fbpx
Banner
Author

Mazirah Majid

Browsing

Kita selalu dengar pengalaman isteri bersalin, kali ini penulis ingin berkongsi pengalaman suami di labour room pula. Mesti menarik! Bermacam ragam sebenarnya golongan suami hadapi sepanjang berada di labor room menanti isteri melahirkan cahaya mata.

Walaupun para suami tak dibenarkan untuk teman isteri di labor room semasa musim Covid19 memuncak, penulis mahu kongsi pengalaman suami penulis, Al Imran semasa berpeluang menemani penulis di dalam labor room awal tahun lepas (Januari 2020). Untuk pengetahuan mommies, penulis ambil pakej Full Paying Patient (FPP) di Hospital Putrajaya.

‘Check-in’ Hospital Putrajaya

Bila dah masuk wad, setup barang-barang semua dalam bilik, saya tolong angkat barang dari kereta dan daftar di kaunter. Sekali-sekala doctor atau nurse akan datang check condition wife selepas induce kali pertama. Masa tu teringat orang cakap kalau nak cepatkan labor kena banyak berjalan. Awal-awal tu masa contraction tak sakit dan tak kerap so kita pun berjalan lah pusing wad.

Kemudian, berehat kejap lepas tu jalan lagi a few rounds. Doctor and nurse akan datang buat checkup every hour. Dia bagi time limit by waktu sekian kalau kadar contraction tak meningkat dia akan induce lagi sekali. Confuse jugak lah bila doctor and nurse suruh tunggu aje. Saya just try untuk bantu wife faham apa yang doctor and nurse explain. Amat penting untuk wife faham apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku pada masa yang sama.

pengalaman suami

Bila dah tiba masa untuk induce, saya dah mula panik sikit sebab bila start contraction kerap, wife dah mula penat. Dia macam masuk dunia lain bila proses labor tu dah mula. Doctor and nurse datang dengan lebih kerap untuk periksa keadaan wife and baby. Mesin yang pasang kat perut untuk cek level contraction tu sedikit sebanyak membantu untuk kita prepare wife everytime ‘graph’ naik.

Saya cuba support wife yang sentiasa bertukar posisi dari baring duduk dan berdiri untuk tahan sakit. Memang tak boleh nak bayang sakit yang wife alami masa tu. Mengantuk ke penat ke dah tak proses dah masa tu. Saya lebih kepada cuba fahami basic info yang doctor bagi untuk monitor condition wife. Bila diorang datang, saya jadi jurucakap untuk patient (wife) sebab dia dah penat, ngantuk dan sakit. Ada a few times yang nurse datang cakap baby tidur and kena kejut. Saya pun terpinga-pinga sebab tak tahu macam mana nak kejut. Nurse just gerakkan perut wife sedikit dan graph di monitor bergerak. Wife pun beberapa kali mintak pain killer sebab terlalu sakit.

Waktu yang ditunggu-tunggu dah tiba. Doctor bawa wife pergi bilik treatment untuk cek bukaan berapa cm. Tak lama selepas itu, air ketuban wife sudah pecah. Selang beberapa minit, nurse cakap nak bawa pergi labor room. Nurse siapkan wife dengan beri ubat pelawas sebelum ditolak ke labor room. Masa tu kelam-kabut sebab tak tahu apa nak bawa pi labor room. Ingat beg baby je nak bawa, tapi bila fikir-fikir barang kita pun kena bawa jugak. Sambil berjalan sebelah katil wife, sambil fikir ada barang tinggal ke di bilik wad tadi. Sampai di labor hall kena suruh tunggu luar sambil diorang sediakan wife untuk labor.

Suami di labour room, teman wife ambil epidural

pengalaman suami
Epidural dicucuk di bahagian tulang belakang

Masa ni dah start update semua family members condition wife dan baby. Semua bagi kata-kata semangat dan doa. Bila masuk labor room, wife inform yang dia dah minta epidural. Saya pergi jumpa nurse minta dia terangkan prosedur epidural bagi saya faham bila dan macam mana proses nya. Nurse pun terangkan dan saya sampaikan info pada wife yang betul betul mengantuk dan penat masa tu. Perasaan masa tu ada sedikit rasa takut. Keadaan di labor room berbeza dengan di wad. Saya dah dapat rasakan proses kelahiran semakin sampai ke penghujung.

Kadar follow up nurse di labor room lebih kerap dan pada follow up seterusnya, mereka dah sedia untuk bagi wife epidural. Nurse advice untuk tidur bagi dapatkan tenaga untuk fasa terakhir. Selesai proses tersebut, wife pun tidur. Saya cek barang-barang sekali lagi dan update family. Selang beberapa minit selepas tu, saya pun letakkan kepala di tepi katil lalu tertidur.

I rasa baby nak terkeluar dah! Panggil nurse cepat!!!

Sedar-sedar dah sejam lebih. Wife pun baru bangun dan cakap baby nak keluar dah. Saya dengan mamai dan panik keluar mencari nurse untuk minta bantuan. Nurse masuk cek keadaan wife dan terus keluar tanpa memberitahu apa apa. Wife menahan contraction yang memuncak. Saya tunggu di muka pintu melihat reaksi nurse yang sedang memanggil doctor dan menyiapkan peralatan. Nurse inform saya bahawa doctor sedang menguruskan patient di bilik lain sebentar sebelum datang menguruskan wife saya.

Setelah beberapa ketika, doctor pun sampai dan dia minta saya berdiri sebelah wife untuk proses meneran. Sejujurnya, saya masih mamai dan terus pegang tangan wife dengan erat. Doctor dan nurse mula bercakap dengan wife as a guide untuk meneran dan mengawal nafas. Saya just follow nurse dan doctor untuk menenangkan wife. Wife teran beberapa kali dan doctor decide untuk gunting(episiotomy) wife bagi memudahkan baby keluar kerana sudah fetal distress. As soon as baby nak keluar, saya ke sebelah doctor untuk melihat. Dia meletakkan baby di atas kain di atas wife dan diberi beberapa minit untuk kita melihat jantina bayi.

Berpeluang azan bayi

pengalaman suami

Saya diberi peluang untuk azan di telinga baby. Alhamdulillah. Saya berasa di awangan setelah melihat baby untuk kali pertama. Haha. Wife nampak betul-betul penat dan mengiyakan sahaja apa yang doctor cakap. Akhirnya, saya diminta untuk tunggu di ruang menunggu sambil mereka menyiapkan wife dan baby untuk balik ke wad. Saya tak duduk diam di luar dan menggunakan alasan tertinggal barang di dalam labor room untuk melihat baby sekali lagi.

Doctor sedang menjahit wife dan baby diletakkan di dalam bekas oksigen di bilik lain. Saya menyelinap ke dalam bilik itu untuk melihat baby dan sempat membacakan beberapa ayat Al-quran di sebelahnya. Saya dapat tangkap beberapa gambar baby untuk dihantar ke family yang menunggu di rumah. Nurse pun datang dan menyuruh saya tunggu di ruang menunggu. Saya pun terus minta maaf dan bergerak ke ruang menunggu. Lama juga tunggu sebelum nurse update wife dan baby sudah selamat dihantar ke wad untuk berehat.

pengalaman suami

Semoga moms-to-be dapat bersalin ditemani suami tak lama lagi. Memang bersemangat untuk bersalin jika ada orang tersayang di sisi. Kurang rasa sakit walaupun mereka hanya bagi kata-kata semangat kepada kita.

Sudah lengkap vaksin? Suami kini boleh teman isteri bersalin mulai 4 Oktober

TERBARU, mulai 4 Oktober 2021, harapan ibu hamil untuk suami teman bersalin kini menjadi kenyataan selepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, memberitahu Kementerian Kesihatan (KKM) memberi kebenaran kepada suami yang sudah lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 untuk menemani isteri.

Menurut Harian Metro, ahli keluarga terdekat atau suami yang telah lengkap divaksinasi COVID-19 perlu membuat ujian pengesanan Covid-19 (RT-PCR atau RTK-Ag) dalam masa 72 jam di mana-mana fasiliti kesihatan atau makmal swasta.

“Suami atau ahli keluarga terdekat perlu mengehadkan pergerakan mereka selepas menjalani ujian saringan itu. Mereka juga boleh membeli Kit Ujian Kendiri Covid-19 yang mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) dan membawanya ke hospital bagi menjalani ujian pengesanan kendiri Covid-19 di tempat saringan yang disediakan di hospital dengan dipantau dan disahkan oleh anggota kesihatan yang bertugas,” ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Selain itu, dia turut mengingatkan suami atau ahli keluarga terdekat sentiasa mengamalkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) demi melindungi ibu hamil yang juga merupakan golongan berisiko tinggi.

“KKM berharap masyarakat terutama ibu hamil serta suami dan keluarga dapat mengambil manfaat daripada kemudahan yang telah diberikan ini,” sambungnya lagi.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: melahirkan bayi pramatang dan Sebelum Masuk Dewan Bersalin, Ini 5 Tips Persiapan Diri Ibu Hamil Patut Buat daripada komuniti Gaya Suri.

Isu berat badan anak antara salah satu isu penting yang perlukan perhatian mommy daddy. Bila anak semakin membesar, mereka akan kehilangan baby fats kerana semakin aktif dan ada juga semakin kurus disebabkan oleh kurang berselera untuk makan.

Kenapa anak saya terlalu kurus? 

berat badan anak

Ada beberapa faktor membuatkan berat badan si manja turun. Apa yang perlu anda lakukan untuk naikkan semua berat badan anak sehingga berada di tahap ideal?

Puan Nurul Erwani Zaidi, ibu kepada Ainul Mardhiah yang pernah tular di seluruh Malaysia mengenai kisah seorang bayi mempunyai ketumbuhan di dalam mulut selepas dilahirkan dan kejayaan membuang ketumbuhan di sebuah hospital di London, UK pada dua tahun lalu, berkongsi tips untuk mommy daddy di luar sana yang sedang struggle menaikkan berat badan anak. Ini kisah beliau:

Berat turun naik

berat badan anak

Semasa Ainul berusia dua tahun dan baru lepas post operation, doktor beritahu sekarang berat Ainul akan turun naik dan masa tu dia pun baru nak start aktif semula. 

Masa berat Ainul 7 kilogram(kg), saya cuba bagi dia blended diet tapi masuk makanan melalui tiub di perut. Namun, berat badan Ainul tetap juga statik tak naik-naik. Lepas itu, saya mula buat carian di internet mengenai ibu bapa dari luar negara yang ada anak sakit dan pakai tiub, macam mana cara mereka sediakan makanan untuk anak mereka, dari situ saya belajar dan cuba apply pada Ainul. Makanan yang saya suka sediakan ialah makanan untuk boost immune, makanan iron, makanan energy. Maksudnya lengkap nutrisi pemakanan untuk Ainul seharian.

Jadual makan Ainul

Ini jadual pemakanan ainul sekarang:

8:30 am – Susu full cream 200ml + mealshake

10:30 am – Sarapan + Vit Elderberry 7ml

12:00pm – Makan tengahari + VitC 2.5ml

1:30 pm – Air masak 200ml

3 pm – Susu full cream 200ml

6:00 pm – Makan malam + Multivitamin 2.5ml

7:30 pm – Air masak 200ml / yakult

9 pm – Susu full cream 200ml

Selepas saya belajar dan apply daripada apa yang saya tengok ibu bapa luar negara sediakan makanan untuk anak mereka, saya bertekad nak jugak naikkan berat badan Ainul secepat yang mungkin dan hasilnya, saya mengambil masa lima hingga enam bulan untuk naikkan berat badan Ainul.

berat badan anak

Alhamdulillah, sekarang Ainul dapat capai 10 kg hingga 11 kg dah. InshaAllah akan naik lagi selepas ni. Setakat ni walaupun naik sikit-sikit, bagi saya dah okay. Janji Ainul aktif, sihat dan tak ada alergik pada makanan.

Sekarang aktiviti Ainul di rumah ialah buat aktiviti atau homework yang cikgu Ainul bagi dari gymcademy. Contohnya, aktiviti untuk fokus, aktiviti untuk latihan motor halus dan kasar.

Zaman sekarang sudah canggih

berat badan anak

Kepada ibu bapa di luar sana yang berusaha naikkan berat badan anak anda, teruskan belajar dan explore pada penyediaan makanan anak, berikan anak makanan yang sihat dan cukup nutrisinya. Khususnya untuk ibu-ibu yang sedang jaga anak istimewa mereka, jangan putus asa, zaman sekarang ni dah canggih, search je dah boleh dapat tahu apa yang kita nak tahu berkenaan makanan berkhasiat dan yang sesuai untuk anak-anak kita!

Cara naikkan berat badan anak menurut MyHealth

berat badan anak

Mommy cubalah tips di atas yang dikongsikan oleh Puan Nurul Erwani jika berat badan anak statik pada tempoh yang lama atau anak terlalu kurus. Selain itu, menurut portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu MyHealth, antara cara-cara yang membantu menaikkan berat badan anak adalah:

  • Galakkan anak ambil makanan tinggi kalori.
  • Berikan makanan cukup protein, karbohidrat serta lemak bagi membekalkan tenaga untuk aktiviti, tumbesaran dan perkembangan.
  • Elakkan memberi anak makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
  • Hadkan pengambilan snek sebelum waktu makan.
  • Pilih makanan yang digemari anak anda.
  • Galakkan anak makan dengan kerap contohnya enam hidangan kecil dalam satu hari.
  • Berikan pelbagai jenis makanan dan snek kepada anak anda.

Suka artikel ini? Baca Pusat Jagaan Kanak-Kanak: 6 Ciri Penting Perlu Diutamakan Sebelum Hantar Anak Anda dan 5 Tips Siapkan Bekal Makanan Anak Ke Sekolah.

Sembelit semasa hamil bukanlah satu masalah yang baru bagi ibu hamil. Lazimnya, ibu hamil akan mengalami sembelit atas beberapa faktor. Ada kes yang tidak terlalu serius tetapi ada juga mengalami sembelit yang serius hingga menyebabkan buasir.

Sembelit adalah satu masalah kesihatan di mana wanita sukar untuk membuang air besar semasa hamil terutama trimester akhir kehamilan. Pernahkah anda terfikir, apakah punca menyebabkan ibu hamil sembelit?

Berikut merupakan faktor-faktor ibu hamil sering sembelit:

  • Perubahan hormon 
  • Tekanan rahim
  • Pengambilan suplemen tinggi zat besi

1. Perubahan hormon

ibu hamil

Wanita mengalami perubahan hormon semasa hamil. Tubuh wanita hamil menghasilkan hormon progesterone lebih tinggi sekaligus menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Apabila usus memproses makanan lebih perlahan dari biasa, ia akan menyebabkan najis lebih keras serta lebih sukar untuk membuang air besar.

Kadangkala, sembelit menyebabkan buasir jika ia berlarutan. Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.

2. Tekanan rahim

ibu hamil

Apabila bayi semakin membesar, rahim juga ikut membesar seiring dengan perkembangan bayi. Saiz rahim mempengaruhi tekanan yang berlaku di bahagian usus.

Menurut Doktor Zubaidi, rahim yang semakin membesar akan menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga menghalang pergerakan najis ke usus besar.

3. Pengambilan suplemen tinggi zat besi

ibu hamil

Biasanya ibu hamil akan dibekalkan ubat yang mengandungi zat besi sebagai suplemen tambahan terutama di trimester ketiga. Pil zat besi boleh menyebabkan sembelit kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam pil tersebut.

Ibu hamil sering mengalami sembelit semasa pengambilan pil zat besi jika tidak menjaga pemakanan seperti kurang minum air kosong. Najis juga akan bertukar warna gelap kerana pil zat besi. Mommy jangan terkejut ya bila melihat najis bertukar warna hitam.

Don’t worry, situasi ini akan berubah menjadi normal selepas anda melahirkan anak. Malah, sembelit semasa hamil tidak berbahaya kepada ibu dan bayi dikandung.

Banyakkan minum air kosong

ibu hamil

Ada beberapa cara untuk anda atasi masalah sembelit ketika hamil iaitu:

  • Banyakkan minum air kosong
  • Makan buah-buahan
  • Makan sayur-sayuran
  • Makan makanan berserat tinggi

Walaupun masalah sembelit bukanlah satu masalah yang besar, anda digalakkan berbuat sesuatu supaya ia tidak mengakibatkan buasir. Jika anda terkena buasir, lagi sukar untuk anda membuang air besar. Masalah buasir boleh berlaku sehingga selepas bersalin jika tidak diatasi segera.

Suka artikel ini? Baca 8 Mitos Popular Kehamilan dan Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil.

Sejak pandemik Covid19 melanda negara ini sejak tahun lalu, banyak pemilik taska dan tadika terpaksa ‘gulung tikar’ kerana sukar untuk menjana pendapatan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

pemilik taska

Sehingga kini, kebanyakan tadika dan taska membuka waktu operasi hanya untuk anak-anak pejuang barisan hadapan(frontliners) sahaja. Ini menyukarkan pemilik taska untuk bertahan dalam masa-masa yang sukar ini.

Seorang pengetua taska di Puchong, Puan Siti, berkongsi bagaimana dia menghadapi cabaran taska miliknya sejak tahun lepas. Ini kisah beliau:

Semasa pandemik ni amat terkesan pada kedudukan taska. Hampir juga menutup terus operasi taska buat selama lamanya. Tapi bila memikirkan tanggungjawab yang diamanahkan oleh Allah untuk mendidik anak2 taska, pendidik taska kearah yg lebih baik, saya batalkan hasrat untuk tutup taska.

pemilik taska

Paling ketara teruk saya alami kemurungan dari bulan Mei hingga Ogos 2021. Dan masih bertahan untuk bulan September depan. Pendapatan taska berpunca daripada bayaran yuran ibu bapa yang telah berdaftar di taska. Ekoran hanya anak-anak frontliners yang dibenarkan datang ke taska dengan syarat yang ketat, taska mengalami kewangan yang merudum hampir 60 peratus meleset daripada sebelumnya. 

Tak ambil gaji sejak pandemik melanda

pemilik taska

Kos operasi taska amat tinggi untuk menampung bayaran kos sewa bangunan, gaji pendidik taska, kos bahan mentah dan bil utiliti seperti elektrik, air, internet dan talian telefon. Dengan itu, gaji bulanan pendidik terpaksa dikurangkan dan mereka bekerja mengikut giliran dan masih bergilir sehingga sekarang.

Sebagai pengusaha taska, saya sememangnya tidak bergaji sejak pandemik melanda negara kita, hanya dahulukan pekerja dan yang lainnya sebagai keutamaan.

Pernah tutup akibat penularan kes Covid19

pemilik taska

Risiko tetap ada apabila beroperasi tatkala pandemik ini. Taska pernah ditutup atas penularan kes Covid19 di taska, punca dari parent seorang bayi dan menjangkiti bayi yang lain serta ahli keluarga mereka.  Waktu itu, saya ambil langkah tutup operasi taska selama 14 hari untuk sanitasi dan kuarantin.

Taska masih bertahan demi kelangsungan hidup cikgu-cikgu taska dan amanah serta kepercayaan ibu bapa kepada taska. Buat masa sekarang, saya ada mohon Program Subsidi Upah(PSU). 

Alhamdulillah syukur dapat bantu serba sedikit untuk bayaran operasi taska. InsyaAllah harap dapat bertahan hingga akhir tahun ini.

Saya tiada apa-apa harapan untuk ibu bapa yang tak boleh sokong taska, saya sudah sampai tahap redha dengan ketentuan Allah. Mungkin mereka mempunyai masalah kewangan juga.

Cumanya, bagi pihak taska, kami ubah sedikit program taska lebihkan kepada mental dan emosi anak-anak di samping perbanyakkan bonding bersama anak-anak.

Kita semua terkesan dengan keadaan sekarang. Saya doakan kita semua dipermudahkan segala urusan yang mendatang dan dijauhkan dari musibah Covid19 ini.

Semoga kisah Puan Siti ini dapat membuka mata orang ramai bahawa pemilik taska juga amat terkesan dengan situasi lockdown ini. Semoga pandemik ini akan berakhir tidak lama lagi dan semua bisnes dapat beroperasi seperti biasa. 

Bantuan Khas Pengusaha dan Guru Tadika

Jika anda seorang guru tadika di negeri Selangor, anda boleh memohon Bantuan Khas Pengusaha dan Guru Tadika di bawah Pakej Kita Selangor 2.0. Menurut laman web Bantuan Rakyat, permohonan fasa kedua bantuan ini dibuka pada 15 Ogos lalu sehingga 6 September depan. Difahamkan, lebih 3000 kuota masih tidak dipohon untuk permohonan kali ini.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Postpartum Depression Muncul Selepas Anak Kedua Lahir dan Kisahku: TTC 6 Tahun Sebelum Dikurniakan Cahaya Mata.

Seramai 2.99 juta suri rumah yang ada di Malaysia, terdapat 150,000 tinggal di bawah garis kemiskinan. Statistik ini menunjukkan pelan bantuan harus dilaksanakan bagi meringankan beban golongan suri rumah terutama dalam keadaan pandemik ini.

Menurut keputusan kabinet pada 14 Julai, Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan melaksanakan Skim Keselamatan Sosial Suri Rumah (SKSSR), pada tahun depan. Bekas menteri sumber manusia, Datuk Seri M. Saravanan, mengumumkan skim itu sebelum pengunduran kabinet, minggu lepas. Skim ini akan memberi perlindungan terhadap insiden domestik seperti kemalangan, penyakit dan kematian.

suri rumah

“Seramai 150,000 suri rumah dari isi rumah miskin dan di bawah Paras Garis Kemiskinan (PGK) akan dilindungi oleh kerajaan, manakala bagi suri rumah yang lain, penyertaan adalah secara sukarela,” ujarnya di Harian Metro.

suri rumah
Suri rumah bukan sahaja melakukan kerja-kerja rumah, malah mereka juga membantu anak belajar di rumah.

“Apatah lagi dengan pandemik Covid19 yang membuatkan peranan dan tanggungjawab suri rumah menjadi semakin mencabar dengan amalan norma baharu seperti bekerja dari rumah dan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran anak-anak di rumah (PdPR),” sambungnya.

Walau bagaimanapun, Pegawai advokasi Pertubuhan Bantuan Wanita, Kiran Kaur, memberitahu bahawa SKSSR itu adalah “langkah penting”, tetapi harus diperluaskan kerana ramai wanita telah dilanda krisis Covid19, lapor The Vibes.

“Ibu tunggal dan wanita yang bekerja di sektor tidak rasmi di mana mereka tidak mempunyai akses kepada faedah keselamatan sosial mesti diambil kira”, katanya.

“Sebelum wabak itu, wanita melakukan tiga kali lebih banyak pekerjaan berbanding lelaki. Namun, ini hanya meningkat sejak pandemik bermula, ” tambahnya.

Kajian Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa menunjukkan jumlah wanita yang bekerja pada suku kedua tahun lalu di negara ini menurun sebanyak 2.5 peratus, sementara jumlah lelaki yang bekerja dalam tempoh yang sama hanya turun 0.5 peratus. Ini bermakna, ramai wanita kehilangan punca pendapatan berbanding golongan lelaki. Ia amat memberi kesan terutama kepada ibu tunggal yang mempunyai tanggungjawab besar terhadap anak-anak.

suri rumah

Sementara itu, walaupun suri rumah tidak dikategorikan sebagai pekerja, tetapi mereka juga masih terdedah kepada risiko kemalangan contohnya semasa memasak di rumah, menjaga anak-anak atau melakukan kerja-kerja rumah.

SKSSR ini merupakan satu inisiatif yang bagus oleh pihak kerajaan kerana menghargai golongan suri rumah yang melakukan kerja-kerja rumah tanpa gaji sebenarnya mempunyai nilai ekonomi.

Menurut Kiran, dia berharap pihak berkuasa boleh menggunakan kaedah pendaftaran yang dapat diakses oleh golongan yang disasarkan, dan tidak hanya secara dalam talian(online) semata-mata. Ini kerana tidak semua orang memiliki akses internet yang sama. Ada yang tidak memiliki telefon pintar dan hanya bergantung kepada saluran lain seperti televisyen dan radio.

Suka artikel ini? Baca Lahir Tanpa Rahim: MRKH Wujud Di Malaysia dan 5 Langkah Persediaan Kewangan untuk Masa Depan Anak Anda.

Anak-anak yang membesar di zaman teknologi sememangnya tidak dapat lari daripada penggunaan gajet seperti komputer, tablet dan telefon pintar.

Penggunaan yang melampaui batas dan tidak terkawal tentunya mengundang kesan yang negatif dari segi perkembangan sosial dan fizikal. Namun begitu, penggunaan gajet dan teknologi untuk pembelajaran telah terbukti sebagai alat bantu belajar yang berkesan jika digunakan dalam suasana yang kondusif dan terancang.

gajet

Ibubapa perlu bijak dalam memantau penggunaan gajet dan teknologi untuk anak-anak belajar, terutamanya ketika berada di rumah dan waktu ulangkaji.

Berikut adalah beberapa tips dalam menggalakkan penggunaan gajet yang lebih positif untuk anak belajar:

1. Tetapkan masa belajar menggunakan gajet

Dengan adanya gajet dan teknologi, waktu belajar tidak semestinya sentiasa melibatkan buku dan pensel. Libatkan diri di dalam perancangan waktu belajar anak-anak di rumah dan cuba tetapkan masa tertentu untuk anak menggunakan gajet sebagai alat pembelajaran.

Contohnya, satu jam, 3-4 kali seminggu. Anak-anak tentu akan lebih seronok apabila dapat menggunakan aplikasi atau Internet dan ia dapat membantu mereka belajar dengan lebih efisien.

Antara kebaikan tetapkan masa tertentu menggunakan gajet ialah dapat mengelakkan masalah penglihatan. Ini kerana mata anak akan bermasalah jika melihat skrin gajet terlalu lama pada satu-satu masa.

Ibu bapa juga boleh menggunakan jadual online untuk membantu anak merancang masa belajar seperti Google Calendar.

2. Pilih aplikasi dan platform pembelajaran digital yang bersesuaian

Terdapat banyak pilihan aplikasi dan platform pembelajaran digital di luar sana. Ada yang berbayar dan ada yang percuma. Dalam memilih aplikasi atau platform pembelajaran, pastikan ia boleh dipercayai.

Baca ulasan daripada pengguna-pengguna sebelumnya dan kenalpasti ciri-cirinya supaya ia sesuai dengan umur dan keperluan pembelajaran anak.

3. Duduk bersama anak ketika belajar

Ibubapa digalakkan duduk bersama anak ketika mereka belajar, terutamanya jika anak berumur lingkungan 5-12 tahun. Dengan cara ini, ibu bapa boleh mengenali stail pembelajaran anak dengan lebih dekat, kerana tidak semua kanak-kanak mempunyai stail yang sama.

Sebagai contoh, ada yang yang memerlukan bantuan visual untuk memahami konsep, dan ada yang gemarkan logik dan eksperimen. Ia membantu ibu bapa memilih aplikasi, video pembelajaran, dan pengalaman pembelajaran digital yang paling sesuai untuk mereka.

Secara tidak langsung, ia juga membolehkan ibubapa memantau perkembangan anak dan paling penting meluangkan masa yang berkualiti bersama-sama mereka.

4. Cabar diri melalui permainan, kuiz dan kertas peperiksaan terdahulu

Selain menonton tutorial dan melakukan latih tubi, pembelajaran menggunakan gajet dan teknologi juga memberikan peluang untuk anak mencabar diri mereka melalui permainan, kuiz dan kertas peperiksaan yang terdahulu.

Paling menyeronokkan apabila ia boleh dilakukan bersama kawan, dan mendapat ganjaran seperti lencana yang boleh dikumpul di dalam akaun masing-masing.

5. Belajar bersama kawan-kawan secara atas talian

Penggunaan gajet dan teknologi Internet juga bermakna anak boleh belajar secara berkumpulan secara atas talian.

Untuk anak-anak yang lebih muda, ia peluang untuk mereka belajar bersama-sama kawan atau menyiapkan kerja rumah bersama-sama tanpa perlu merisaukan ibu bapa kerana mereka tidak perlu keluar dari rumah.

Untuk anak-anak remaja, ia memudahkan mereka melakukan kertas kerja berkumpulan atau bersama-sama melakukan penyelidikan atas talian.

Sukar artikel ini? Baca 7 idea bebas-gajet untuk melayan anak di restoran dan Pembelajaran Atas Talian, Berkesan Atau Tidak?

Sejak pandemik Covid19 melanda dunia, berjuta orang kehilangan orang tersayang akibat penularan wabak berbahaya ini. Kit ujian kendiri mungkin membantu orang awam untuk membuat ujian Covid19 di rumah. Ramai tidak sedar mereka sudah dijangkiti dan tidak mendapat rawatan secepatnya kerana terlalu memikirkan kos ujian calit yang mahal bagi rakyat biasa.

kit ujian kendiri

Sebulan lalu, kes Covid19 semakin memuncak di negara ini. Setiap hari, berbelas ribu orang membuat ujian Antigen Rapid Test Kit (RTK-Ag) dan ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) berdasarkan jumlah kes yang diumumkan.

Mommy daddy pasti risau akan status kesihatan diri dan keluarga, kan? Antara perkara-perkara yang membimbangkan ibu bapa dalam pandemik ini adalah:

  • Terdedah dengan golongan berkemungkinan positif Covid19 semasa menunggu giliran untuk buat ujian calitan di klinik atau hospital.
  • Terpaksa meninggalkan anak di rumah atau dengan orang lain untuk buat ujian calitan.
  • Harga ujian calitan mahal (terpaksa buat ujian calitan di klinik swasta atau hospital swasta).

Terbaru, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), memberi senarai kit ujian kendiri Covid19 yang telah mendapat Kelulusan Bersyarat untuk diimport dan diedarkan di Malaysia. Kit ujian ini boleh dibeli di farmasi komuniti berdaftar, fasiliti kesihatan berdekatan anda atau secara online. Malah, ia jauh lebih murah daripada ujian RTK dan PCR.

Nama bagi kit ujian kendiri ini adalah:

  • Salixium COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test (Saliva/Nasal Swab Samples)
  • Gmate COVID-19 Ag Saliva for Home Use
  • BERIGHT-COVID-19 Antigen Rapid Test Device (Oral Fluid)
  • ALLTest COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)
  • JusChek COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)
  • Longsee 2019-nCoV Ag & Influenza A/B Rapid Co-Detection Kit (Immunochromatography_ – Home based Use

Sesuai digunakan untuk buat saringan awal

kit ujian kendiri

Kit-kit ujian kendiri Covid19 di atas sesuai digunakan untuk buat saringan awal. Bagi moms-to-be, kit ini mungkin dapat membantu anda buat saringan awal di rumah sebelum dimasukkan ke wad bersalin.

Antara kelebihan menggunakan kit ujian kendiri Covid19 ini bagi golongan mommies dan parents ialah:

  • Murah.
  • Boleh beli secara dalam talian (online).
  • Boleh beli banyak.
  • Buat ujian calitan bila-bila masa dan di mana saja anda berada.
  • Tak perlu keluar rumah.
  • Tak sakit (jika terpaksa buat calitan untuk anak kecil).
  • Jimat masa.
  • Tak perlu risau berjauhan dengan anak,
  • Tak terdedah dengan golongan berkemungkinan positif Covid19.
  • Keputusan cepat.
  • Keberkesanan tinggi (>90 peratus ketepatan).

Penggunaan kit ujian kendiri Covid19 di atas adalah terhad untuk tujuan penyaringan sahaja dan semua hasil ujian memerlukan pengesahan lebih lanjut menggunakan RT-PCR, menurut Medical Device Authority.

Salixium COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test (Saliva/Nasal Swab Samples)

kit ujian kendiri
Kredit: Berita Harian

Nama syarikat atau pembuat kit ujian kendiri ini ialah Reszon Diagnostic International Sdn Bhd manakala nama pengilang pula ialah Reszon Diagnostics International Sdn Bhd. Untuk pengetahuan anda, kit ini merupakan kolaborasi antara MeDKAD Sdn Bhd (MeDKAD) dan syarikat antarabangsa, Reszon. Jenis sampel pengesanan yang diperlukan untuk digunakan dalam home test kit ini ialah sampel calitan air liur dan hidung.

Menurut Harian Metro, cara penggunaan kit ini ialah anda perlu ambil calitan air liur dan hidung menggunakan dua batang alat calitan yang disediakan dan keputusan boleh diperolehi dalam masa 10 hingga 15 minit apabila ia menunjukkan satu garisan (negatif) atau dua garisan (positif). Harga bagi satu pek kit ujian ini adalah RM39.90, manakala sensitiviti Salixium adalah 91.23 peratus dan ketepatannya ialah 100 peratus.

Nama: Salixium COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test (Saliva/Nasal Swab Samples)

Harga: RM39.90

Sensitiviti: 91.23%

Ketepatan: 100%

Gmate COVID-19 Ag Saliva for Home Use

kit ujian kendiri
Kredit: lifestyleasia

Selain itu, anda juga boleh beli kit ujian kendiri Gmate ini untuk buat ujian kendiri di rumah. Nama syarikat pembuat kit ini pula ialah Citymedic Sdn Bhd dan dikilangkan di Philosys Co., Ltd, Korea. Jenis sampel pengesanan yang diperlukan adalah sampel air liur sahaja.

Cara penggunaan kit ujian kendiri ini amat mudah. Anda perlu letak sampel air liur ke dalam bekas kecil reagen yang disediakan sebelum meletakkannya di atas kit ujian. Titiskan empat titisan air liur ke atas kit ujian dan tunggu selama 15 minit untuk mendapat keputusan yang tepat. Harga bagi satu kit ujian kendiri Gmate ini ialah RM 39.90. Kadar sensitiviti kit ini ialah 91.0 peratus dan ketepatan mencecah 96 peratus serta specificity mencecah 100 peratus.

Nama: Gmate COVID-19 Ag Saliva for Home Use

Harga: RM39.90

Sensitiviti: 91%

Specificity: 100%

BERIGHT-COVID-19 Antigen Rapid Test Device (Oral Fluid)

kit ujian kendiri

Syarikat pengeluar bagi kit ujian kendiri BERIGHT-COVID-19 ini adalah Medinics (M) Sdn Bhd manakala pengilang pula dari Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd, Zheijang, P.R. China. Jenis sampel diperlukan bagi kit ini hanyalah sampel air liur sahaja.

Sama seperti kit ujian Gmate, anda perlu meletakkan sampel air liur ke dalam tiub yang disediakan sehingga mencecah garisan skala yang ditetapkan. Letak tiub ke dalam pemegang tiub dan tambahkan kesemua disposable buffer dan picit tiub selama 10 sehingga 15 minit. Kemudian, titiskan dua titisan air liur ke atas kit ujian dan tunggu selama 15 minit untuk mendapat keputusan yang tepat. Harga bagi kit ujian kendiri ini ialah RM35. Selain itu, kadar sensitiviti BERIGHT ialah 93.1 peratus manakala specificity mencecah 100 peratus.

Nama: BERIGHT-COVID-19 Antigen Rapid Test Device (Oral Fluid)

Harga: RM35

Sensitiviti: 93.1%

Specificity: 100%

ALLTest COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)

kit ujian kendiri
Kredit: KL Foodie

Syarikat pengeluar bagi ALLTest COVID-19 home test kit ialah Global Science Sdn Bhd dan ia dikilangkan di Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd, Zheijang, P.R. China. Jenis sampel yang diperlukan ialah sampel air liur.

Cara penggunaan juga sama seperti kit-kit ujian kendiri di atas. Anda boleh rujuk kotak untuk arahan dan maklumat lengkap sebelum mula membuat ujian. Kadar sensitiviti bagi kit ALLTest COVID-19 ini adalah 90.1 peratus dan specificity mencecah 99.5 peratus.

Nama: ALLTest COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)

Harga: –

Sensitiviti: 90.1%

Specificity: 99.5%

JusChek COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)

kit ujian kendiri
Kredit: KL Foodie

Syarikat bagi pengeluar kit JusCheck COVID-19 ialah Neopharma Biotech Asia Sdn Bhd manakala ia dikilangkan sama dengan BERIGHT dan ALLTest iaitu Hangzhou AllTest Biotech Co., Ltd Zheijang, P.R. China. Jenis sampel yang diperlukan ialah sampel air liur.

Cara penggunaan juga sama seperti kit-kit ujian kendiri di atas. Anda boleh rujuk kotak untuk arahan dan maklumat lengkap sebelum mula membuat ujian. Kadar sensitiviti bagi kit JusCheck COVID-19 ini adalah 90.1 peratus dan specificity mencecah 99.3 peratus.

Nama: JusChek COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid)

Harga: RM 35

Sensitiviti: 90.1%

Specificity: 99.3%

Longsee 2019-nCoV Ag & Influenza A/B Rapid Co-Detection Kit

kit ujian kendiri

Kit ujian kendiri Covid19 yang terakhir (setakat artikel ini ditulis) diluluskan secara bersyarat oleh KKM dikeluarkan oleh syarikat Jingga Anggun Sdn Bhd dan dikilangkan di Guangdong Longsee Biomedical Co. Ltd., Guangzhou, China.

Cara penggunaan juga sama seperti kit-kit ujian kendiri di atas. Anda boleh rujuk kotak untuk arahan dan maklumat lengkap sebelum mula membuat ujian. Menurut laman web Longseemed, kit ini digunakan untuk mengesan antigen 2019-nCoV & antigen Influenza A / B secara kualitatif dalam sampel calitan. Kit ini hanya digunakan untuk diagnosis tambahan in-vitro.

Nama: Longsee 2019-nCoV Ag & Influenza A/B Rapid Co-Detection Kit

Harga: RM 41

Sensitiviti: 94.3%

Specificity: 100%

Muatnaik keputusan di aplikasi MySejahtera

kit ujian kendiri

Untuk pengetahuan anda, ciri terbaru yang ada di aplikasi MySejahtera ialah Ujian Kendiri COVID-19 atau COVID-19 Self Test.

kit ujian kendiri

Terdapat tiga jenis kit ujian kendiri yang tersedia dalam ciri terbaru ini. Selepas anda selesai buat ujian kendiri, anda boleh muatnaik keputusan di aplikasi berkenaan.

kit ujian kendiri

Malah, anda juga boleh beli secara online di pautan yang ada dalam ciri terbaru tersebut. Senang! Boleh tahu harga, beli online dan muatnaik keputusan ujian kendiri dalam satu aplikasi sahaja.

Suka artikel ini? Baca 3 Tips WFH Sambil Jaga Anak Semasa PKP dan Kisahku: Pengalaman Bersalin PKP/PKPB dari 4 mommies. Sediakah Anda?

Kita sedia maklum bahawa banyak kisah dera kanak-kanak sering berlaku sejak beberapa tahun lepas tidak kira sama ada di tadika, taska ataupun di rumah pengasuh. Ini membuatkan mommy daddy takut untuk hantar anak tetapi mereka tiada pilihan lain kerana kedua-duanya bekerja dan tiada orang lain yang boleh menjaga anak mereka.

pusat jagaan kanak-kanak

Banyak ciri-ciri penting perlu dititikberatkan sebelum mommy daddy buat keputusan untuk hantar anak ke pusat jagaan kanak-kanak kerana bukan mudah untuk mereka memberi kepercayaan sepenuhnya untuk menjaga anak yang “ditatang bagai minyak yang penuh” kepada orang lain.

Antara enam ciri penting anda perlu utamakan sebelum hantar ke pusat jagaan kanak-kanak adalah:

  • Selidik latar belakang pusat jagaan
  • Selidik latar belakang tenaga pengajar
  • Semak lesen beroperasi (dari JKM)
  • Adakah suasana persekitaran selamat untuk anak?
  • Adakah ia pilihan terbaik untuk anak anda?
  • Waktu operasi

Selidik latar belakang pusat jagaan/pengasuh

pusat jagaan kanak-kanak

Jika anda tiada pengalaman menghantar anak ke tempat jagaan, ini ciri paling utama anda perlu lakukan pada peringkat awal. Cari maklumat secara online mengenai pusat jagaan atau pengasuh tersebut supaya anda dapat mengenalpasti latar belakang, dapat baca feedback daripada mommy daddy lain serta berapa lama tempoh mereka beroperasi.

Ia bagi memastikan anak anda dijaga dengan elok semasa ketiadaan anda. Dari situ kita boleh lihat bagaimana cara mereka melayan kanak-kanak serta bilangan kanak-kanak dalam jagaan mereka.

Selidik latar belakang tenaga pengajar

pusat jagaan kanak-kanak

Menjaga kanak-kanak memerlukan tahap kesabaran yang tinggi. Ini penting untuk pastikan guru pandai mengawal perasaan semasa mengajar serta mampu mengawal kanak-kanak dalam jagaan mereka. Mommy daddy perlu ambil tahu nama, umur, pengalaman kerja dan tahap pendidikan bagi memastikan mereka sudah terlatih sebelum menjadi cikgu.

Namun, bagi pengasuh pula, anda boleh selidik pengalaman pengasuh menjaga anak kecil untuk ketahui mereka mahir menjaga anak kecil terutama bayi tanpa pengawasan anda.

Semak lesen beroperasi

Pusat jagaan kanak-kanak perlu berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) jika mereka mahu beroperasi di negara ini.

pusat jagaan kanak-kanak

Menurut laman web JKM, Jika mana-mana TASKA tidak berdaftar atau TASKA yang berdaftar tetapi tidak mematuhi Akta Taman Asuhan Kanak-kanak 1984, Peraturan-Peraturan TASKA (Pengkompaunan Kesalahan) 2011, Peraturan-peraturan Taman Asuhan Kanak-kanak 2012 boleh dikenakan tindakan seperti berikut:

  • Kompaun maksimum RM5,000.00 bagi setiap kesalahan.
  • Pembatalan Pendaftaran.
  • Arahan TASKA ditutup sementara.
  • Lak (seal).
  • Pendakwaan dan jika sabit kesalahan boleh : 
    1. didenda tidak melebihi RM10,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya;
    2. bagi kesalahan kedua dan berikutnya boleh didenda tidak melebihi RM 20,000.00 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya.

Seterusnya, minta kebenaran pihak pusat jagaan untuk melihat salinan sijil lesen beroperasi dan periksa tempoh sah lesen supaya anda tahu tempoh terbaru lesen pusat jagaan tersebut. Malah, anda juga boleh cuba bertanya beberapa soalan seperti kekerapan JKM datang buat pemeriksaan di pusat jagaan berkenaan.

Adakah suasana persekitaran selamat untuk anak?

pusat jagaan kanak-kanak

Antara sebab kita mahu hantar anak ke pusat jagaan adalah kerana kita percaya anak akan selamat berada di sana selama kita bekerja. Persekitaran yang selamat membuatkan mommy daddy lebih percaya untuk menghantar anak. Pastikan pusat jagaan itu mempunyai kamera litar tertutup untuk rujukan anda jika berlaku perkara tidak diingini terhadap anak anda.

Seeloknya cuba buat temujanji dan lihat sendiri suasana persekitaran luar dan dalam tempat tersebut sebelum hantar anak. Gambar dalam media sosial mungkin berbeza atas faktor-faktor tertentu. Mommy daddy juga lebih berpuas hati jika dapat lihat persekitaran depan mata sendiri, kan?

Adakah ia pilihan terbaik untuk anak anda?

pusat jagaan kanak-kanak

Walaupun pusat jagaan kanak-kanak yang anda pilih itu terbaik dan selamat untuk si manja anda, banyak faktor lain mempengaruhi keselesaan anak di sana. Adakah ia membantu perkembangan fizikal dan mental anak? Jika ya, anda harus yakin dengan keputusan anda.

Sesetengah kanak-kanak mengambil masa lama untuk sesuaikan diri di tempat baru. Jika mereka menangis dan tidak selesa apabila berada di tempat lain selain rumah anda, cuba hantar anak dalam tempoh seminggu untuk dia sesuaikan diri bersama rakan-rakan dan guru. Pujuk anak supaya dia memahami kenapa dia dihantar ke pusat jagaan. Jangan lupa untuk cium dan peluk anak anda sebelum menghantar mereka.

Waktu operasi

pusat jagaan kanak-kanak

Tempoh waktu operasi haruslah selari dengan waktu bekerja anda. Jika anda bekerja mengikut waktu syif, bincang dahulu dengan pengetua atau pengasuh untuk tentukan waktu penjagaan anak anda. Tempoh jagaan juga perlu bersesuaian dengan bayaran dikenakan.

Ciri-ciri di atas amat penting kerana anda meletakkan kepercayaan kepada orang lain bagi menjaga si manja anda. Cuba kita fikirkan, andai anak yang tersayang tidak dijaga dengan betul. Paling teruk, didera semasa dihantar ke pusat jagaan kanak-kanak.

Luluh hati ibu bapa bila anak dipukul tanpa belas kasihan. Malah, ada kes kanak-kanak didera sehingga meninggal dunia. Beberapa kisah dera di pusat jagaan pernah tular dalam negara ini sehingga membuatkan ibu bapa takut untuk menghantar anak.

Antara kes dera yang mendapat perhatian warga laman sosial ialah pengasuh simpan mayat bayi tersedak susu, anak terlalu hiperaktif punca didera, guru tadika campak kanak-kanak, pengasuh taska didakwa dera kanak-kanak dan banyak lagi.

pusat jagaan kanak-kanak

Jika anda berpuas hati dengan kajian dilakukan mengenai pusat jagaan yang sesuai, barulah hantar anak ke tempat tersebut. Jangan ambil mudah perkara ini kerana ia melibatkan nyawa yang tersayang. 

Suka artikel ini? Baca 5 Tips Siapkan Bekal Makanan Anak Ke Sekolah dan Empat Barang Di Rumah Berbahaya Untuk Anak Anda

Merancang untuk memiliki anak merupakan satu keputusan amat penting bagi pasangan suami isteri. Oleh itu, rawatan kesuburan juga penting bagi membantu pasangan yang sedang trying to conceive (TTC) untuk mendapatkan cahaya mata.

rawatan kesuburan

Selepas pasangan membuat ujian kesuburan, langkah seterusnya ialah lakukan rawatan kesuburan jika mempunyai masalah kesuburan. Perlu diingatkan bahawa anda perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum melakukan rawatan ini. Rawatan kesuburan bermaksud merawat ketidaksuburan yang dialami dengan ubat-ubatan yang merangsang pengeluaran telur atau sperma, atau prosedur yang melibatkan pengendalian telur, sperma, atau embrio.

Antara jenis-jenis rawatan kesuburan menurut MyHEALTH ialah:

  • IUI (Intrauterine Insemination)
  • IVF (In Vitro Fertilization)
  • ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection)
  • GIFT (Gamete intrafallopian transfer)
  • Pemindahan embrio

IUI

IUI merupakan satu rawatan kesuburan dengan cara meletakkan sperma suami yang terpilih (bergerak pantas) ke dalam rahim isteri semasa ovulasi. Ia perlu dilakukan mengikut prosedur makmal bagi memisahkan sperma bergerak pantas berbanding kurang atau tidak bergerak manakala tiub fallopio pula haruslah berada dalam keadaan normal untuk rawatan ini.

Untuk pengetahuan anda, IUI dilakukan antara hari ke-12 dan ke-16 kitaran bulanan (hari pertama haid) jika tidak menggunakan ubat kesuburan. Sampel sperma suami diambil dan dicuci supaya ia bergerak pantas dan akan diletakkan di dalam kateter kecil (tiub) kemudian akan dimasukkan ke dalam rahim.

Jika menggunakan ubat kesuburan (merangsang ovulasi), imbasan ultrabunyi faraj akan digunakan untuk mengetahui perkembangan telur. Selepas telur matang, isteri akan diberi suntikan hormon supaya telur boleh “menetas” keluar. Kemudian, sperma akan dimasukkan selepas 36-40 jam seterusnya.

IVF

rawatan kesuburan

Istilah IVF adalah sinonim dengan “bayi tabung uji” ataupun dikenali dengan persenyawaan in vitro. Telur dikeluarkan dari ovari isteri dan disenyawakan dengan sperma suami di dalam makmal semasa rawatan IVF dijalankan. Difahamkan, rawatan ini boleh disyorkan jika suami isteri:

  • Diagnosis menunjukkan pesakit mengalami kemandulan yang tidak diketahui punca (unexplained).
  • Tiub fallopio tersumbat
  • Rawatan kesuburan lain gagal
  • Bilangan sperma pesakit terlalu kurang atau tiada (dirawat dengan suntikan ICSI).

Semasa proses IVF dijalankan, isteri akan menerima ubat dalam bentuk suntikan harian untuk disuntik sendiri selama dua minggu bagi mengawal kitaran haid secara semulajadi. Seterusnya, doktor akan memantau perkembangan isteri dengan membuat imbasan ultrabunyi faraj dan ujian darah. Selepas telur matang dalam masa 34 hingga 38 jam, ia akan disedut keluar daripada ovari isteri.

Kemudian, suami pula diminta menghasilkan sperma untuk dicampurkan bersama telur yang dikeluarkan daripada ovari isteri dan akan dikultur dalam makmal selama 16 hingga 20 jam. Telur yang berjaya disenyawakan dikenali sebagai embrio akan terbentuk. Embrio yang terbaik akan dipilih untuk proses seterusnya. Isteri diberi ubat seperti suntikan atau gel progesterone untuk bersedia melakukan pemindahan embrio ke dalam rahimnya serta menyediakan lapisan rahim.

ICSI

ICSI adalah satu proses rawatan yang dilakukan jika suami:

  • Tiada sperma.
  • Mempunyai jumlah sperma yang sedikit.
  • Tiada ejakulasi sperma namun masih terkumpul daripada buah zakar.
  • Masalah ereksi dan ejakulasi termasuklah mereka yang mempunyai penyakit diabetes, kecederaan saraf tunjang dan lain-lain.
  • Bentuk sperma morfologi yang tidak normal atau motiliti tidak normal.
  • Gagal melakukan IVF.
  • Pernah menjalani vasectomy.

Untuk pengetahuan anda, rawatan suntikan sperma Intracytoplasmic (ICSI) akan menyuntik satu sperma terus ke dalam telur isteri untuk persenyawaan. Telur yang berjaya melalui proses ini akan dipindahkan ke dalam rahim isteri.

GIFT

GIFT bermaksud pemindahan gamet ke dalam tiub fallopio wanita. Telur dan sperma yang sihat akan diletakkan bersama di dalam tiub fallopio isteri di mana persenyawaan berlaku dalam badan isteri. Kaedah ini digunakan bagi kes-kes seperti:

  • Mempunyai kemandulan yang tidak dapat dijelaskan.
  • Tiub fallopio normal (tidak tersumbat atau rosak).
  • Mempunyai kiraan sperma rendah atau mempunyai masalah sperma.
  • Tidak mahu melakukan IVF atas faktor-faktor tertentu seperti agama dan sebagainya.
  • Proses IVF gagal.

Walau bagaimanapun, setakat ini tiada klinik di negara ini (Malaysia) yang menawarkan kaedah GIFT.

Pemindahan Embrio

rawatan kesuburan

Cara ini dilakukan selepas telur dikumpul dan disenyawakan di dalam makmal. Satu atau dua embrio terbaik akan dipilih dan akan dipindahkan ke dalam rahim isteri. Kemudian, embrio mempunyai peluang tinggi untuk melekat pada dinding rahim isteri untuk menghasilkan kehamilan.

Prosedur pemindahan embrio:

  • Selepas dua hingga tiga hari telur disenyawakan, embrio terbaik sahaja akan dipilih sebelum dipindahkan ke dalam rahim. Satu atau dua embrio sahaja akan dipindahkan jika isteri berumur bawah 40 tahun. Namun, tiga embrio boleh dipindahkan jika isteri berusia lebih 40 tahun.
  • Baik embrio terbaik atau berkualiti tinggi yang belum dipindahkan boleh dibekukan. Doktor melakukan pemindahan embrio dengan memasukkan spekulum ke dalam faraj, satu tiub halus atau kateter dimasukkan melalui serviks dengan bantuan imbasan ultrabunyi dan kemudian embrio dimasukkan melalui kateter ke dalam rahim isteri.
  • Biasanya prosedur ini tidak menyakitkan dan isteri tidak memerlukan ubat pelali. Anda mungkin akan mengalami sedikit tidak selesa kerana pundi kencing harus berada dalam keadaan penuh jika mahu melakukan imbasan ultrabunyi.
  • Selepas dua minggu embrio dipindahkan, ujian darah kehamilan akan dilakukan terhadap isteri. Jika keputusan menunjukkan isteri hamil, imbasan ultrabunyi boleh dilakukan dua minggu akan datang.

Anggaran kos rawatan

rawatan kesuburan

Di Malaysia, anda boleh buat rawatan kesuburan sama ada di hospital/klinik (subfertiliti) kerajaan ataupun di hospital/klinik swasta. Ini anggaran kos rawatan berkenaan:

Kerajaan: Dari RM1,000 sehingga RM15,000 (bergantung kepada jenis rawatan kesuburan) hubungi KLINIK NUR SEJAHTERA DAN KLINIK SUBFERTILITI LPPKN untuk maklumat selanjutnya.

Swasta: Dari RM8,000 sehingga RM22,000 (bergantung kepada jenis rawatan kesuburan) hubungi IVF Kasih atau hospital/klinik swasta berdekatan anda untuk maklumat selanjutnya.

Menurut The Star, Subang Fertiity Centre menawarkan beberapa jenis rawatan kesuburan beserta maklumat jumlah kos mengikut jenis rawatan bertarikh 18 Mei 2009 seperti IUI (RM800 sehingga RM2,000 ke atas), IVF (RM16,000 ke atas) dan ICSI (RM18,000 ke atas).

Selain itu, pasangan suami isteri boleh memohon Tunku Azizah Fertility Foundation (TAFF) bagi memohon tajaan kos rawatan kesuburan IVF. Ada beberapa syarat anda dan pasangan perlu penuhi untuk layak mendapat tajaan. Ini merupakan satu langkah yang bagus dengan mengurangkan bebanan kos ditanggung pasangan yang mahu mendapatkan anak.

Mula menabung sekarang

Rawatan-rawatan kesuburan di atas ini juga salah satu usaha yang bagus buat pasangan suami isteri di luar sana untuk mendapatkan zuriat. Anda boleh mula menabung bermula dari sekarang jika mahu mencuba rawatan-rawatan kesuburan di atas. Kos bagi setiap rawatan mencecah ribuan ringgit seperti kita sedia maklum.

Berserahlah kepada Yang Maha Kuasa selepas anda berusaha. Apa yang penting, anda harus ubah mindset dengan sentiasa berfikiran positif, bersangka baik walaupun ia mengambil masa lama untuk menimang cahaya mata.

Suka artikel ini? Baca Apakah Maksud Ujian Kesuburan? 6 Jenis Ujian Kesuburan Anda Perlu Tahu dan Kisahku: TTC 6 Tahun Sebelum Dikurniakan Cahaya Mata.