fbpx
Banner

Berpantang semasa PKP ada cabarannya juga walaupun ramai yang tidak sangka kita masih berada dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun sudah menginjak ke tahun 2021.

Bagi anda yang sedang berpantang semasa PKP, pasti ada cabaran yang harus ditempuhi kerana sesetengah perkara tidak boleh dilakukan seperti pantang biasa. Contohnya seperti mengambil confinement lady, tukang urut dan sebagainya.

Seorang mommy dan juga founder produk penjagaan kulit, Izzaty Jamal, berkongsi kisah pengalamannya berdepan cabaran berpantang semasa PKP selepas melahirkan puteri sulungnya kira-kira sebelas bulan lalu.

berpantang semasa pkp

Cerita Izzaty berpantang semasa PKP:

Berpantang sendiri nampak macam susah, tapi bila dah get used to it. Semuanya mudah je. Paling bersyukur sekali, baby jenis yang tak meragam. Tidur je masa dalam pantang.

Masa PM umumkan PKP 1.0, 18 March 2020, Zaty tengah berpantang hari ke-12. Pantang sendiri sebab masa tu memang total lockdown ye, tiada apa-apa pergerakan melainkan ketua rumah beli barang dapur.

It’s a bit hard at first. Sebab masa tu luka jahitan belum betul-betul pulih sepenuhnya. Mujur ada suami yang boleh tolong sediakan makanan dan masakan pantang. Kiranya dia lah yang jadi Confinement Lady semasa Zaty pantang.

Cuma bab mandikan baby, mula-mula kekok, kelam kabut kami laki bini, mana tukang siram, tukang shampoo. Kelakar bila diingatkan. Dalam dua tiga hari juga nak biasakan mandi baby. Then semuanya went well.

Hari-hari lauk pantang, ikan tenggiri goreng + sup lobak putih dan nasi. Sedapnya Ya Allah! My kinda pantang is not as strict as traditional pantang orang lain. Kebetulan masa tu PKP kan, emosi tak betapa stabil sebab as a new parent, takda experience so chocolate is my best friend!

Tapi ada bagusnya berpantang dalam PKP, tak adalah keinginan nak keluar rumah, nak beli barang, nak ke sana sini. Bila berpantang sendiri, husband memang kena banyak bantu dan jadi orang kuat untuk isteri dan baby. No worries, semuanya akan ok je mommies dan daddies!

Kesimpulannya, ini 5 cabaran berpantang semasa PKP

  1. Tiada confinement lady.
  2. Tiada tukang urut.
  3. Memasak makanan pantang sendiri (jika suami bekerja).
  4. Mengemas rumah sendiri (jika suami bekerja).
  5. Menguruskan bayi sendiri (jika suami bekerja).

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebaikan kita boleh lihat seperti orang ramai tidak berkunjung ke rumah, mommy dan baby dapat berehat sepanjang hari, dapat bonding dengan bayi dengan lebih kerap dan banyak lagi.

Semoga pandemik ini segera berakhir dan mommies semua dapat menjalani kehidupan dengan gembira bersama keluarga dan si manja tersayang.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Trimester ke-empat yang penuh cabaran dari komuniti mommy Gaya Suri.

Author

Comments are closed.