin sampai ke penghujung.

Kadar follow up nurse di labor room lebih kerap dan pada follow up seterusnya, mereka dah sedia untuk bagi wife epidural. Nurse advice untuk tidur bagi dapatkan tenaga untuk fasa terakhir. Selesai proses tersebut, wife pun tidur. Saya cek barang-barang sekali lagi dan update family. Selang beberapa minit selepas tu, saya pun letakkan kepala di tepi katil lalu tertidur.

I rasa baby nak terkeluar dah! Panggil nurse cepat!!!

Sedar-sedar dah sejam lebih. Wife pun baru bangun dan cakap baby nak keluar dah. Saya dengan mamai dan panik keluar mencari nurse untuk minta bantuan. Nurse masuk cek keadaan wife dan terus keluar tanpa memberitahu apa apa. Wife menahan contraction yang memuncak. Saya tunggu di muka pintu melihat reaksi nurse yang sedang memanggil doctor dan menyiapkan peralatan. Nurse inform saya bahawa doctor sedang menguruskan patient di bilik lain sebentar sebelum datang menguruskan wife saya.

Setelah beberapa ketika, doctor pun sampai dan dia minta saya berdiri sebelah wife untuk proses meneran. Sejujurnya, saya masih mamai dan terus pegang tangan wife dengan erat. Doctor dan nurse mula bercakap dengan wife as a guide untuk meneran dan mengawal nafas. Saya just follow nurse dan doctor untuk menenangkan wife. Wife teran beberapa kali dan doctor decide untuk gunting(episiotomy) wife bagi memudahkan baby keluar kerana sudah fetal distress. As soon as baby nak keluar, saya ke sebelah doctor untuk melihat. Dia meletakkan baby di atas kain di atas wife dan diberi beberapa minit untuk kita melihat jantina bayi.

Berpeluang azan bayi

pengalaman suami

Saya diberi peluang untuk azan di telinga baby. Alhamdulillah. Saya berasa di awangan setelah melihat baby untuk kali pertama. Haha. Wife nampak betul-betul penat dan mengiyakan sahaja apa yang doctor cakap. Akhirnya, saya diminta untuk tunggu di ruang menunggu sambil mereka menyiapkan wife dan baby untuk balik ke wad. Saya tak duduk diam di luar dan menggunakan alasan tertinggal barang di dalam labor room untuk melihat baby sekali lagi.

Doctor sedang menjahit wife dan baby diletakkan di dalam bekas oksigen di bilik lain. Saya menyelinap ke dalam bilik itu untuk melihat baby dan sempat membacakan beberapa ayat Al-quran di sebelahnya. Saya dapat tangkap beberapa gambar baby untuk dihantar ke family yang menunggu di rumah. Nurse pun datang dan menyuruh saya tunggu di ruang menunggu. Saya pun terus minta maaf dan bergerak ke ruang menunggu. Lama juga tunggu sebelum nurse update wife dan baby sudah selamat dihantar ke wad untuk berehat.

pengalaman suami

Semoga moms-to-be dapat bersalin ditemani suami tak lama lagi. Memang bersemangat untuk bersalin jika ada orang tersayang di sisi. Kurang rasa sakit walaupun mereka hanya bagi kata-kata semangat kepada kita.

Sudah lengkap vaksin? Suami kini boleh teman isteri bersalin mulai 4 Oktober

TERBARU, mulai 4 Oktober 2021, harapan ibu hamil untuk suami teman bersalin kini menjadi kenyataan selepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, memberitahu Kementerian Kesihatan (KKM) memberi kebenaran kepada suami yang sudah lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 untuk menemani isteri.

Menurut Harian Metro, ahli keluarga terdekat atau suami yang telah lengkap divaksinasi COVID-19 perlu membuat ujian pengesanan Covid-19 (RT-PCR atau RTK-Ag) dalam masa 72 jam di mana-mana fasiliti kesihatan atau makmal swasta.

“Suami atau ahli keluarga terdekat perlu mengehadkan pergerakan mereka selepas menjalani ujian saringan itu. Mereka juga boleh membeli Kit Ujian Kendiri Covid-19 yang mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) dan membawanya ke hospital bagi menjalani ujian pengesanan kendiri Covid-19 di tempat saringan yang disediakan di hospital dengan dipantau dan disahkan oleh anggota kesihatan yang bertugas,” ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Selain itu, dia turut mengingatkan suami atau ahli keluarga terdekat sentiasa mengamalkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) demi melindungi ibu hamil yang juga merupakan golongan berisiko tinggi.

“KKM berharap masyarakat terutama ibu hamil serta suami dan keluarga dapat mengambil manfaat daripada kemudahan yang telah diberikan ini,” sambungnya lagi.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: melahirkan bayi pramatang dan Sebelum Masuk Dewan Bersalin, Ini 5 Tips Persiapan Diri Ibu Hamil Patut Buat daripada komuniti Gaya Suri.

Sembelit semasa hamil bukanlah satu masalah yang baru bagi ibu hamil. Lazimnya, ibu hamil akan mengalami sembelit atas beberapa faktor. Ada kes yang tidak terlalu serius tetapi ada juga mengalami sembelit yang serius hingga menyebabkan buasir.

Sembelit adalah satu masalah kesihatan di mana wanita sukar untuk membuang air besar semasa hamil terutama trimester akhir kehamilan. Pernahkah anda terfikir, apakah punca menyebabkan ibu hamil sembelit?

Berikut merupakan faktor-faktor ibu hamil sering sembelit:

  • Perubahan hormon 
  • Tekanan rahim
  • Pengambilan suplemen tinggi zat besi

1. Perubahan hormon

ibu hamil

Wanita mengalami perubahan hormon semasa hamil. Tubuh wanita hamil menghasilkan hormon progesterone lebih tinggi sekaligus menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Apabila usus memproses makanan lebih perlahan dari biasa, ia akan menyebabkan najis lebih keras serta lebih sukar untuk membuang air besar.

Kadangkala, sembelit menyebabkan buasir jika ia berlarutan. Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.

2. Tekanan rahim

ibu hamil

Apabila bayi semakin membesar, rahim juga ikut membesar seiring dengan perkembangan bayi. Saiz rahim mempengaruhi tekanan yang berlaku di bahagian usus.

Menurut Doktor Zubaidi, rahim yang semakin membesar akan menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga menghalang pergerakan najis ke usus besar.

3. Pengambilan suplemen tinggi zat besi

ibu hamil

Biasanya ibu hamil akan dibekalkan ubat yang mengandungi zat besi sebagai suplemen tambahan terutama di trimester ketiga. Pil zat besi boleh menyebabkan sembelit kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam pil tersebut.

Ibu hamil sering mengalami sembelit semasa pengambilan pil zat besi jika tidak menjaga pemakanan seperti kurang minum air kosong. Najis juga akan bertukar warna gelap kerana pil zat besi. Mommy jangan terkejut ya bila melihat najis bertukar warna hitam.

Don’t worry, situasi ini akan berubah menjadi normal selepas anda melahirkan anak. Malah, sembelit semasa hamil tidak berbahaya kepada ibu dan bayi dikandung.

Banyakkan minum air kosong

ibu hamil

Ada beberapa cara untuk anda atasi masalah sembelit ketika hamil iaitu:

  • Banyakkan minum air kosong
  • Makan buah-buahan
  • Makan sayur-sayuran
  • Makan makanan berserat tinggi

Walaupun masalah sembelit bukanlah satu masalah yang besar, anda digalakkan berbuat sesuatu supaya ia tidak mengakibatkan buasir. Jika anda terkena buasir, lagi sukar untuk anda membuang air besar. Masalah buasir boleh berlaku sehingga selepas bersalin jika tidak diatasi segera.

Suka artikel ini? Baca 8 Mitos Popular Kehamilan dan Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil.

Menjadi seorang ibu yang menyusu bayi bermakna anda akan sentiasa sibuk dan lapar.

Tentunya, snek dan makanan ruji yang sihat dan mudah disediakan adalah paling ideal untuk ibu menyusu. Di sini kami kongsikan 16 idea snek yang berkhasiat, enak dan sangat mudah disediakan untuk anda cuba sendiri!

Yogurt Rendah Lemak

Yogurt rendah lemak merupakan sumber kalsium, protein dan bakteria sihat yang mudah didapati. Jika ada masa, tambahkan buah atau granola kepada yoghurt anda untuk meningkatkan nutrisinya. Ia juga akan membantu anda kekal kenyang untuk lebih lama.

Alpukat (Avocado)

ibu menyusu

Alpukat penuh dengan lemak tak tepu yang baik untuk badan, termasuk serat dan vitamin C. Lenyekkan beberapa keratan alpukat, sapu ke atas roti bijirin penuh dan snek anda siap untuk dimakan.

Roti bijirin penuh

Roti bijirin penuh yang disapu dengan mentega badam dan pisang merupakan snek manis yang sempurna dan boleh dimakan bila-bila masa. Jika anda risaukan bayi anda menjadi alah kepada kacang tanah, gunakan mentega badam sebagai pengganti. Mentega badam mengandungi lemak omega-3 dan pisang mengandungi potassium yang baik untuk badan.

Buah-buahan segar

Buah-buahan segar mengandungi banyak nutrisi seperti serat dan vitamin A, C dan E. Untuk snek yang mudah dan cepat, pilih daripada buah-buahan yang senang didapati seperti buah pisang, pir dan beri.

Sayur-sayuran

ibu menyusu

Sayur-sayuran seperti lobak merah atau saderi tinggi dengan potasium, vitamin A, serat dan air. Ia boleh disiang dan disimpan di dalam peti sejuk . Sos ranch atau bayam boleh membekalkan protein.

Keju

ibu menyusu

Keju mampu membekalkan banyak kalsium dan protein serta pelbagai vitamin B yang penting untuk sistem badan. Pilih bungkusan kiub keju berasingan (seeloknya yang tidak diproses) untuk dijadikan snek yang mudah dimakan dicapai dan dimakan dengan satu tangan. Makan bersama kepingan biskut tawar bijiran penuh seperti Ryvita untuk lebih nutrisi.

Kekacang

Snek kekacang kaya dengan sumber protein dan lemak sihat. Segenggam kacang badam, macadamia, walnut atau gajus akan membantu anda merasa kenyang dan puas.

Pretzel

Pretzel merupakan pengganti kerepek kentang yang terbaik. Ia lebih berkhasiat dan enak dimakan dengan pencicah seperti yogurt Greek dan alpukat.

Telur rebus

ibu menyusu

Hidangan telur rebus mungkin membosankan, tetapi ia kaya dengan kandungan protein. Rebus sedozen telur pada satu kali, kupas dan simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk untuk memudahkan anda menikmatinya bila-bila masa. Ia akan bertahan untuk lebih kurang dua minggu.

Hummus

Hummus juga mengandungi banyak protein dan lemak sihat yang baik untuk ibu yang sedang menyusu. Makan bersama lobak merah atau sadri yang telah dipotong memanjang.

Biji chia

Biji chia adalah makanan tambahan “superfood” yang enak dimakan bersama yoghurt, smoothie, dan oat. Ia juga mengandungi serat, protein, antioksida, asik lemak omega-3 dan nutrien penting yang lain termasuk kalsium, fosforus dan magnesium.

Biskut laktasi

Biskut laktasi dirumus khas untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu. Anda boleh cuba membuatnya sendiri menggunakan resipi dari Internet seperti ini, atau anda boleh membeli biskut laktasi sedia dimakan dari penjual online.

Edamame

ibu menyusu

Edamame adalah salah satu sumber zat besi yang terbaik. Secawan edamame setiap hari boleh membekalkan 12.1% folat yang diperlukan setiap hari oleh ibu mengandung dan menyusu.

Pisang

Pisang mengandungi potasium, serat dan vitamin di dalamnya. Ia dapat memenuhi kuota kalori harian anda dan membantu memberikan anda tenaga.

Epal dengan mentega badam

Hiriskan epal dan sapukan setiap keping dengan satu sudu besar mentega badam. Ia penuh dengan protein dan serat, dan juga sangat enak dimakan.

Buah-buahan kering

Jika anda gemarkan makanan manis, buah-buahan kering seperti adalah snek yang terbaik untuk anda. Pilih yang tidak mengandungi sulfida dan tanpa gula tambahan.

Suka artikel ini? Baca Skim PERKESO untuk Golongan Suri Rumah, Apa yang Perlu Anda Tahu? dan 5 Langkah Persediaan Kewangan untuk Masa Depan Anak Anda.

Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia.
Ditulis oleh : Kathryn Rao
Terjemahan oleh : Ayuni A.
 









Dapatkan baju pre-loved murah, trendy & berkualiti!








Kehamilan adalah waktu yang sangat mengujakan, tetapi kadangkala ia membuatkan ibu gundah dan kebingungan. Jangan bimbang, anda tidak keseorangan! Ketika hamil, badan wanita mampu menyesuaikan diri dengan keperluan bayi yang sedang membesar di dalam rahim, namun hakikatnya ia bukan semuanya indah.

Masalah perut berangin? Rambut tumbuh terlalu banyak?

Ini jawapan kepada soalan-soalan yang anda mungkin terlalu malu untuk bertanya tentang kehamilan dan kelahiran.

1. Kenapa saya mengalami sembelit?

kehamilan

Sembelit adalah perkara yang biasa berlaku semasa hamil dan ia disebabkan oleh hormon-hormon yang meningkat secara mendadak. Tingkatkan pengambilan makanan berserat dan minum lebih banyak air supaya sistem pencernaan anda berjalan dengan lancar.

2. Macamana kalau air ketuban saya pecah ketika saya berada di luar? Adakah saya akan kelihatan seperti telah terkencing di dalam seluar?

Kebanyakan bayi akan bergerak ke arah bawah pelvis di hujung tempoh kehamilan, jadi, kepala mereka akan bertindak seperti penghadang. Jangan bimbang, kalau air ketuban anda pecah di khalayak ramai, ia akan mengalir dengan perlahan (bukan macam air terjun!). Maklumkan pada seseorang jika anda memerlukan bantuan. Jika anda masih risau, pakailah tuala wanita sebelum keluar rumah.

kehamilan

3. Mengapakah saya mengalami simptom keputihan di trimester pertama?

Memang biasa untuk wanita berasa lebih “lembap” semasa trimester pertama. Keputihan ini disebabkan oleh hormon progesteron yang bertindak sebagai pelindung daripada jangkitan kuman yang boleh sampai ke rahim.

4. Kenapa saya sering mengalami mimpi yang erotik dan memberahikan?

Mimpi erotik semasa kehamilan boleh terjadi kerana pengaliran darah yang lebih banyak ke kawasan faraj dan tahap estrogen lebih tinggi di dalam badan. Peningkatan saiz dan rasa sensitif pada payudara juga petanda peningkatan “sex drive“ anda.

5. Adakah bayi saya boleh kentut di dalam rahim?

Tidak boleh, tetapi dia boleh kencing.

6. Mengapakah saya terkencing di dalam seluar ketika hamil?

Kebanyakan wanita hamil terkencing dalam seluar apabila mereka batuk, bersin atau ketawa kerana tekanan yang berlebihan ke atas pundi kencing. Walaupun hanya beberapa titis, ia tetap membuatkan kita berasa malu. Rajinkan diri melakukan senaman lantai pelvik atau Kegels untuk membantu menguatkan lantai pelvik anda.

7. Ketika melakukan hubungan seks, bolehkah bayi saya “terganggu” dengan pasangan saya?

The American Congress of Obstetrics and Gynecology menyatakan bahawa jika kehamilan anda normal dan sihat, hubungan seks adalah 100% selamat, walaupun di trimester ketiga. Jika seseorang wanita itu selesa dalam mana-mana posisi seks tanpa sebarang kesakitan, ia petanda bahawa bayinya juga selamat dan selesa.

8. Mengapakah vagina saya bengkak?

Vagina yang membengkak terjadi kerana darah berlebihan yang mengalir di dalam badan anda, sendi pelvis yang sedang giat bersedia untuk melahirkan dan juga tekanan bayi ke atas tulang pelvis anda.

9. Adakah saya akan terbuang air besar semasa melahirkan?

Ini boleh berlaku terutamanya sejurus sebelum bayi mengeluarkan kepalanya (crowning) . Ini adalah kerana otot-otot yang digunakan untuk meneran bayi adalah otot sama yang digunakan untuk membuang air besar. Jangan risau, anda akan lebih sibuk dengan kelahiran dan tentu lebih tidak sabar untuk melihat bayi anda!

10. Kenapakah abdomen saya merasa kejang selepas seks?

Jangan risau kalau anda berasa kejang selepas hubungan seks. Kekejangan ini boleh disebabkan oleh klimaks dan/atau kandungan prostaglandin di dalam air mani. Ia biasanya akan beransur pulih setelah anda berehat.

11. Mengapa muka saya berjerawat?

Menurut WebMD, kandungan hormon yang berlebihan dalam sistem badan anda juga boleh menyebabkan jerawat.

12. Mengapakah perut saya berasa kembung?

Hormon yang berlebihan boleh memperlahankan sistem pencernaan anda. Ini menyebabkan anda terasa kembung semasa hamil. Malangnya, anda hanya boleh sendawa dan kentut untuk mengeluarkan angin berlebihan ini.

13. Mengapakah payu dara saya terasa gatal?

Menurut BabyCenter, kulit yang terasa gatal adalah normal, terutamanya di bahagian kulit yang menegang seperti payudara dan perut. Elakkan dari menggaru dan sentiasa lembapkan kulit anda dengan losyen, krim atau minyak kelapa dara.

14. Kawan saya kata yang bayi saya akan diselaputi bahan seakan krim keju selepas dia dilahirkan. Adakah saya akan mahu memeluk anak saya?

kehamilan

Selaput ini dipanggil ‘vernix’ dan ia akan diserap ke dalam kulit bayi anda dalam masa dua hari. Ia membantu melindungi bayi anda daripada jangkitan. Kebanyakan hospital akan memandikan bayi dalam tempoh beberapa jam selepas dia dilahirkan, tetapi sebagai ibubapa, anda boleh memutuskan bila dia dimandikan dan siapa yang akan memandikannya.

15. Berapa lamakah jahitan saya akan pulih? Bilakah saya boleh memulakan hubungan seks sekali lagi?

Selalunya ia akan memakan masa selama tiga hingga empat minggu untuk pulih. Tetapi, anda boleh melakukan hubungan seks apabila anda rasa bersedia. Ada yang bersedia selepas beberapa minggu, ada juga sehingga beberapa bulan.

16. Adakah pasangan saya akan jijik melakukan hubungan seks dengan saya jika dia melihat sendiri proses kelahiran?

Ada di antara kaum lelaki yang akan merasa sukar, terutamanya jika kelahiran adalah traumatik. Tetapi kebanyakan lelaki akan berasa kagum dengan pasangan mereka kerana telah melahirkan bayi kesayangan anda berdua. Jika anda masih risau, minta suami hanya menunggu di sisi tanpa perlu melihat kawasan faraj anda.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Pengalaman Bersalin PKP/PKPB dari 4 mommies. Sediakah Anda? dan 5 makanan terbaik untuk kesuburan.