fbpx
Banner
Category

Kehidupan

Category

Selepas baca artikel ini, anda dapat mengenalpasti keadaan kesihatan terkini selepas:

  • Buat ujian saringan.
  • Dapatkan nasihat doktor selepas mendapat keputusan ujian saringan.
  • Baca soalan-soalan lazim mengenai ujian saringan.
kesihatan

Usia kita semakin meningkat setiap tahun dan badan juga mula terasa sakit-sakit selain mudah jatuh sakit. Jika anda sudah menghampiri usia 30-an atau sudah memasuki 30-an, anda boleh buat ujian saringan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setahun atau mengikut nasihat doktor. Atau, anda boleh buat ujian saringan seawal usia pertengahan 20-an jika mahu. Lagi cepat, lagi bagus kerana doktor dapat mengenalpasti penyakit pada peringkat awal dan boleh dirawat secepat mungkin.

1. Apakah maksud ujian saringan kesihatan?

kesihatan

Menurut MyHEALTH, ujian saringan kesihatan bermaksud satu ujian atau penilaian untuk mengesan penyakit di peringkat awal atau keadaan luar biasa untuk memudahkan rawatan. Contohnya, jika doktor dapat mengesan awal penyakit seperti darah tinggi atau kencing manis, anda boleh mulakan rawatan dengan cepat seterusnya dapat mengelakkan komplikasi seperti strok dan heart attack.

2. Apakah jenis-jenis ujian saringan untuk golongan wanita?

kesihatan

Antara jenis-jenis ujian saringan bagi wanita adalah:

  • Kegemukan (Obesiti) – Berat dan tinggi untuk mengira Indek Jisim Badan (IJB)
  • Tekanan Darah Tinggi – Tekanan darah
  • Kencing Manis – Paras gula dalam darah
  • Kolesterol tinggi – Paras kolesterol dalam darah
  • Kanser payudara – Pemeriksaan sendiri payudara
  • Kanser pangkal rahim – Ujian pap smear
  • Kanser kolorektal – Ujian najis untuk mengesan darah tersembunyi (FOBT) / sigmoidoskopi / kolonoskopi

3. Bila perlu lakukan ujian saringan?

kesihatan

Mengikut panduan MyHEALTH, anda boleh lakukan ujian saringan ini pada:

  1. Berat dan tinggi untuk IJB – Sekurang-kurangnya 6 bulan sekali (mula saringan pada umur 20 tahun).
  2. Tekanan darah – Sekurang-kurangnya 1 tahun sekali  (mula saringan pada umur 20 tahun).
  3. Paras gula dalam darah – Bagi mereka yang berisiko tinggi, lakukan saringan setahun sekali sebelum umur 30 tahun. Bagi mereka yang tiada faktor risiko, saringan bermula pada umur 30 tahun dan setiap tahun
  4. Paras kolesterol dalam darah – Sekiranya salah seorang ahli keluarga ada paras kolesterol yang tinggi dalam darah. Lakukan ujian kolesterol setahun sekali.
  5. Pemeriksaan klinikal payudara – Setiap tahun
  6. Mamogram / ultrasound payudara – Setiap 2 tahun
  7. Ujian pap smear – Setahun sekali untuk 2 tahun pertama. Jika keputusan normal, ujian pap smear setiap 3 tahun (mula ujian pada umur 30 tahun atau lebih awal).
  8. HPV Testing – Mula ujian pada umur 30 tahun. Jika normal, ulang ujian setiap 5 tahun.
  9. FOBT – Setahun sekali bermula dari 50 tahun hingga 75 tahun untuk mereka yang berisiko rendah. Ulang ujian setahun sekali jika keputusan normal.
  10. Kolonoskopi – Kaedah saringan untuk mereka berisiko sederhana dan tinggi. Jika keputusan normal, ulang ujian antara 3 hingga 10 tahun bergantung kepada tahap risiko.

4. Di mana boleh buat ujian saringan di atas?

kesihatan

Jumpa doktor atau pergi ke klinik kesihatan kerajaan, klinik swasta, hospital swasta dan makmal swasta juga ada menyediakan ujian tersebut kecuali pemeriksaan sendiri payudara (PSP) kerana anda boleh melakukannya di rumah sendiri.

5. Apa perlu saya buat jika saya ada penyakit berdasarkan keputusan ujian?

kesihatan

Usah takut dan panik. Anda boleh berjumpa doktor atau pergi ke klinik kesihatan yang berhampiran untuk rawatan seterusnya. Doktor akan memberi penerangan berkaitan keputusan ujian dan jenis rawatan yang sesuai untuk anda.

6. Kenapa ujian saringan sangat PENTING?

kesihatan

Oleh itu, jangan bertangguh untuk buat ujian saringan anda kerana ia sangat penting untuk memastikan tahap kesihatan anda berada di tahap yang bagus. Malah, ia juga dapat membantu anda terima rawatan yang betul dengan cepat.

Saringan Kesihatan Nasional percuma untuk rakyat berumur 40-an ke atas

Terbaru, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), memberitahu bahawa mereka bakal melancarkan inisiatif Saringan Kesihatan Nasional bulan depan secara percuma untuk rakyat berumur 40-an ke atas dengan syarat mereka tidak pernah melakukan ujian saringan kesihatan sebelum ini, lapor BH Online.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, insiatif tersebut dilakukan untuk mengesan kes penyakit yang tidak berjangkit (NCD) dalam negara selain menyatakan jumlah saringan kesihatan negara sejak dua tahun lepas menurun.

Aplikasi Selangkah tawar saringan kesihatan percuma

Jika anda rakyat negeri Selangor, anda boleh sertai program saringan kesihatan #SelangorSaring dengan mendaftar di aplikasi Selangkah. Boleh lihat video di atas untuk cara-cara mendaftar program dengan lebih lanjut. Wah, untung rakyat Selangor tau!

Suka artikel ini? Baca Take note, mommy daddy! 4 penyakit ini mungkin berbahaya kepada anak anda dan 4 Tips Jaga Kesihatan Mental Selepas Bersalin.

Selepas baca artikel ini anda akan lebih mudah atasi mood swing apabila:

  • Alami perubahan mood secara mendadak
  • Berasa serba tak kena dan cepat marah
  • Alami tekanan perasaan

Wanita dan mood swing memang tak dapat dipisahkan. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi perubahan emosi wanita. Memang perasaan bercampur-baur dan badan pun rasa agak letih daripada biasa bila mood swing datang. Rasa semua benda tak kena, menyakitkan hati dan macam-macam lagi rasa yang hadir dalam jiwa.

Menurut HelloDoktor, antara beberapa faktor yang mempengaruhi mood swing wanita adalah:

  • Premenstrual syndrome (PMS)
  • Tekanan perasaan
  • Hormon tak seimbang
  • Masalah psikiatri
mood swing

Malah, ada banyak faktor boleh menyebabkan seseorang wanita itu mengalami mood swing seperti masalah belajar, kerja, kehidupan, hubungan dan sebagainya. Mungkin untuk sesetengah orang nampak remeh, namun ia memberi impak besar dalam kehidupan seseorang.

Apa kata anda cuba lima aktiviti di bawah ini yang boleh buat anda happy dan sekaligus membantu anda mengatasi mood swing yang dialami:

mood swing
  • Ubah gaya hidup
  • Cukup tidur
  • Jaga makan
  • Tulis diari
  • Jumpa doktor (jika perlu)

1. Ubah gaya hidup

mood swing

Ubah gaya hidup kepada gaya hidup yang lebih sihat. Mulai hari ini, cuba makan makanan sihat, kurangkan makanan berlemak, jauhi minuman manis dan minum air kosong banyak. Jangan lupa untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Amalkan selama sebulan dan anda boleh rasa perubahan seperti badan lebih bertenaga, minda lebih tenang dan mood swing pun sudah jarang berlaku.

Cuba buat jadual aktiviti harian yang anda boleh buat untuk hari biasa dan hari minggu. Bangun awal pagi, makan on time, buat aktiviti luar rumah seperti berbasikal, jogging, brisk walk dan sebagainya. Mungkin dengan cara ini dapat membuatkan fikiran anda tenang, lebih positif dan mengurangkan stres.

2. Cukup tidur

mood swing

Bagi sesetengah orang, tidur merupakan satu ‘escape’ dari dunia realiti. Tetapi, ada juga yang mengalami kesukaran tidur apabila fikiran tak tenang. Walaupun begitu, anda harus cukupkan waktu tidur setiap hari demi memastikan kesihatan fizikal dan mental anda terjaga. Seelok-eloknya tidur 7-8 jam sehari supaya anda berasa segar pada keesokan hari. Paling penting, dapat bangun tidur dengan perasaan gembira!

3. Jaga makan

mood swing

Makanan juga memainkan peranan penting dalam kesihatan kita. Jika kita sedih atau stres, makanan kegemaran adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran (terutama wanita hehe). Tetapi! Anda perlu ingat, you are what you eat. Makanlah mengikut sukatan yang betul, makanan berkhasiat untuk membantu perut anda sentiasa sihat. Anda akan berasa lebih bertenaga, sihat, segar dan badan terasa lebih ringan untuk melakukan aktiviti atau kerja berat.

4. Tulis diari

mood swing

Jika anda tiada siapa untuk meluahkan perasaan atau rasa mahu sedikit privasi, anda boleh tulis mengenai hari anda dalam diari. Hanya anda sahaja yang tahu isi kandungan diari. Dengan cara ini, anda boleh lapangkan fikiran selepas meluahkan isi hati di dalam diari.

Jika anda rasa gelisah atau stres sebelum tidur, cubalah tulis apa yang terpendam di hati supaya anda dapat berehat atau tidur dengan lebih lena. Memang berbeza betul perasaan sebelum dan selepas tulis diari.

5. Jumpa doktor (jika perlu)

mood swing

Jika anda mengalami mood swing yang melampau, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor. Tidak salah jika berjumpa doktor jika itu pertolongan yang anda perlukan. Bukan mudah untuk memendam perasaan sendirian kerana tak semua orang faham apa yang kita alami.

Walau bagaimanapun, penulis percaya anda boleh atasi mood swing dengan cara tersendiri. Jika mood swing anda terasa lebih sukar diatasi, anda boleh cuba 5 aktiviti di atas. Mungkin ada salah satu aktiviti di atas boleh bantu anda hadapi mood swing dengan lebih tenang pada masa akan datang.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Postpartum Depression Muncul Selepas Anak Kedua Lahir dan Kisahku: Cabaran Pemilik Taska Hadapi Semasa Pandemik Covid19.

Menjadi seorang ibu atau bapa bukanlah sesuatu yang mudah. Menjadi ibu atau bapa tunggal disebabkan perpisahan dengan pasangan, kematian atau kerja berjauhan menjadikan ia lebih sukar.

Menurut Harian Metro, selepas perpisahan, tidak semua bekas pasangan mampu menggalas tanggungjawab bersama dan ia bukan saja memberi kesan emosi kepada anak-anak, malah bagi yang sedang melalui fasa perkembangan sahsiah diri dan keperibadian mereka semasa meningkat remaja.

Anak-anak sentiasa memerlukan ibubapa mereka di sisi. Keperluan mereka ini boleh membuatkan ibu atau bapa tunggal menjadi keletihan dan tidak berdaya terutamanya jika tiada sistem sokongan seperti pertolongan dari ahli keluarga, pengasuh atau pembantu rumah.

Di sini saya kongsikan beberapa tips berguna untuk kehidupan daripada ibubapa tunggal yang berpengalaman:

Jagalah diri sendiri

ibubapa tunggal

Sebagai manusia biasa, tidak mungkin seorang ibu atau bapa mempunyai tenaga yang tidak terhad dan terus mempunyai kekuatan untuk bermain dengan anaknya apabila dia tidak cukup tidur dan sudah kepenatan setelah sentiasa mendedikasikan diri untuk menjaga anak-anak.

Mencari masa untuk diri sendiri mungkin sukar atau mustahil, tetapi mengambil sedikit masa untuk rehat dan menjaga diri sangatlah penting. Cuba minta bantuan dari keluarga atau kenalan untuk menjaga anak dalam beberapa jam seminggu sekali, sementara anda menggunakan masa itu untuk rehat, tidur, membeli-belah dengan aman atau melakukan perkara yang anda suka seperti yoga. 

Nikmati keseronokan

ibubapa tunggal

Jika anda jarang ke panggung wayang atau membawa anak-anak ke taman tema, apa kata anda cuba lakukannya kali ini? Ia mungkin sedikit mencabar jika anda mempunyai lebih dari seorang anak, tetapi melakukan aktiviti baru di luar rumah kadangkala memberikan satu keseronokan dan memberi ruang untuk lari dari rutin yang membosankan.

Selain itu, anda boleh juga pergi berkelah atau membawa anak-anak makan di restoran (ada banyak restoran yang juga memberikan makanan percuma untuk anak-anak). Jika ia terlalu mencabar untuk anda, lawatan ke kedai aiskrim untuk menikmatinya sambil berbual santai bersama anak juga sesuatu yang seronok untuk dilakukan. Anak-anak tentunya menghargai masa indah bersama ibu atau bapa kesayangan mereka.

Minta dan terima bantuan dari orang lain

ibubapa tunggal

Jika anda merasa terlalu kepenatan, jangan malu untuk meminta atau menerima bantuan. Sebenarnya ramai di kalangan kita yang segan untuk meminta bantuan, sedangkan orang sekililing kita sangat ikhlas dan gembira untuk membantu meringankan beban kita. Cuba tanya kenalan, saudara, atau ibubapa anda sendiri. Jika anda merasakan seperti kemurungan, anda juga boleh bercakap dengan pakar yang professional.

Kehilangan pasangan, perpisahan atau mempunyai pasangan yang bekerja jauh dari rumah boleh menjadikan anda kesunyian dan tidak gembira, namun ingat anda tidak perlu melaluinya berseorangan. Berjumpalah dengan pakar kaunselor, pakar psikologi atau sertai kumpulan sokongan ibubapa yang ada di luar sana. Kadangkala, ia dapat diatasi dengan bersosial dan mempunyai seseorang untuk mendengar dan berbual dengan anda.

Belajar menolak dan berkata “tidak”

Kanak-kanak sememangnya pandai mencuba untuk mengatasi batasan, terutamanya apabila ibu atau bapa sudah terlalu penat untuk melayan kerenah mereka. Ada yang akan menangis tidak berhenti, meminta-minta atau melakukan “tantrum” semata-mata untuk memenuhi kemahuan mereka.

Walaupun akur kepada kehendak mereka adalah sesuatu yang mudah dilakukan, ia tidak akan membantu anda mendisiplinkan mereka dalam jangka masa panjang. Bantu anak anda berdisiplin dengan mengadakan rutin harian atau melibatkan mereka dalam menguruskan kerja di rumah. Anak yang berumur 3 tahun sebenarnya sudah boleh mengemaskan permainan mereka sendiri setelah habis bermain.

Selain dari berkata “tidak” kepada anak-anak, anda juga perlu belajar berkata “tidak” kepada diri sendiri. Contohnya, jika anda terkejar-kejar untuk menghantar anak ke kelas renang dan cuba berjumpa klien untuk urusan bisnes anda, fikirkan alternatif yang anda boleh lakukan seperti menukar jadual renang atau jadual temujanji anda. Hakikatnya, tiada siapa yang boleh berada di dua tempat dalam satu masa kan?

Ditulis oleh : Faye Song

Suka artikel ini? Baca 5 Langkah Persediaan Kewangan untuk Masa Depan Anak Anda dan Ibu Pelupa: 6 Tips Mengekalkan Ingatan Anda!.

Seramai 2.99 juta suri rumah yang ada di Malaysia, terdapat 150,000 tinggal di bawah garis kemiskinan. Statistik ini menunjukkan pelan bantuan harus dilaksanakan bagi meringankan beban golongan suri rumah terutama dalam keadaan pandemik ini.

Menurut keputusan kabinet pada 14 Julai, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan melaksanakan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR), pada tahun depan. Bekas menteri sumber manusia, Datuk Seri M. Saravanan, mengumumkan skim itu sebelum pengunduran kabinet, minggu lepas. Skim ini akan memberi perlindungan terhadap insiden domestik seperti kemalangan, penyakit dan kematian.

suri rumah

“Seramai 150,000 suri rumah dari isi rumah miskin dan di bawah Paras Garis Kemiskinan (PGK) akan dilindungi oleh kerajaan, manakala bagi suri rumah yang lain, penyertaan adalah secara sukarela,” ujarnya di Harian Metro.

suri rumah
Suri rumah bukan sahaja melakukan kerja-kerja rumah, malah mereka juga membantu anak belajar di rumah.

“Apatah lagi dengan pandemik Covid19 yang membuatkan peranan dan tanggungjawab suri rumah menjadi semakin mencabar dengan amalan norma baharu seperti bekerja dari rumah dan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran anak-anak di rumah (PdPR),” sambungnya.

Walau bagaimanapun, Pegawai advokasi Pertubuhan Bantuan Wanita, Kiran Kaur, memberitahu bahawa SKSSR itu adalah “langkah penting”, tetapi harus diperluaskan kerana ramai wanita telah dilanda krisis Covid19, lapor The Vibes.

“Ibu tunggal dan wanita yang bekerja di sektor tidak rasmi di mana mereka tidak mempunyai akses kepada faedah keselamatan sosial mesti diambil kira”, katanya.

“Sebelum wabak itu, wanita melakukan tiga kali lebih banyak pekerjaan berbanding lelaki. Namun, ini hanya meningkat sejak pandemik bermula, ” tambahnya.

Kajian Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa menunjukkan jumlah wanita yang bekerja pada suku kedua tahun lalu di negara ini menurun sebanyak 2.5 peratus, sementara jumlah lelaki yang bekerja dalam tempoh yang sama hanya turun 0.5 peratus. Ini bermakna, ramai wanita kehilangan punca pendapatan berbanding golongan lelaki. Ia amat memberi kesan terutama kepada ibu tunggal yang mempunyai tanggungjawab besar terhadap anak-anak.

suri rumah

Sementara itu, walaupun suri rumah tidak dikategorikan sebagai pekerja, tetapi mereka juga masih terdedah kepada risiko kemalangan contohnya semasa memasak di rumah, menjaga anak-anak atau melakukan kerja-kerja rumah.

SKSSR ini merupakan satu inisiatif yang bagus oleh pihak kerajaan kerana menghargai golongan suri rumah yang melakukan kerja-kerja rumah tanpa gaji sebenarnya mempunyai nilai ekonomi.

Menurut Kiran, dia berharap pihak berkuasa boleh menggunakan kaedah pendaftaran yang dapat diakses oleh golongan yang disasarkan, dan tidak hanya secara dalam talian(online) semata-mata. Ini kerana tidak semua orang memiliki akses internet yang sama. Ada yang tidak memiliki telefon pintar dan hanya bergantung kepada saluran lain seperti televisyen dan radio.

Suka artikel ini? Baca Lahir Tanpa Rahim: MRKH Wujud Di Malaysia dan 5 Langkah Persediaan Kewangan untuk Masa Depan Anak Anda.

Dalam zaman pandemik Covid19, tidak banyak aktiviti boleh dilakukan bersama ahli keluarga terutama aktiviti di luar rumah. Oleh itu, apa kata anda cuba aktiviti indoor pula untuk eratkan hubungan kekeluargaan anda?

eratkan hubungan kekeluargaan

Sebenarnya, ada banyak aktiviti yang anda boleh lakukan di rumah. Jika anda sudah ketandusan idea untuk aktiviti bersama keluarga, kami ada senarai lima aktiviti yang bakal eratkan hubungan kekeluargaan anda iaitu:

  • Menonton filem
  • Memasak
  • “Cleaning day”
  • Cabaran kecergasan
  • Main “board games”

Menonton filem

eratkan hubungan kekeluargaan

Jika ada masa terluang pada hujung minggu, anda boleh mengajak seluruh ahli keluarga yang tinggal sebumbung menonton filem terbaru di televisyen seperti di Netflix. Boleh merancang awal mengenai filem apa yang mahu ditonton dan waktu yang sesuai untuk semua ahli keluarga berkumpul.

Memasak

eratkan hubungan kekeluargaan

Bagi golongan wanita pula, mereka sinonim dengan sentiasa memasak untuk keluarga. Inilah masanya golongan suami pula berbakti untuk keluarga dengan menawarkan diri untuk memasak pada hujung minggu atau hari-hari istimewa seperti hari lahir, ulangtahun perkahwinan dan sebagainya.

“Cleaning day”

eratkan hubungan kekeluargaan

Disebabkan sekarang pelajar sekolah belajar secara online di rumah, cari satu hari untuk anda lakukan aktiviti cleaning day atau hari mengemas rumah bersama anak-anak anda. Contoh aktiviti mengemas rumah seperti menyapu sampah, mengemop lantai, mengelap cermin, mencuci tingkap dan sebagainya. Bukan sahaja rumah bersih, anda juga dapat meluangkan masa bersama anak-anak sepanjang hari.

Cabaran kecergasan

eratkan hubungan kekeluargaan

Sambil beriadah sambil jaga kesihatan. Bagi yang meminati aktiviti kecergasan, ajak semua ahli keluarga anda untuk join cabaran kecergasan keluarga. Antara contoh aktiviti cabaran kecergasan anda boleh lakukan adalah cabaran hilang berat badan paling banyak, cabaran eat clean dan sebagainya. Anda boleh buat cabaran kecergasan selama satu minggu, satu bulan atau tiga bulan, tetapi jangan lupa beri ganjaran yang menarik kepada pemenang nanti. Barulah fun!

Main “board games”

eratkan hubungan kekeluargaan

Permainan board games atau permainan papan amat popular semasa kita masih kecil. Sebenarnya, anda boleh menikmati permainan ini walaupun usia semakin meningkat. Ada pelbagai jenis board games anda boleh main di rumah bersama ahli keluarga yang lain seperti Monopoly, Scrabble, Snakes and Ladders, Chess, Jenga dan banyak lagi. Banyak lagi board games terbaru yang menarik anda boleh cuba.

Suka artikel ini? Baca Ibu Pelupa: 6 Tips Mengekalkan Ingatan Anda! dan Sejenak bersama Jihan Muse dengan anaknya

“Ah, tak lama lagi nak dapat “baby”, budget mesti lari kalau tak berhati-hati”

Frasa ini mungkin sering berulang di dalam pemikiran bakal ibubapa, ibubapa muda atau keluarga yang tinggal di kawasan bandar dengan kos kehidupan yang tinggi. Di dalam era kehidupan serba lengkap ini, ada ibubapa yang sanggup berbelanja ribuan ringgit demi keperluan anak tersayang.

Namun, untuk para ibubapa yang mahu lebih bijak dalam mengurus hal kewangan keluarga, ada cara-cara untuk berjimat cermat dan tidak keterlaluan dalam berbelanja, terutamanya untuk ibubapa kali pertama.

Secara ringkasan:

  1. Jangan beli terlalu awal dan terlalu banyak
  2. Jangan lupa, bayi anda cepat membesar
  3. Utamakan yang penting
  4. Pembelian pukal dan diskaun
  5. Barangan pelbagai guna = jimat
  6. Bagaimana jika anda perlu beli baru?
  7. Pilih warna uniseks
  8. Lupakan kedai barangan mewah
  9. Sertai komuniti sokongan ibubapa

Bayi kecil saya menangis lagi. Saya dodoikannya di dalam dakapan saya, memujuknya untuk kembali tidur lena. Tidur seperti bayi? Ah, ini langsung tidak seperti yang saya sangkakan!

Selamat tinggal pada tidur lena. Di fasa trimester keempat (pasca kelahiran), tidur malam yang tidak pernah cukup dan tangisan bayi menjadi perkara biasa dalam rutin harian.

Menurut Ho Wing Yan, pemilik Precious Sleep dan seorang pakar tidur bayi dan kanak-kanak, bayi 1-3 bulan sepatutnya tidur selama 14 hingga 17 jam sehari. Namun, ia tidak selalunya ideal.

Ritma tidur bayi baru lahir selalunya tidak menentu, termasuklah waktu tidur dan bangun yang tidak boleh dijangkakan. Ia tentunya memberikan stres kepada ibubapa baru.

Di sini, kami kongsikan 7 tips yang telah terbukti berkesan untuk membantu anda mengajar bayi anda tidur (dan untuk membantu anda mendapatkan tidur yang cukup!).

Jom baca:

  1. Wujudkan persekitaran tidur yang kondusif
  2. Kenali tanda-tanda bayi kepenatan
  3. Gunakan rutin makan-bangun-tidur
  4. Elakkan stimulasi keterlaluan
  5. Bezakan antara siang dan malam
  6. Kenalkan rutin waktu tidur yang tenang
  7. Gunakan alat bantuan tidur
Wujudkan persekitaran tidur yang kondusif
Wujudkan persekitaran tidur yang kondusif

Tips tidur 1:

Wujudkan persekitaran tidur yang kondusif

Anak anda menangis tidak berhenti, dan resah untuk tidur. Mungkin dia tidak selesa?

Periksa keperluannya. Adakah dia perlu menukar lampin? Sakit perut? Terlalu panas atau sejuk?

Bayi baru lahir sangat sensitif dan tidur mereka selalunya boleh dibantu dengan menukar persekitarannya. Cuba ambil kira faktor-faktor ini:

Lampu & Cahaya: Lampu dan cahaya membantu dalam menetapkan “circadian rhythm” anak anda. Ia juga mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk bayi tidur dengan mengurangkan fokus kepada gangguan luar.

Suhu: Sentiasa tetapkan suhu bilik pada suhu yang selesa. Rasa suhu di leher bayi anda. Jika terlalu panas, dia akan berpeluh. Jika terlalu sejuk, pakai pakaian yang lebih sesuai seperti “sleeping bag” atau baju tidur lengan panjang.

Pakaian tidur dan katil: Ada bayi yang tidak gemarkan bau yang terlalu kuat (contohnya bau sabun pakaian yang digunakan). Ada juga yang berasa tidak selesa dengan pakaian mereka (tag baju atau zip yang merengsakan). Gunakan sabun pakaian yang lembut yang dikhaskan untuk bayi, dan periksa pakaian mereka jika terdapat perkara-perkara yang mengganggu keselesaan mereka.

Ada kajian yang menunjukkan bahawa bayi menunjukkan respon positif terhadap bau ibunya sendiri. Ini membuatkan mereka berasa selamat dan lebih mudah terlena. Anda boleh cuba tidur dengan pakaian tidur mereka untuk memindahkan bau anda kepada baju bayi anda. Cubalah!

Tips tidur 2

Kenali tanda-tanda bayi kepenatan

Ada ibubapa yang cuba memenatkan bayi mereka di waktu siang hari. Namun, tahukah anda bahawa bayi yang terlalu penat jugak tidak akan boleh tidur dengan mudah?

Pada 6-8 minggu pertama, bayi anda tidak mampu berjaga lebih dari 2 jam. Jika ini berlaku, bayi anda mungkin menjadi terlalu penat dan susah untuk dia tidur semula. Jadi, cara yang paling elok ialah dengan menegenalpasti tanda-tanda bahawa bayi sudah mengantuk dan bersedia untuk tidur.

Tanda-tandanya adalah seperti:

  • Mata merah atau berair
  • Menggaru-garu muka atau telinga
  • Melentokkan badan atau menguap banyak kali
  • Tidak duduk diam dan mula cerewet
  • Tidak lagi berminat dengan aktiviti dan tidak menghiraukan orang atau objek di sekeliling

Jika bayi menunjukkan tanda-tanda ini, anda bolehlah mempersiapkan mereka untuk tidur.

Tips tidur 3:

Gunakan rutin makan-bangun-tidur

Berhati-hati jika anak anda tidur sejurus selepas menyusu. Ia nampak seperti tidak apa-apa, tetapi sebenarnya ia mengganggu kebolehan mereka untuk tidur sendiri.

Cuba ikuti rutin makan-bangun-tidur seperti yang dicadangkan di dalam buku book On Becoming Babywise . Kaedah ini mencadangkan supaya bayi mengikut rutin makan, bangun/aktif dan kemudiannya tidur.

Masukkan waktu bermain di antara waktu makan dan tidur supaya anda dapat mengelakkan tabiat menyusu untuk tidur. Ia juga menggalakkan mereka minum dengan kenyang dan tidak mengaitkan waktu menyusu dengan tidur.

Tips tidur 4

Elakkan stimulasi keterlaluan

Dunia di luar sana sangat luas, oleh itu anak kecil anda tentu mempunyai pelbagai perkara untuk diproses di dalam mindanya. Walaupun sangat penting untuk kita menggalakkan minda dan derianya belajar, ingat bahawa stimulasi yang keterlaluan boleh memberi impak negatif kepada corak tidurnya.

Jadi, apakata kurangkan aktiviti apabila hampir kepada waktu tidur siang atau tidur malam?  Kurangkan cahaya, bunyi-bunyian yang kuat dan berikan ruang selesa dan senyap untuk membantu anak tidur.

Tips tidur 5:

Bezakan antara siang dan malam

Orang dewasa mempunyai “circadian rhythm” yang membantu kita bangun di waktu siang dan mengantuk di waktu malam. Namun bagi bayi yang baru lahir, ia mengambil masa 2-4 bulan untuk ritma ini terbentuk dan untuk badannya menghasilkan hormon tidur melatonin dan kortisol.

Kajian menunjukkan bahawa bayi lebih cepat beradaptasi sekiranya ibubapa memberi mereka persekitaran yang membantu mereka mengenali waktu siang dan waktu malam.

Jadi, pada waktu siang, cuba:

  • dedahkan bayi pada cahaya semulajadi
  • tingkatkan aktiviti interaktif dan bermain
  • Bangunkan mereka perlahan-lahan jika mereka mula tidur sewaktu makan

Pada waktu malam pula:

  • kurangkan interaksi dengan bayi
  • kurangkan cahaya dan bunyi
  • Amalkan rutin waktu tidur untuk memberitahu bayi bahawa waktu tidur sudah tiba

Lama kelamaan, bayi akan faham bahawa waktu siang adalah waktu bermain dan waktu malam adalah rehat/tidur.

Tips tidur 6

Kenalkan rutin waktu tidur yang tenang

Mempersiapkan bayi setiap malam akan membantu mereka tidur dengan tenang. Ada pelbagai cara atau ritual seperti:

  • mandian suam
  • urutan bayi
  • mendodoi
  • membaca buku

Jika anda menyusu, sesi menyusu sebelum tidur akan memberikan mereka ketenangan. Melatonin di dalam susu ibu boleh menghantar signal mengantuk kepada bayi untuk dia berehat dan tidur.

Tips tidur 7

Gunakan alat bantuan tidur

Ramai ibubapa risau mengenai tabiat tidur yang tidak sihat semenjak usia bayi dan mengelakkan dari menggunakan alat bantuan tidur untuk bayi mereka. Namun begitu, Wing Yan mengatakan bahawa tabiat tidak sihat ini tidak akan terjadi pada umur yang muda (kurang dari 4 bulan).

“Bayi baru lahir masih belum pandai tidur dan mungkin memerlukan alat bantuan tidur untuk mendapatkan tidur yang secukupnya. Cuba cari keseimbangan di sini. Apa yang paling penting ialah bayi mendapat cukup tidur untuk perkembangannya”

Jadi, cuba gunakan:

Bedung bayi. Bayi baru lahir seringkali terkejut dan bangun dari tidur kerana tindakbalas Moro. Para pakar perubatan menggalakkan penggunaan bedung untuk memberi bayi anda rasa selamat dan selesa. Bedung membuatkan mereka rasa seperti di dalam rahim ibu juga.

Mesin bunyi. Sebagai orang dewasa, kita dah terbiasa dengan tidur di dalam suasana yang sunyi. Sebenarnya, bayi di dalam rahim pula sudah terbiasa dengan bunyi-bunyian di dalam badan ibunya. Jadi bunyi “ambiant” dari mesin “white noise” boleh memberikan ketenangan kepada bayi. Ia mengingatkan mereka kepada rahim ibu dan membantu tidur dengan lebih tenang.

Puting. Walaupun penggunaan puting sering diragui, namun pakar tidur bayi sebenarnya menggalakkan penggunaannya. Ini kerana puting memberikan ketenangan kepada bayi baru lahir kerana ia membantu tindakbalas refleks menghisap semulajadi. Puting yang digunakan semasa tidur juga boleh mengurangkan risiko bayi mati dalam tidur (SIDS). Jangan risau, bila sampai masanya anda boleh cuba memisahkan putih dari bayi dengan tips berguna di sini.

Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia.

Baca artikel seperti ini mengenai: 5 tips untuk quality time bersama anak untuk ibu berkerjaya, 5 tips kekal positif semasa pandemik, dan tips WFH sambil jaga anak untuk ibu berkerjaya!

Lahir tanpa rahim merupakan perkara yang sangat jarang diperkatakan oleh masyarakat. Malah, tidak ramai yang mengetahui perkara ini benar-benar wujud.

Apabila mencapai umur 17 tahun, setiap anak gadis lazimnya telah melalui kitaran haid pertama mereka. Jika anda tidak mendapat haid walaupun telah melangkau umur ini, ini bukanlah sesuatu yang normal. Jika anda berasa keliru, risau, dan merasakan anda seorang sahaja yang mempunyai masalah ini, ketahuilah anda bukan berseorangan.Baby Romper Special Sales

Sindrom ini mempunyai namanya sendiri. Ia dikenali sebagai Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Syndrome, (MRKH) atau lahir tanpa rahim. Dengan usaha murni Nur Syazwani Abdul Rahim, atau Wani Ardy, semakin ramai yang tahu mengenai sindrom wanita lahir tanpa rahim di Malaysia.

lahir tanpa rahim
Wani Ardy, 35, seorang penyanyi dan penulis yang sangat “passionate” mengenai kesusasteraan

Apa itu MRKH?

Sindrom MRKH terjadi kepada 1 di dalam 5000 bayi perempuan di seluruh dunia. Puncanya tidak lagi diketahui. Namun, secara asasnya, ia disebabkan perkembangan sistem produktif bayi ketika di dalam rahim tidak melalui proses yang lengkap.

Anak gadis dengan sindrom MRKH selalunya didiagnosis ketika umur remaja. Ini kerana, bayi perempuan dengan MRKH nampak biasa sahaja, namun rahim atau uterus mereka adalah sangat kecil atau langsung tidak ada.

Laluan faraj juga tidak ada, dan di dalam sesetengah kes, ada yang tidak mempunyai buah pinggang, kehilangan deria bunyi, mempunyai masalah jantung, tangan/kaki atau kerosakan pada tulang.

Wani Ardy dan MRKH

Saya mengenali Wani Ardy sebagai seorang penyanyi dan penulis yang sangat “passionate” mengenai kesusasteraan. Sama seperti kebanyakan orang di Malaysia, saya langsung tidak tahu mengenai MRKH sehingga Wani berkongsi mengenai keadaannya dengan saya. Ia sangat jarang berlaku di Malaysia, sehinggakan ia tersenarai di dalam Malaysian Rare Disorders Society.

Namun, dengan advokasinya dalam meningkatkan kepekaan terhadap sindrom ini, semakin ramai wanita telah mula berhubung dengannya setelah didiagnosis dengan MRKH.Saya mengambil keputusan untuk bertemu dengan Wani untuk belajar mengenai sindrom ini dan berkongsi kisahnya.

Perjalanan Wani Ardy sebelum diagnosis

Pada tahun 2001, ibu saudara Wani mula risau mengenai keadaannya dan menasihatkan ibunya untuk membawa Wani berjumpa doktor. Pada ketika itu, Wani telah mula nampak perbezaan dirinya dengan kawan-kawan yang lain.

“Saya mula perasan bahawa saya berbeza dengan orang lain ketika kami menukar baju di dalam bilik air selepas subjek Pendidikan Jasmani di sekolah. Kebanyakan dari mereka telah akil baligh dan badan mereka juga telah berubah, tetapi saya masih kelihatan seperti anak gadis yang kecil. Saya juga masih belum mendapat haid. Pada masa itulah saya sedar yang saya ini berlainan dan saya tahu ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Wani bertemu dengan ramai doktor dan kebanyakannya tergamam dengan kondisinya. Ultrasound menunjukkan bahawa dia tidak mempunyai uterus (rahim). Pada ketika itu, doktor tidak mempunyai nama kepada sindrom ini.

Pada tahun 2013, Wani kemudiannya mula mencari jawapan sendiri berdasarkan keputusan ujiannya dari doktor. Pencariannya di Internet telah membawanya kepada Christina Ruth, pelopor Beautiful You MRKH Foundation, sebuah badan sokongan MRKH pertama di Amerika Syarikat. Dia mula berkomunikasi dengan Christina.

lahir tanpa rahim
Wani Ardy ketika membincang MRKH di program MHI

Kelahiran MRKH Malaysia

Pada tahun 2015, Wani Ardy mengambil keputusan untuk memulakan badan sokongan MRKH di Malaysia.

“Saya dapat melihat bahawa di negara Barat, terdapat banyak badan sokongan MRKH, tetapi tidak di Malaysia”

Kebanyakan kumpulan ini berbincang mengenai isu berkaitan tubuh badan dan keyakinan diri. Namun, di Asia, Wani dapat melihat bahawa wanita dengan MRKH atau lahir tanpa rahim terpaksa berhadapan dengan isu yang lebih dari fizikal sahaja, termasuklah isu perkahwinan, rasa terasing dan stigma.

Masalah sebegini, digandingkan dengan sifat “malu” masyarakat Asia membuatkan Wani merasakan bahawa badan sokongan sangat diperlukan oleh wanita MRKH di sini.

“Wanita Asia sangat mementingkan idea perkahwinan dan menjadi seorang ibu dan isteri yang sempurna. Jadi, isu MRKH ini sangat mencabar,” katanya.

MRKH Malaysia sebagai sebuah kumpulan sokongan

Semasa MRKH Malaysia ditubuhkan, kumpulannya hanya mempunyai 3 orang ahli termasuk dirinya sendiri. Selebihnya adalah mereka yang mendekatinya selepas melihat Wani bercakap mengenai MRKH di dalam sebuah rancangan televisyen.

“Selama ini, pendedahan saya kepada wanita MRKH yang lain hanyalah melalui Skype. Pengalaman bertemu mereka secara fizikal adalah sangat menyentuh hati. Kami semua menangis.”

Itulah sebabnya Wani sangat gigih dalam usahanya meningkatkan kesedaran di dalam masyarakat.

Sehingga kini, MRKH Malaysia mempunyai 85 orang ahli dan banyak lagi permohonan sedang menunggu penilaiannya. Kumpulan ini telah menjadi sebuah kumpulan sokongan untuk wanita MRKH dan topik yang sering dibincangkan adalah topik keibuan.

MRKH dan alam keibuan

Wani tegas menyatakan bahawa wanita MRKH atau lahir tanpa rahim bukanlah seorang mangsa. Mereka juga boleh hidup seperti wanita lain, sebagai isteri dan ibu.

Wani sendiri adalah seorang ibu kepada anak angkat lelaki berumur 7 tahun yang dijaganya semenjak bayi. Beliau juga menyediakan pelbagai informasi dan sokongan kepada ahli yang memerlukan sokongan emosi apabila berhadapan dengan impak sosial, fizikal dan emosi dek kerana lahir tanpa rahim.

Saya sangat kagum dengan semangat waja Wani dalam usaha advokasi MRKH dan pandangannya yang sangat positif.

“Saya mahu wanita MRKH tahu bahawa mereka tidak perlu hidup dalam kesunyian atau dipinggirkan kerana MRKH. Dahulu itu mungkin adalah satu-satunya cara, tetapi kini ada banyak cara untuk meningkatkan kualiti kehidupan kita.”

Wani Ardy serta suaminya


Apa yang Wani Ardy mahu anda tahu:

Bagaimanakah saya mengetahui jika saya menghidap MRKH? Apakah simptom-simptomnya?
Tanda terbesar anda mungkin menghidapi MRKH atau lahir tanpa rahim ialah apabila anda tidak pernah datang haid walaupun sudah mencapai umur 17 tahun. Jika haid anda tidak teratur, atau tiba-tiba berhenti untuk setahun contohnya, anda bukan penghidap MRKH. Wanita dengan MRKH tidak akan dan tidak pernah mengalami haid sehingga dewasa.

Saya rasa saya lahir tanpa rahim (MRKH), apakah yang perlu saya lakukan?
Aturkan janjitemu dengan pakar obstetrik dan ginekologi (ob-gyn) dan terangkan padanya kerisauan anda. Jika boleh, cuba dapatkan konsultasi dari PPUKM kerana ia adalah satu-satunya hospital di Malaysia yang mempunyai penyelidik MRKH. Anda boleh meminta ujian ultrasound dan laparoskopi – sebuah prosedur di mana sebuah kamera dimasukkan ke dalam rahim melalui faraj.

Jika didiagnosis dan anda memerlukan sokongan, lawati MRKH Malaysia. Anda perlu menunjukkan laporan perubatan anda untuk masuk ke dalam kumpulan ini.

Bolehkah saya mempunyai anak sendiri?
Sehingga kini, wanita lahir tanpa rahim (MRKH) hanya mempunyai 2 pilihan untuk mempunyai anak sendiri secara biologikal. Opsyen yang ada adalah melalui ibu tumpang atau “surrogacy” atau kaedah “uterine transplant.” Namun begitu, ibu tumpang tidak sah di sisi undang-undang Malaysia dan pembedahan “uterine transplant” tidak ada di Malaysia.

Ini adalah kerana perbincangan yang masih belum membuahkan hasil di antara kerajaan dan badan agama Islam untuk mendapatkan fatwa mengenai prosedur ini. Jadi, untuk kebanyakan wanita MRKH, mengambil anak angkat adalah opsyen terbaik.

Bolehkah saya menikmati hubungan seks dengan pasangan saya?
Setiap wanita berhak menikmati hubungan seks yang sihat. Dengan MRKH, terdapat 2 opsyen untuk melakukannya. Satu adalah cara bukan pembedahan yang dikenali sebagai “dilation therapy”. Ini melibatkan penggunaan “dilator” untuk menghasilkan laluan faraj yang lebih dalam untuk tujuan hubungan kelamin.

Satu lagi adalah kaedah pembedahan yang menghasilkan faraj untuk wanita MRKH yang dikenali sebagai vaginoplasty. Tentunya dengan perancangan dan rawatan, anda boleh menikmati hubungan seks.
Oleh Nadia Nizamudin
Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia









Dapatkan baju pre-loved murah, trendy & berkualiti!








Sejak menjadi seorang ibu, adakah anda menyedari bahawa anda menjadi semakin pelupa? Ia terjadi pada saya.

Saya sememangnya bukan ibu yang hebat, tetapi saya telah belajar pelbagai cara untuk mengelakkan daripada menjadi ibu pelupa semasa melalui hari-hari yang sibuk. Saya harap ini dapat membantu para ibu baru di luar sana.

1. Selitkan tugasan rumah ke dalam rutin seharian

Bukan bayi sahaja yang mendapat manfaat daripada rutin. Ibubapa juga memerlukan rutin dalam melalui hidup seharian. Rutin memberikan peluang untuk anda berfungsi walaupun tidak cukup tidur.

Saya cuba untuk menyelitkan tugasan rumah yang kecil di dalam rutin seharian saya. Contohnya, selepas memandikan bayi, saya akan terlalu sibuk menyiapkannya sehingga saya lupa untuk membuang air mandiannya. Jadi, saya memandikannya di dalam bilik air saya sendiri supaya saya ingat untuk mengosongkannya semasa saya mandi kemudian.

2. Senarai semak!

Saya sering melancong bersama anak saya, jadi saya sudah terbiasa menyiapkan segala-galanya. Untuk mengelakkan daripada menjadi ibu pelupa, saya ada senarai semak khusus untuk barangan anak saya dan saya simpan di dalam begnya.

Senarai semak ini sangat membantu saya, sehinggakan saya membuat satu senarai khusus untuk inventori barangan rumah saya. Sungguh, saya tak mampu mengingati berapa gulung tisu tandas yang tinggal di dalam stor saya!

Tips: Gunakan laminasi pada senarai anda supaya ia boleh ditanda dengan pen papan putih dan dipadamkan dengan mudah.

ibu pelupa

3. Susun dengan rapi

Saya sebenarnya seorang yang penyepah. Tapi dengan kehadiran anak, saya telah bertukar  dan mula menyusun barang saya dengan rapi. Kini saya dapat menjimatkan lebih banyak masa dan tidak perlu tercari-cari barangan yang saya perlukan. Kalau barangan saya bersepah seperti dulu, tentu anak saya akan berkeliaran dalam keadaan berbogel!

4. Gunakan alat pemasa

Pernahkah anda lupa mengenai makanan yang dipanaskan di atas dapur? Saya pernah. Selalunya saya jangkakan saya sempat menunggu bubur anak saya siap sementara dia tidur. Tiba-tiba dia terbangun dan menangis dan saya terpaksa meninggalkan dapur lalu saya terus lupa! Ini sangat berbahaya kan? Ibu saudara saya telah mengajar satu tip yang sangat berguna: Gunakan alat pemasa setiap kali anda memanaskan sesuatu di atas dapur. Ia akan mengingatkan anda mengenainya!

5. Labur dalam produk yang menjimatkan masa dan tenaga

Perkakasan yang bijak dan tidak memerlukan perhatian seperti pengukus automatik dan pensteril botol yang padam sendiri adalah wajar dimiliki. Periuk “crockpot” juga sangat sesuai kerana ia membantu memasak sup dan gulai sementara anda sibuk dengan pekerjaan lain.

ibu pelupa

6. Tetapkan papan kenyataan keluarga

Sebuah papan kenyataan atau sudut keluarga adalah di mana anda boleh meletakkan pelbagai informasi berkenaan keluarga seperti nombor telefon kecemasan dan kalendar untuk setiap ahli. Setiap ahli keluarga tentu mempunyai komitmen yang berbeza setiap minggu, jadi elok untuk mempunyai satu sudut yang boleh menunjukkan kesemuanya. Saya juga mempunyai senarai barang dapur yang sentiasa dikemaskini, jadi sesiapa yang keluar ke kedai akan tahu apa yang perlu dibeli.

Anda ada tips untuk lebih mengingati perkara dengan lebih baik? Kongsi dengan kami di [email protected]