fbpx
Banner
Category

Berpantang

Category

Tahniah kepada new mommies yang telah bertarung nyawa melahirkan cahaya mata, baru-baru ini. Pasti mommy berasa lega dan bahagia di samping bayi yang baru lahir, kan?

Selepas mommy baca artikel ini, mommy akan lebih memahami cara untuk:

  • Apa yang perlu dilakukan lepas anda bersalin.
  • Apa sokongan yang anda boleh perolehi daripada Klinik Kesihatan.
  • Jika anda perlu mempertimbangkan untuk mengambil pil perancang.
lepas bersalin

Walaupun mommy baru saja melahirkan bayi dan perlu berehat untuk sembuh, namun ada beberapa perkara anda perlu lakukan jika sebelum ini anda membuat check up mengandung di Klinik Kesihatan (KK) atau Klinik Desa (KD). Anda juga boleh meminta bantuan pasangan atau ahli keluarga untuk melakukan perkara-perkara ini:

  • Perlu maklumkan kepada nurse di KK atau KD berdekatan rumah anda.
  • Nurse memeriksa tahap kesihatan ibu dan bayi untuk beberapa hari.
  • Bawa bayi untuk mendapat suntikan vaksin setelah genap berusia sebulan.
  • Pergi temujanji hospital untuk doktor periksa tahap kesihatan mommy.
  • Pertimbang untuk menggunakan alat perancang kehamilan atau makan pil perancang kehamilan selepas bersalin.

Tetapi, penulis tidak pasti jika mommy buat check up di klinik swasta dan bersalin hospital swasta perlu maklumkan kepada nurse di KK atau tidak. Mommy boleh tanya KK atau KD berdekatan rumah mommy untuk maklumat lanjut.

1. Perlu maklumkan kepada nurse di Klinik Kesihatan atau Klinik Desa berdekatan rumah anda.

lepas bersalin

Tahukah mommy, anda perlu maklumkan kepada nurse di Klinik Kesihatan atau Klinik Desa berdekatan rumah bahawa anda sudah selamat bersalin? Ini adalah kerana untuk memastikan mommy dan bayi berada di tahap kesihatan yang memuaskan. 

Jika tak larat, mommy boleh minta bantuan suami atau ahli keluarga lain untuk memaklumkan kepada nurse. Ini amat penting supaya nurse dapat memantau kesihatan mommy dengan lebih lanjut dan mengenalpasti jika mommy ada masalah kesihatan selepas bersalin. 

Nurse akan mengukur rahim mommy setiap hari untuk mengenalpasti rahim semakin mengecut atau tak selain mengambil tekanan darah dan memeriksa jahitan luka atau pembedahan.

Tahukah mommy, nurse akan datang ke rumah hampir setiap hari selama 10 hari. Selalunya mereka datang selang sehari dan sebagainya. Rujuk dengan nurse di Klinik Kesihatan terdekat dengan mommy untuk maklumat lanjut atau boleh baca di sini.

2. Nurse memeriksa tahap kesihatan ibu dan bayi untuk beberapa hari.

lepas bersalin

Bukan saja memeriksa kesihatan ibu, nurse juga akan memantau kesihatan bayi. Ia amat membantu terutama kepada first-time mommies kerana tiada pengalaman menjaga bayi baru lahir.

Jika bayi mommy mengalami jaundis, nurse juga boleh periksa tahap jaundis anak semakin baik atau sebaliknya. Selain itu, mommy boleh minta ajarkan cara menyusu bayi jika anak sukar ‘latch’.

3. Bawa bayi untuk mendapat suntikan vaksin setelah genap berusia sebulan.

lepas bersalin

Selepas bayi sudah genap sebulan, mommy atau daddy jangan pula lupa bawa si manja ke Klinik Kesihatan untuk temujanji suntikan vaksin bayi contohnya seperti Hepatitis B (dos kedua) untuk bayi berusia sebulan. Jangan lupa bawa buku pink atau biru anak tau! Semua jenis vaksin, carta berat, tinggi, perkembangan dan tips untuk ibu bapa juga ada dalam buku pink (anak perempuan) atau buku biru (anak lelaki) anak.

4. Pergi temujanji hospital untuk doktor periksa tahap kesihatan mommy.

Walaupun sudah beberapa minggu mommy selamat bersalin, anda masih lagi ada temujanji hospital dengan doktor untuk memeriksa tahap kesihatan mommy selepas bersalin. Ini penting bagi memastikan kesihatan mommy dalam keadaan baik.

Doktor perlu memeriksa jika rahim sudah betul-betul kecut, perlu scan untuk pastikan tiada cebisan uri tertinggal dan sebagainya.

5. Pertimbang untuk menggunakan alat perancang kehamilan atau makan pil perancang kehamilan selepas bersalin.

lepas bersalin

Kebiasaannya, nurse akan tanya kepada mommy apa jenis alat perancang atau pil perancang kehamilan yang mommy mahu guna. Jika ada beberapa pilihan, mommy boleh tanya nurse untuk berjumpa doktor sebelum buat keputusan. 

Kenapa perlu makan atau pakai perancang kehamilan dengan segera? Ini kerana anda ‘amat subur’ dan potensi untuk hamil dalam masa terdekat amat tinggi. Jika anda seorang ibu menyusu, anda mungkin tidak mengalami haid pada jangka masa tertentu namun anda masih tetap subur. Ingat tu! Klik sini untuk maklumat lanjut mengenai pil perancang kehamilan.

Rasa dihargai

Di antara kelima-lima perkara penting di atas, yang mana mommy rasa paling utama untuk mommy? Setiap individu mempunyai pendapat tersendiri kan, tetapi ini antara kelebihan fasiliti kesihatan untuk ibu bersalin yang mommy perlu tahu. Rasa macam dihargai dengan nurse yang sanggup datang ke rumah kita semata-mata mahu memeriksa kesihatan mommy dan bayi.

Suka artikel ini? Baca Pil Perancang Keluarga: 3 Jenis Pil, Kebaikan dan Kesan Sampingan Penggunaan dan Kisahku: Menempuh Trimester Ke-4 Dengan Bayi High Demand.

Memiliki zuriat merupakan impian setiap wanita. Namun, ramai kurang bahawa menyedari anda berisiko mengalami postpartum depression dalam tempoh selepas melahirkan anak hingga setahun kemudian. Menurut Michel Bourin, sindrom “baby blues” berlaku kepada 80 peratus wanita selepas mereka melahirkan anak.

Selain bayi, mommy juga perlu diutamakan terutama jika ia kelahiran kedua atau lebih. Doktor dan penyelidik menggunakan istilah Postpartum Depression (PPD) bagi merujuk kepada kemurungan bukan psikotik yang berlaku selepas melahirkan anak.

Anak kedua mengalami prolong jaundice

Seorang mommy kepada tiga orang anak, Puan Aida (bukan nama sebenar), 34 tahun, berkongsi kisah dirinya mengalami Postpartum Depression selepas melahirkan anak kedua.

postpartum depression

Saya mengalami kemurungan selepas melahirkan anak kedua. Ia berlaku selama lebih kurang tiga bulan dan bermula semasa anak mengalami penyakit kuning (prolong jaundice) yang berpanjangan dan semasa saya berusaha mencari arah hidup untuk diri selepas berhenti kerja ketika hamil empat bulan akibat kejadian tidak diingini berlaku di tempat kerja.

Saya tinggal bersama ibu bapa saya sementara menunggu rumah baru kami siap. Kami menghadapi masalah dengan kontraktor rumah. Selain itu, agak sukar untuk saya menyesuaikan diri dengan kenyataan bahawa saya sudah memiliki dua orang anak.

Tempoh penyesuaian itu agak mencabar selain banyak perkara di sekeliling saya turut berubah. Saya dan suami berjuang untuk menyesuaikan diri dengan tanggungjawab baru (mempunyai dua anak) serta cabaran tinggal bersama ibu bapa saya, rumah yang tidak lengkap (terpaksa menukar kontraktor, masalah kewangan) dan cabaran menyesuaikan diri menjadi suri rumah sepenuh masa.

Beberapa faktor mempengaruhi kemurungan

postpartum depression

Menurut kajian (Kendell 1987, Paffenbarger 1982), wanita berkemungkinan tinggi mengalami gangguan emosi yang teruk selepas bersalin serta lebih berisiko tinggi untuk dimasukkan ke hospital psikiatri semasa bulan pertama selepas kelahiran berbanding waktu kehidupan lain. Untuk pengetahuan anda, PPD boleh berlaku kepada mana-mana mommy yang baru melahirkan anak jika emosi mereka tidak stabil.

Golongan profesional kesihatan tidak mengetahui punca PPD, namun mereka beranggapan bahawa beberapa faktor seperti fizikal, hormon, sosial, psikologi dan emosi mendorong ke arah kemurungan selepas bersalin. Selain itu, ia juga dikenali sebagai model depresi biopsikososial dan diterima oleh kebanyakan penyelidik serta doktor.

Minta sokongan suami dan keluarga

postpartum depression

Apa yang membuat saya merasa lebih baik ialah saya dekatkan diri dengan Tuhan. Saya terus berdoa dan meminta bimbingan daripadaNya agar Dia meringankan jalan saya menjadi ibu baru kepada dua orang anak dan menyelamatkan perkahwinan saya. Alhamdulillah, kami berjaya menyelesaikan masalah selepas itu. Saya memberitahu suami dan ibu bapa apa yang saya lalui, bagaimana perasaan saya, dan mereka menyokong saya serta bekerjasama untuk menyelesaikan masalah kemurungan saya.

I always count my blessings. Alhamdulillah untuk setiap hari. Rakan-rakan baik saya juga menyokong dan terus mengingatkan saya bahawa saya sangat bertuah dalam kehidupan, seperti mempunyai anak-anak yang sihat walaupun dulu mengalami kesakitan yang teruk setiap bulan sejak remaja dan proses kehamilan yang sukar.

Selain itu, saya berjaya atasi kemurungan selepas bersalin dengan lebih menghargai diri sendiri dan belajar berniaga. Saya mendaftarkan diri sebagai ejen menjual kosmetik untuk jenama tempatan, dan selepas itu berhenti untuk memulakan jenama saya sendiri dengan rakan-rakan yang juga mengalami kesukaran dalam hidup mereka.

Kami saling membantu dan sekarang saya mempunyai tiga cahaya mata, bahagia dengan hidup saya dan pilihan yang saya buat walaupun pada awalnya saya menghadapi kesukaran.

Kesimpulannya, antara jalan penyelesaian Puan Aida lakukan untuk mengatasi PPD adalah:

  • Dekatkan diri dengan Tuhan.
  • Kongsi masalah dengan suami.
  • Kongsi masalah dengan ibu bapa.
  • Kongsi masalah dengan rakan terdekat.

Perlu diingatkan jika mommy ada mengalami kemurungan selepas bersalin, seeloknya mommy minta bantuan pakar seperti pakar kaunseling atau doktor bertauliah. Anda boleh dapatkan kaunseling dan diagnosis yang tepat berkaitan postpartum depression dan cara untuk atasinya. Usah risau, anda tidak keseorangan dan ramai di luar sana yang ambil berat serta mahu menolong anda.

Suka artikel ini? Baca 4 Tips Jaga Kesihatan Mental Selepas Bersalin dan Pengalaman melahirkan anak pertama yang penuh pengajaran

Apa maksud bayi high demand? Tahukah mommy, bayi ada jenis-jenisnya tersendiri iaitu mudah (easy going), memerlukan perhatian tinggi (high demand) serta sawan tangis (colic).

bayi high demand
Menangis tanpa henti walaupun sudah dipujuk.

Untuk pengetahuan anda, pakar mengkelaskan bayi kepada 3 kategori tersebut berdasarkan ciri-ciri tangisan mereka. Bukan mudah menguruskan bayi jenis high demand dan colic kerana mereka susah untuk ditenangkan walaupun pelbagai cara telah dibuat.

Bayi high demand ialah bayi yang kerap menangis pada setiap masa walaupun keperluannya sudah dipenuhi seperti tukar pampers baru, sudah minum susu, cukup tidur dan sebagainya.

Difahamkan, bayi jenis ini adalah bayi yang sukar untuk sesuaikan diri dengan alam dunia dari alam rahim. Semuanya rasa begitu asing dengan diri mereka kerana sudah terbiasa duduk dalam rahim mommy selama sembilan bulan, dengar degupan jantung mommy dan suara mommy. Bak kata Baby Language, ia berlaku akibat lemah adaptasi peralihan alam rahim kepada alam dunia yang drastik.

Oleh itu, penulis berasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman menempuh trimester keempat bersama anak sulung penulis yang juga seorang bayi high demand.

Cerita penulis:

bayi high demand

Saya tidak pernah tahu kewujudan bayi high demand sehinggalah selepas melahirkan puteri sulung saya awal tahun lepas. Pada mulanya, saya ingatkan normal jika bayi baru lahir menangis kuat sepanjang masa berjaga dan sukar untuk ditenangkan.

Semasa dalam pantang, bayi perempuan saya menangis jika diletakkan di atas tilam. Dia hanya mahu tidur dalam pelukan hingga betul-betul lena. Dia akan menangis jika tersedar dan sukar untuk dipujuk sehingga satu-dua jam kemudian.

Bukan itu sahaja, dia juga menangis jika orang lain dukung dan hanya mahukan saya. Emosi dan jadual tidur saya tidak menentu semasa dalam pantang kerana perlu menjaga anak siang dan malam.

bayi high demand

Saya agak cemburu melihat anak-anak rakan lain yang senang tidur, ceria, dan nangis perlahan. Saya mula buat carian “Google” dan mencari cara untuk memahami bayi saya dengan lebih mendalam.

Masa itulah saya baru tahu bayi sebenarnya ada tiga jenis dan bayi saya dikategorikan sebagai bayi memerlukan perhatian tinggi. Malah, ciri-ciri yang ditulis juga ada pada bayi saya iaitu:

bayi high demand
Mommy daddy kelihatan letih apabila bayi tidak berhenti menangis.
  • Menangis tanpa sebab
  • Susah untuk ditenangkan
  • Kerap terjaga
  • Sentiasa “mengempeng” (kerap minum susu walaupun sudah kenyang)
  • Mahu didukung setiap masa
  • Tidak mahu dengan orang lain
  • Sukar dijangka (unpredictable)

Selepas itu, barulah saya faham bayi saya mahukan perhatian sepanjang masa dan cara untuk tenangkan dia dengan lebih berkesan. Saya mula tahu ‘cue’ bila bayi saya lapar, tidur dan bila mahu perhatian daripada saya.

bayi high demand
Harus dodoi untuk tenangkan bayi.

Saya juga faham bahawa anak perempuan saya mempunyai personaliti yang tersendiri. Unik. She knows what she wants. Antara solutions saya untuk menenangkan dia ialah:

  • Pakai bedung semasa tidur
  • Dodoi
  • Guna white noise untuk bantu bayi tidur lebih lena
  • Biasakan dia dengan orang ramai supaya dia tidak takut dengan orang
  • Bawa dia berjumpa rakan(bayi) sebaya

Ciri-ciri high demand makin berkurangan apabila dia berusia enam bulan. Dia semakin ceria, tidak takut dengan orang, kurang menangis dengan kuat dan semakin mesra dengan orang lain.

bayi high demand

Ciri-ciri tersebut hilang sepenuhnya apabila dia berusia setahun. Kini dia seorang kanak-kanak yang ceria, mudah tersenyum dan peramah dengan orang ramai serta mudah tidur. Saya tak sangka akhirnya saya dapat menikmati waktu tidur yang lebih lama berbanding dulu.

Mommies kena kuatkan hati dan emosi supaya dapat menjaga bayi dengan baik lebih-lebih lagi masa dalam pantang. Saya amat bersyukur dan berterima kasih mempunyai support system yang kuat iaitu suami saya. Dia bantu saya menjaga bayi kami dan beri sokongan apabila melihat saya tertekan.

Semoga perkongsian penulis membantu first-time parents lebih bersedia menghadapi trimester keempat dan ingat, mommy daddy kena sentiasa expect the unexpected.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Trimester ke-4 yang penuh cabaran! dan Kisahku: 5 Cabaran Berpantang Semasa PKP daripada komuniti Gaya Suri.

Berpantang semasa PKP ada cabarannya juga walaupun ramai yang tidak sangka kita masih berada dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun sudah menginjak ke tahun 2021.

Bagi anda yang sedang berpantang semasa PKP, pasti ada cabaran yang harus ditempuhi kerana sesetengah perkara tidak boleh dilakukan seperti pantang biasa. Contohnya seperti mengambil confinement lady, tukang urut dan sebagainya.

Seorang mommy dan juga founder produk penjagaan kulit, Izzaty Jamal, berkongsi kisah pengalamannya berdepan cabaran berpantang semasa PKP selepas melahirkan puteri sulungnya kira-kira sebelas bulan lalu.

berpantang semasa pkp

Cerita Izzaty berpantang semasa PKP:

Berpantang sendiri nampak macam susah, tapi bila dah get used to it. Semuanya mudah je. Paling bersyukur sekali, baby jenis yang tak meragam. Tidur je masa dalam pantang.

Masa PM umumkan PKP 1.0, 18 March 2020, Zaty tengah berpantang hari ke-12. Pantang sendiri sebab masa tu memang total lockdown ye, tiada apa-apa pergerakan melainkan ketua rumah beli barang dapur.

It’s a bit hard at first. Sebab masa tu luka jahitan belum betul-betul pulih sepenuhnya. Mujur ada suami yang boleh tolong sediakan makanan dan masakan pantang. Kiranya dia lah yang jadi Confinement Lady semasa Zaty pantang.

Cuma bab mandikan baby, mula-mula kekok, kelam kabut kami laki bini, mana tukang siram, tukang shampoo. Kelakar bila diingatkan. Dalam dua tiga hari juga nak biasakan mandi baby. Then semuanya went well.

Hari-hari lauk pantang, ikan tenggiri goreng + sup lobak putih dan nasi. Sedapnya Ya Allah! My kinda pantang is not as strict as traditional pantang orang lain. Kebetulan masa tu PKP kan, emosi tak betapa stabil sebab as a new parent, takda experience so chocolate is my best friend!

Tapi ada bagusnya berpantang dalam PKP, tak adalah keinginan nak keluar rumah, nak beli barang, nak ke sana sini. Bila berpantang sendiri, husband memang kena banyak bantu dan jadi orang kuat untuk isteri dan baby. No worries, semuanya akan ok je mommies dan daddies!

Kesimpulannya, ini 5 cabaran berpantang semasa PKP

  1. Tiada confinement lady.
  2. Tiada tukang urut.
  3. Memasak makanan pantang sendiri (jika suami bekerja).
  4. Mengemas rumah sendiri (jika suami bekerja).
  5. Menguruskan bayi sendiri (jika suami bekerja).

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebaikan kita boleh lihat seperti orang ramai tidak berkunjung ke rumah, mommy dan baby dapat berehat sepanjang hari, dapat bonding dengan bayi dengan lebih kerap dan banyak lagi.

Semoga pandemik ini segera berakhir dan mommies semua dapat menjalani kehidupan dengan gembira bersama keluarga dan si manja tersayang.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Trimester ke-empat yang penuh cabaran dari komuniti mommy Gaya Suri.

Ramai wanita berada dalam dilema untuk memilih pantang bersalin tradisional atau moden apabila melahirkan bayi nanti. Bersalin dan berpantang merupakan satu topik yang penting dan saling berkaitan untuk bakal ibu.

Kita sering dengar bahawa pantang bersalin secara tradisional agak “tegas” berbanding moden, namun masih ramai yang memilih untuk mengikuti pantang tersebut kerana percaya ia lebih baik untuk tubuh badan.

pantang bersalin tradisional

Tetapi, ramai doktor kini banyak membuat “awareness” mengenai cara berpantang dengan betul dan berbeza dengan pantang secara tradisional yang kita sering dengar dan lihat dari zaman dulu hingga sekarang.

Dalam banyak-banyak jenis pantang, penulis berpendapat bahawa ada beberapa jenis pantang bersalin tradisional sebenarnya bagus untuk tubuh badan ibu kembali sihat seperti biasa.

Pantang makan

pantang makan

Tahukah ibu, pantang makan bermaksud ibu boleh makan makanan sihat mengikut sukatan yang betul?

Berpantang makan penting untuk membekalkan nutrien-nutrien ke dalam badan ibu supaya luka bersalin cepat sembuh di samping dapat menyusukan bayi dengan baik. Bayi memerlukan nutrien yang dibekalkan oleh ibu melalui susu.

Pantang makan pada zaman dulu menekankan beberapa jenis ikan dan sayuran yang dikatakan “sejuk” serta boleh menyebabkan kesihatan ibu terganggu seperti bentan.

Senang cerita, makanlah ikan dan sayuran ibu biasa makan seperti sebelum bersalin jika tiada alahan. Jangan lupa minum air lebih ya.

Pakai stokin

Ramai tidak tahu fungsi pakai stokin ini sebenarnya amat penting bagi ibu lepas bersalin. Stokin bukan saja mengelakkan kaki daripada kesejukan, malah ia dapat mengurangkan bengkak kaki jika anda memakai stokin jenis ketat.

Untuk pengetahuan anda, pantang dulu-dulu lebih menekankan pemakaian stokin untuk membantu memanaskan badan selain mengelakkan kaki daripada “masuk angin”.

Urutan badan

urutan bersalin

Setelah sembilan bulan mengandung, ibu pasti rasa lega akhirnya dapat buat urutan seluruh badan, kan?

Bayangkan selama beberapa bulan itu kita tidur dalam keadaan tidak selesa, sakit pinggang, sakit pinggul, sakit kaki demi menggalas nyawa “little bundle of joy” yang bakal lahir.

Selain itu, urutan badan juga boleh dikira sebagai “me-time” untuk new moms sebab sudah berjaga siang malam menjaga serta menyusu si kecil. Masa ni la kita dapat berehat tanpa gangguan anak.

Kesimpulannya, pantang bersalin secara tradisional ada juga kebaikannya. Mungkin ada sesetengah pantang dikira agak tidak masuk akal, tetapi ada juga yang boleh “pakai”.

Sebelum menulis artikel kali ini, saya ada bercerita kepada beberapa teman tentang tajuk artikel yang bakal ditulis.

Acap kali, teman saya pasti bertanya, bukankah hanya ada 3 trimester kehamilan? Justeru secara ringkas saya menjawab, trimester keempat adalah fasa bayi lahir hingga bayi berumur tiga bulan.

Saat inilah bayi mengalami perkembangan penting dan perlu banyak bantuan dari ibu. Dan bagi si ibu, inilah momen breakthrough di mana dia perlu beradaptasi dengan pelbagai cabaran fizikal dan mental.

Semasa saya hamil anak pertama, ibu sering menceritakan kisah-kisah semasa beliau berpantang satu ketika dulu. Menurut ibu, hasil daripada berpantang itulah yang membawa kepada kesihatan beliau yang baik pada usia emas sekarang.

Walaupun tanpa syor daripada doktor dan ada amalan-amalan yang kedengaran mengarut, saya langsung tidak mempersoalkannya. Pada hemat saya, “Cuma 44 hari, apa salahnya?”

Namun tempoh itu adalah enam minggu paling mencabar dalam hidup saya.

Biasanya, kita sering ternampak banyak artikel di Internet tentang apa yang tak sesuai dikatakan kepada ibubapa baru. Tapi, bagaimana jika anda mahu melawat rakan yang baru melahirkan dan tidak pasti pula apa yang boleh dikatakan?

Pengalaman melahirkan boleh menjadi sesuatu yang emosional untuk ibubapa baru. Dengannya, datang pelbagai perasaan yang bercampur baur, seperti kegembiraan, kebanggaan, kerisauan dan tidak cukup tidur. Ini ada beberapa perkara yang boleh anda katakan sebagai sokongan kepada mereka:

Sebelum melahirkan bayi saya secara Caesarean, saya telah bersungguh-sungguh mempersiapkan diri saya untuk menghadapi tempoh penyembuhan postpartum yang akan saya lalui.

Saya telah berbual dengan ramai ibu yang berpengalaman seramai yang mungkin dan ia banyak membantu saya merasa lebih bersedia.

Secara ringkasan, ini lima petua saya:

  1. Kenali jururawat anda
  2. Bawa lampu tidur kuning!
  3. Bawa tisu basah (wet wipes)
  4. Buat persiapan untuk pengumunan secara digital
  5. Cuba tinggal lebih lama