fbpx
Banner
Category

Tiga Trimester

Category

Kita selalu dengar pengalaman isteri bersalin, kali ini penulis ingin berkongsi pengalaman suami di labour room pula. Mesti menarik! Bermacam ragam sebenarnya golongan suami hadapi sepanjang berada di labor room menanti isteri melahirkan cahaya mata.

Walaupun para suami tak dibenarkan untuk teman isteri di labor room semasa musim Covid19 memuncak, penulis mahu kongsi pengalaman suami penulis, Al Imran semasa berpeluang menemani penulis di dalam labor room awal tahun lepas (Januari 2020). Untuk pengetahuan mommies, penulis ambil pakej Full Paying Patient (FPP) di Hospital Putrajaya.

‘Check-in’ Hospital Putrajaya

Bila dah masuk wad, setup barang-barang semua dalam bilik, saya tolong angkat barang dari kereta dan daftar di kaunter. Sekali-sekala doctor atau nurse akan datang check condition wife selepas induce kali pertama. Masa tu teringat orang cakap kalau nak cepatkan labor kena banyak berjalan. Awal-awal tu masa contraction tak sakit dan tak kerap so kita pun berjalan lah pusing wad.

Kemudian, berehat kejap lepas tu jalan lagi a few rounds. Doctor and nurse akan datang buat checkup every hour. Dia bagi time limit by waktu sekian kalau kadar contraction tak meningkat dia akan induce lagi sekali. Confuse jugak lah bila doctor and nurse suruh tunggu aje. Saya just try untuk bantu wife faham apa yang doctor and nurse explain. Amat penting untuk wife faham apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku pada masa yang sama.

pengalaman suami

Bila dah tiba masa untuk induce, saya dah mula panik sikit sebab bila start contraction kerap, wife dah mula penat. Dia macam masuk dunia lain bila proses labor tu dah mula. Doctor and nurse datang dengan lebih kerap untuk periksa keadaan wife and baby. Mesin yang pasang kat perut untuk cek level contraction tu sedikit sebanyak membantu untuk kita prepare wife everytime ‘graph’ naik.

Saya cuba support wife yang sentiasa bertukar posisi dari baring duduk dan berdiri untuk tahan sakit. Memang tak boleh nak bayang sakit yang wife alami masa tu. Mengantuk ke penat ke dah tak proses dah masa tu. Saya lebih kepada cuba fahami basic info yang doctor bagi untuk monitor condition wife. Bila diorang datang, saya jadi jurucakap untuk patient (wife) sebab dia dah penat, ngantuk dan sakit. Ada a few times yang nurse datang cakap baby tidur and kena kejut. Saya pun terpinga-pinga sebab tak tahu macam mana nak kejut. Nurse just gerakkan perut wife sedikit dan graph di monitor bergerak. Wife pun beberapa kali mintak pain killer sebab terlalu sakit.

Waktu yang ditunggu-tunggu dah tiba. Doctor bawa wife pergi bilik treatment untuk cek bukaan berapa cm. Tak lama selepas itu, air ketuban wife sudah pecah. Selang beberapa minit, nurse cakap nak bawa pergi labor room. Nurse siapkan wife dengan beri ubat pelawas sebelum ditolak ke labor room. Masa tu kelam-kabut sebab tak tahu apa nak bawa pi labor room. Ingat beg baby je nak bawa, tapi bila fikir-fikir barang kita pun kena bawa jugak. Sambil berjalan sebelah katil wife, sambil fikir ada barang tinggal ke di bilik wad tadi. Sampai di labor hall kena suruh tunggu luar sambil diorang sediakan wife untuk labor.

Suami di labour room, teman wife ambil epidural

pengalaman suami
Epidural dicucuk di bahagian tulang belakang

Masa ni dah start update semua family members condition wife dan baby. Semua bagi kata-kata semangat dan doa. Bila masuk labor room, wife inform yang dia dah minta epidural. Saya pergi jumpa nurse minta dia terangkan prosedur epidural bagi saya faham bila dan macam mana proses nya. Nurse pun terangkan dan saya sampaikan info pada wife yang betul betul mengantuk dan penat masa tu. Perasaan masa tu ada sedikit rasa takut. Keadaan di labor room berbeza dengan di wad. Saya dah dapat rasakan proses kelahiran semakin sampai ke penghujung.

Kadar follow up nurse di labor room lebih kerap dan pada follow up seterusnya, mereka dah sedia untuk bagi wife epidural. Nurse advice untuk tidur bagi dapatkan tenaga untuk fasa terakhir. Selesai proses tersebut, wife pun tidur. Saya cek barang-barang sekali lagi dan update family. Selang beberapa minit selepas tu, saya pun letakkan kepala di tepi katil lalu tertidur.

I rasa baby nak terkeluar dah! Panggil nurse cepat!!!

Sedar-sedar dah sejam lebih. Wife pun baru bangun dan cakap baby nak keluar dah. Saya dengan mamai dan panik keluar mencari nurse untuk minta bantuan. Nurse masuk cek keadaan wife dan terus keluar tanpa memberitahu apa apa. Wife menahan contraction yang memuncak. Saya tunggu di muka pintu melihat reaksi nurse yang sedang memanggil doctor dan menyiapkan peralatan. Nurse inform saya bahawa doctor sedang menguruskan patient di bilik lain sebentar sebelum datang menguruskan wife saya.

Setelah beberapa ketika, doctor pun sampai dan dia minta saya berdiri sebelah wife untuk proses meneran. Sejujurnya, saya masih mamai dan terus pegang tangan wife dengan erat. Doctor dan nurse mula bercakap dengan wife as a guide untuk meneran dan mengawal nafas. Saya just follow nurse dan doctor untuk menenangkan wife. Wife teran beberapa kali dan doctor decide untuk gunting(episiotomy) wife bagi memudahkan baby keluar kerana sudah fetal distress. As soon as baby nak keluar, saya ke sebelah doctor untuk melihat. Dia meletakkan baby di atas kain di atas wife dan diberi beberapa minit untuk kita melihat jantina bayi.

Berpeluang azan bayi

pengalaman suami

Saya diberi peluang untuk azan di telinga baby. Alhamdulillah. Saya berasa di awangan setelah melihat baby untuk kali pertama. Haha. Wife nampak betul-betul penat dan mengiyakan sahaja apa yang doctor cakap. Akhirnya, saya diminta untuk tunggu di ruang menunggu sambil mereka menyiapkan wife dan baby untuk balik ke wad. Saya tak duduk diam di luar dan menggunakan alasan tertinggal barang di dalam labor room untuk melihat baby sekali lagi.

Doctor sedang menjahit wife dan baby diletakkan di dalam bekas oksigen di bilik lain. Saya menyelinap ke dalam bilik itu untuk melihat baby dan sempat membacakan beberapa ayat Al-quran di sebelahnya. Saya dapat tangkap beberapa gambar baby untuk dihantar ke family yang menunggu di rumah. Nurse pun datang dan menyuruh saya tunggu di ruang menunggu. Saya pun terus minta maaf dan bergerak ke ruang menunggu. Lama juga tunggu sebelum nurse update wife dan baby sudah selamat dihantar ke wad untuk berehat.

pengalaman suami

Semoga moms-to-be dapat bersalin ditemani suami tak lama lagi. Memang bersemangat untuk bersalin jika ada orang tersayang di sisi. Kurang rasa sakit walaupun mereka hanya bagi kata-kata semangat kepada kita.

Sudah lengkap vaksin? Suami kini boleh teman isteri bersalin mulai 4 Oktober

TERBARU, mulai 4 Oktober 2021, harapan ibu hamil untuk suami teman bersalin kini menjadi kenyataan selepas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, memberitahu Kementerian Kesihatan (KKM) memberi kebenaran kepada suami yang sudah lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 untuk menemani isteri.

Menurut Harian Metro, ahli keluarga terdekat atau suami yang telah lengkap divaksinasi COVID-19 perlu membuat ujian pengesanan Covid-19 (RT-PCR atau RTK-Ag) dalam masa 72 jam di mana-mana fasiliti kesihatan atau makmal swasta.

“Suami atau ahli keluarga terdekat perlu mengehadkan pergerakan mereka selepas menjalani ujian saringan itu. Mereka juga boleh membeli Kit Ujian Kendiri Covid-19 yang mendapat kelulusan dari Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) dan membawanya ke hospital bagi menjalani ujian pengesanan kendiri Covid-19 di tempat saringan yang disediakan di hospital dengan dipantau dan disahkan oleh anggota kesihatan yang bertugas,” ujar Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Selain itu, dia turut mengingatkan suami atau ahli keluarga terdekat sentiasa mengamalkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) demi melindungi ibu hamil yang juga merupakan golongan berisiko tinggi.

“KKM berharap masyarakat terutama ibu hamil serta suami dan keluarga dapat mengambil manfaat daripada kemudahan yang telah diberikan ini,” sambungnya lagi.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: melahirkan bayi pramatang dan Sebelum Masuk Dewan Bersalin, Ini 5 Tips Persiapan Diri Ibu Hamil Patut Buat daripada komuniti Gaya Suri.

Sembelit semasa hamil bukanlah satu masalah yang baru bagi ibu hamil. Lazimnya, ibu hamil akan mengalami sembelit atas beberapa faktor. Ada kes yang tidak terlalu serius tetapi ada juga mengalami sembelit yang serius hingga menyebabkan buasir.

Sembelit adalah satu masalah kesihatan di mana wanita sukar untuk membuang air besar semasa hamil terutama trimester akhir kehamilan. Pernahkah anda terfikir, apakah punca menyebabkan ibu hamil sembelit?

Berikut merupakan faktor-faktor ibu hamil sering sembelit:

  • Perubahan hormon 
  • Tekanan rahim
  • Pengambilan suplemen tinggi zat besi

1. Perubahan hormon

ibu hamil

Wanita mengalami perubahan hormon semasa hamil. Tubuh wanita hamil menghasilkan hormon progesterone lebih tinggi sekaligus menyebabkan usus memproses makanan dengan lebih perlahan. Apabila usus memproses makanan lebih perlahan dari biasa, ia akan menyebabkan najis lebih keras serta lebih sukar untuk membuang air besar.

Kadangkala, sembelit menyebabkan buasir jika ia berlarutan. Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap.

2. Tekanan rahim

ibu hamil

Apabila bayi semakin membesar, rahim juga ikut membesar seiring dengan perkembangan bayi. Saiz rahim mempengaruhi tekanan yang berlaku di bahagian usus.

Menurut Doktor Zubaidi, rahim yang semakin membesar akan menyebabkan tekanan fizikal pada usus sehingga menghalang pergerakan najis ke usus besar.

3. Pengambilan suplemen tinggi zat besi

ibu hamil

Biasanya ibu hamil akan dibekalkan ubat yang mengandungi zat besi sebagai suplemen tambahan terutama di trimester ketiga. Pil zat besi boleh menyebabkan sembelit kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam pil tersebut.

Ibu hamil sering mengalami sembelit semasa pengambilan pil zat besi jika tidak menjaga pemakanan seperti kurang minum air kosong. Najis juga akan bertukar warna gelap kerana pil zat besi. Mommy jangan terkejut ya bila melihat najis bertukar warna hitam.

Don’t worry, situasi ini akan berubah menjadi normal selepas anda melahirkan anak. Malah, sembelit semasa hamil tidak berbahaya kepada ibu dan bayi dikandung.

Banyakkan minum air kosong

ibu hamil

Ada beberapa cara untuk anda atasi masalah sembelit ketika hamil iaitu:

  • Banyakkan minum air kosong
  • Makan buah-buahan
  • Makan sayur-sayuran
  • Makan makanan berserat tinggi

Walaupun masalah sembelit bukanlah satu masalah yang besar, anda digalakkan berbuat sesuatu supaya ia tidak mengakibatkan buasir. Jika anda terkena buasir, lagi sukar untuk anda membuang air besar. Masalah buasir boleh berlaku sehingga selepas bersalin jika tidak diatasi segera.

Suka artikel ini? Baca 8 Mitos Popular Kehamilan dan Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil.

Kehamilan adalah waktu yang sangat mengujakan, tetapi kadangkala ia membuatkan ibu gundah dan kebingungan. Jangan bimbang, anda tidak keseorangan! Ketika hamil, badan wanita mampu menyesuaikan diri dengan keperluan bayi yang sedang membesar di dalam rahim, namun hakikatnya ia bukan semuanya indah.

Masalah perut berangin? Rambut tumbuh terlalu banyak?

Ini jawapan kepada soalan-soalan yang anda mungkin terlalu malu untuk bertanya tentang kehamilan dan kelahiran.

1. Kenapa saya mengalami sembelit?

kehamilan

Sembelit adalah perkara yang biasa berlaku semasa hamil dan ia disebabkan oleh hormon-hormon yang meningkat secara mendadak. Tingkatkan pengambilan makanan berserat dan minum lebih banyak air supaya sistem pencernaan anda berjalan dengan lancar.

2. Macamana kalau air ketuban saya pecah ketika saya berada di luar? Adakah saya akan kelihatan seperti telah terkencing di dalam seluar?

Kebanyakan bayi akan bergerak ke arah bawah pelvis di hujung tempoh kehamilan, jadi, kepala mereka akan bertindak seperti penghadang. Jangan bimbang, kalau air ketuban anda pecah di khalayak ramai, ia akan mengalir dengan perlahan (bukan macam air terjun!). Maklumkan pada seseorang jika anda memerlukan bantuan. Jika anda masih risau, pakailah tuala wanita sebelum keluar rumah.

kehamilan

3. Mengapakah saya mengalami simptom keputihan di trimester pertama?

Memang biasa untuk wanita berasa lebih “lembap” semasa trimester pertama. Keputihan ini disebabkan oleh hormon progesteron yang bertindak sebagai pelindung daripada jangkitan kuman yang boleh sampai ke rahim.

4. Kenapa saya sering mengalami mimpi yang erotik dan memberahikan?

Mimpi erotik semasa kehamilan boleh terjadi kerana pengaliran darah yang lebih banyak ke kawasan faraj dan tahap estrogen lebih tinggi di dalam badan. Peningkatan saiz dan rasa sensitif pada payudara juga petanda peningkatan “sex drive“ anda.

5. Adakah bayi saya boleh kentut di dalam rahim?

Tidak boleh, tetapi dia boleh kencing.

6. Mengapakah saya terkencing di dalam seluar ketika hamil?

Kebanyakan wanita hamil terkencing dalam seluar apabila mereka batuk, bersin atau ketawa kerana tekanan yang berlebihan ke atas pundi kencing. Walaupun hanya beberapa titis, ia tetap membuatkan kita berasa malu. Rajinkan diri melakukan senaman lantai pelvik atau Kegels untuk membantu menguatkan lantai pelvik anda.

7. Ketika melakukan hubungan seks, bolehkah bayi saya “terganggu” dengan pasangan saya?

The American Congress of Obstetrics and Gynecology menyatakan bahawa jika kehamilan anda normal dan sihat, hubungan seks adalah 100% selamat, walaupun di trimester ketiga. Jika seseorang wanita itu selesa dalam mana-mana posisi seks tanpa sebarang kesakitan, ia petanda bahawa bayinya juga selamat dan selesa.

8. Mengapakah vagina saya bengkak?

Vagina yang membengkak terjadi kerana darah berlebihan yang mengalir di dalam badan anda, sendi pelvis yang sedang giat bersedia untuk melahirkan dan juga tekanan bayi ke atas tulang pelvis anda.

9. Adakah saya akan terbuang air besar semasa melahirkan?

Ini boleh berlaku terutamanya sejurus sebelum bayi mengeluarkan kepalanya (crowning) . Ini adalah kerana otot-otot yang digunakan untuk meneran bayi adalah otot sama yang digunakan untuk membuang air besar. Jangan risau, anda akan lebih sibuk dengan kelahiran dan tentu lebih tidak sabar untuk melihat bayi anda!

10. Kenapakah abdomen saya merasa kejang selepas seks?

Jangan risau kalau anda berasa kejang selepas hubungan seks. Kekejangan ini boleh disebabkan oleh klimaks dan/atau kandungan prostaglandin di dalam air mani. Ia biasanya akan beransur pulih setelah anda berehat.

11. Mengapa muka saya berjerawat?

Menurut WebMD, kandungan hormon yang berlebihan dalam sistem badan anda juga boleh menyebabkan jerawat.

12. Mengapakah perut saya berasa kembung?

Hormon yang berlebihan boleh memperlahankan sistem pencernaan anda. Ini menyebabkan anda terasa kembung semasa hamil. Malangnya, anda hanya boleh sendawa dan kentut untuk mengeluarkan angin berlebihan ini.

13. Mengapakah payu dara saya terasa gatal?

Menurut BabyCenter, kulit yang terasa gatal adalah normal, terutamanya di bahagian kulit yang menegang seperti payudara dan perut. Elakkan dari menggaru dan sentiasa lembapkan kulit anda dengan losyen, krim atau minyak kelapa dara.

14. Kawan saya kata yang bayi saya akan diselaputi bahan seakan krim keju selepas dia dilahirkan. Adakah saya akan mahu memeluk anak saya?

kehamilan

Selaput ini dipanggil ‘vernix’ dan ia akan diserap ke dalam kulit bayi anda dalam masa dua hari. Ia membantu melindungi bayi anda daripada jangkitan. Kebanyakan hospital akan memandikan bayi dalam tempoh beberapa jam selepas dia dilahirkan, tetapi sebagai ibubapa, anda boleh memutuskan bila dia dimandikan dan siapa yang akan memandikannya.

15. Berapa lamakah jahitan saya akan pulih? Bilakah saya boleh memulakan hubungan seks sekali lagi?

Selalunya ia akan memakan masa selama tiga hingga empat minggu untuk pulih. Tetapi, anda boleh melakukan hubungan seks apabila anda rasa bersedia. Ada yang bersedia selepas beberapa minggu, ada juga sehingga beberapa bulan.

16. Adakah pasangan saya akan jijik melakukan hubungan seks dengan saya jika dia melihat sendiri proses kelahiran?

Ada di antara kaum lelaki yang akan merasa sukar, terutamanya jika kelahiran adalah traumatik. Tetapi kebanyakan lelaki akan berasa kagum dengan pasangan mereka kerana telah melahirkan bayi kesayangan anda berdua. Jika anda masih risau, minta suami hanya menunggu di sisi tanpa perlu melihat kawasan faraj anda.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Pengalaman Bersalin PKP/PKPB dari 4 mommies. Sediakah Anda? dan 5 makanan terbaik untuk kesuburan.

Apakah mitos-mitos popular kehamilan? Proses kehamilan adalah pengalaman indah dan berharga buat si ibu. Namun, ia juga adalah satu masa yang penuh dengan kerisauan dan stress, apatah lagi dengan pelbagai pendapat dan mitos mengenai kehamilan.
Jom tengok mitos-mitos popular dan sejauh manakah kebenarannya.
Baby Romper Special Sales

Mitos 1 : Bentuk perut menunjukkan jantina bayi

Yang ini adalah antara yang paling popular. Jika perut rendah, ia bayi lelaki dan jika perut tinggi, ia adalah bayi perempuan. Walaupun ramai yang mengiakannya, para profesional dalam bidang kehamilan berkata ia adalah mitos yang tidak benar.
Menurut Eileen Beard, seorang penasihat di American College of Nurse-Midwives, perut seseorang ibu itu sebenarnya ditentukan oleh kekuatan ototnya, kedudukan bayi, bentuk badan ibu dan kadar kenaikan berat badan sepanjang kehamilan.

Mitos 2 : Selera dan keinginan ibu juga menunjukkan jantina bayi

Ramai yang percaya bahawa jika ibu mengidam makanan manis seperti kek, coklat dan makanan tenusu, ia bermakna bayinya adalah bayi perempuan. Jika dia mengidam makanan masin, pedas, berempah atau berprotein tinggi pula, bayinya adalah lelaki.
Ini adalah mitos yang juga sangat popular, namun sehingga kini tiada bukti saintifik yang mengaitkan tabiat mengidam dengan jantina bayi.
Mengidam atau ‘cravings’ ini mungkin terjadi kerana perubahan hormon dalam kehamilan, tanpa sebarang kaitan dengan bayi. Lagipun, gunakan saja ultrasound untuk mengetahui jantina bayi, kan senang?

Mitos 3 : Wanita hamil perlu makan untuk dua orang

Dr Irene Miguel-Aliaga, seorang penyelidik dari MRC Clinical Science Centre di Imperial telah mengatakan bahawa sistem penghadaman ibu sebenarnya sangat bersedia untuk kehamilan dan menanggung keperluan seorang bayi yang sedang membesar di dalam rahim. Jadi, makan untuk dua orang itu adalah tidak perlu sama sekali! Tambahan pula, sebenarnya tabiat makan untuk dua inilah yang membuatkan berat badan ibu naik terlalu banyak dan susah untuk diturunkan selepas bersalin.

Mitos 4 : Pengambilan kafein juga adalah tidak boleh sama sekali

Kebanyakan orang percaya bahawa pengambilan kafein ketika hamil boleh meningkatkan risiko keguguran, namun American College of Obstetricians and Gynecologists menyatakan bahawa pengambilan yang sedikit (kurang daripada 200mg sehari) adalah tidak membahayakan. Menurut pakar keguguran, pengambilan secawan atau dua cawan kopi ketika hamil adalah masih selamat.

Mitos 5 : Aktiviti seks, makan pedas/berempah atau berjalan kaki akan memulakan proses kelahiran

Ada pelbagai cara yang “semulajadi” untuk memulakan proses kelahiran terutamanya di minggu-minggu terakhir kehamilan. Sesetengah doktor mencadangkan hubungan seks kerana ia menghasilkan hormon prostaglandin dan oksitosin yang boleh memulakan proses kelahiran. Makan makanan berempah dan banyak berjalan kaki juga dikatakan boleh memulakan proses ini. Tiada sebarang kajian perubatan yang membuktikannya, jadi ia mungkin juga sebuah mitos. Tapi, tak salah untuk mencuba kan?

Mitos 6 : Mewarna rambut memberi kesan buruk kepada bayi

Ramai percaya bahawa pewarna rambut boleh membahayakan bayi kerana kandungan bahan kimia yang tinggi yang boleh meresap ke dalam kulit kepala ibu. Namun sebenarnya, sangat sedikit kuantiti bahan kimia ini yang diserap dan ia langsung tidak membahayakan. Jika masih risau, pilih opsyen pewarna yang lain seperti inai dan pewarna yang tidak kekal (lebih rendah kandungan bahan kimia).

Mitos 7: Makan minyak sapi untuk memudahkan kelahiran

Mungkin ada yang tidak berselera untuk makan minyak sapi, namun ia adalah salah satu makanan yang berkhasiat di dalam bidang perubatan Ayurvedic. Ia dipercayai boleh memulakan proses kelahiran tetapi tiada kajian perubatan yang membuktikannya. Minyak sapi adalah sejenis lemak tepu dan apabila diambil terlalu banyak, ia boleh membahayakan kesihatan dan menaikkan berat badan ibu.
Artikel ini pertama kali diterbitkan di www.makchic.com dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia.
Terjemahan dan olahan oleh : Ayuni A. 









Dapatkan baju pre-loved murah, trendy & berkualiti!








Golongan ibu hamil amat takut jika dijangkiti Covid19 namun ia benar-benar berlaku kepada beberapa orang wanita hamil di negara ini.

Salah seorang bekas pesakit Covid19, Fatma Sohaimi, berbesar hati untuk berkongsi kisah dirinya disahkan positif Covid19 semasa hamil dahulu.

hamil

Ini cerita beliau:

Disahkan Positif Covid19

Masa saya disahkan positif covid, kandungan saya dah berusia 38 minggu. Saya tahu positif (Covid19) selepas buat swab test kedua.

Saya buat swab test sebab kontak rapat dengan suami. Suami saya positif Covid19. Sebelum buat swab test, saya ada gejala demam, batuk dan selsema.

Sepanjang positif Covid19, saya cuma amalkan Vitamin C sahaja. Tiada ubat dibekalkan.

Saya kuarantin selama 10 hari. Setelah 4 hari disahkan positif, saya dibawa ke Hospital Sg Buloh dengan ambulans dan terus masuk wad bersalin.

Saya kena tahan sebab dah tunggu masa nak bersalin. Tapi disebabkan simptom saya masa tu dah takde, jadi saya dibenarkan balik selepas warded satu malam.

Sebelum discharge saya dah start rasa contraction tapi tak regular. Jadi doktor di Hosp Sg Buloh suruh monitor di rumah sahaja dan kalau dah kerap terus ke hospital berdekatan.

Selepas discharged dan dah sampai rumah tak sampai 2 jam, contraction makin kerap dan saya terus ke Hospital Serdang. Saya dimasukkan ke labour room khas untuk pesakit Covid19 kerana saya masih positif.

Kisahku - Fatma Sohaimi mommy yang positif Covid19 semasa hamil

Adakan mommy boleh bersalin secara normal?

Time tu suami atau ahli keluarga memang tak boleh masuk langsung.

Saya bersendirian menahan sakit dalam labour room dari jam 5 petang.

Esoknya pukul 3.37 pagi, saya selamat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

Kalau ikutkan, pesakit Covid19 kena bersalin secara Caesarean tapi waktu saya datang, saya dah ada bukaan 3cm. Jadi saya dapat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

– Fatma Sohaimi –

Sewaktu bersalin, hanya ada seorang doktor dan seorang nurse sahaja. Tapi disebabkan masa nak push, jantung baby dah tak cantik, datang seorang lagi doktor dan 4-5 orang nurse untuk bantu saya bersalin. Selain tu, ada dua orang pakar kanak-kanak untuk monitor baby selepas baby dilahirkan.

Sebagai pesakit Covid19, memang saya kena uruskan sendiri semua. Selepas bersalin, anak saya terus dibawa ke Hosp Sg Buloh dan dimasukkan ke NICU selama 4 hari.

man love people woman
Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test. Alhamdulillah baby saya negatif Covid19.

Baby saya kena tahan kerana saya positif dan doktor nak pantau baby. Azan baby pun suami tak dapat buat time tu.

Alhamdulillah lega sangat. Bersalin waktu PKP/PKPB ni, memang kena kuatkan fizikal dan mental kerana kena uruskan diri sendiri tanpa bantuan sesiapa kecuali nurse atau doktor.

Semoga dengan perkongsian Puan Fatma dapat dijadikan contoh jika mommy disahkan positif virus berbahaya itu. Semoga mommies semua dan bayi dikandung sentiasa dilindungi olehNya.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Cabaran Berpantang Kali Ke-Dua PKP dari komuniti mommy Gaya Suri.

Ibu hamil adalah golongan yang kuat kerana mampu menahan sakit kontraksi selain menahan sakit untuk bersalin.

Jika anda sedang menunggu masa untuk bersalin tidak lama lagi, anda pasti mahu tahu apakah persiapan diri yang perlu dilakukan sebelum masuk dewan bersalin.

Tidak banyak yang perlu anda lakukan untuk persiapkan diri sebelum bersalin, tetapi lima tips ini amat membantu bagi melancarkan proses bersalin terutama jika anda tiada pengalaman sebelum ini.

1. Potong kuku

Walaupun ia kedengaran agak remeh, namun penting untuk mommy-to-be potong kuku sebelum pergi ke hospital. Ia bagi mengurangkan kesakitan suami anda atau sesiapapun yang menemani apabila anda mencengkam tangan mereka semasa sedang meneran.

Ibu hamil harus makan walaupun tiada selera makan.
Ibu hamil wajib makan walaupun tiada selera.

2. Makan

Sebelum sakit kontraksi semakin kuat, seeloknya anda makan sehingga kenyang atau sekadar alas perut untuk memberi tenaga untuk meneran tidak lama lagi. Kita tidak tahu berapa lama sakit kontraksi berlaku sehingga bukaan penuh terjadi.

Ingat! Makan atau minum minuman memberi tenaga seperti Milo atau nestum walaupun anda tiada selera.

3. Mandi

Ada sesetengah ibu hamil suka mandi bersih-bersih dan bersiap sebelum dibawa turun ke dewan bersalin kerana mahu berasa segar sebelum bersalin. Kadangkala menunggu untuk “fully dilated” mengambil masa agak lama jadi anda pasti mahu berasa bersih dan segar setiap masa, kan?

4. Buang air besar/kecil

Sebelum dibawa turun, jururawat akan memberi anda ubat untuk membuang air besar. “Buang” segala apa yang patut agar anda tidak membuang air besar di atas katil semasa proses bersalin.

Menurut pengalaman penulis, ubat yang diberi tidak mengambil masa yang lama untuk bertindakbalas, hanya beberapa saat sahaja terus berkesan.

Bercukur sebelum masuk dewan bersalin.
Bercukur sebelum masuk dewan bersalin

5. Cukur

Ramai tidak tahu bahawa mencukur bulu di bahagian kemaluan adalah perkara paling penting yang perlu dilakukan. Ia bagi memudahkan para doktor dan jururawat membantu anda ketika bersalin nanti. Malah, proses jahitan luka juga lebih lancar jika anda bercukur terlebih dahulu.

Jika tidak larat, anda boleh meminta tolong daripada suami atau berjumpa terapi kecantikan untuk waxing berdekatan anda.

Ketika saya ditawarkan untuk berkongsi tentang kisah kelahiran anak kedua saya, Maryam, perasaan ketika itu tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Terlalu gembira, terlalu teruja, namun dalam masa yang sama sedikit gusar kerana menceburi bidang penulisan merupakan salah satu daripada impian saya.

Maryam Ahmad Hazwan, anak kedua adalah seorang bayi pramatang yang lahir pada usia 33 minggu, 5 hari.

Kelahirannya bukan sahaja mengubah, malah menguatkan lagi persepsi saya terhadap pelbagai aspek termasuklah kekuatan diri dan kebergantungan yang amat tinggi kepada Tuhan.

Beberapa bulan kebelakangan ini, sekurang- kurangnya lima orang kenalan dan ahli keluarga saya menyambut cahaya mata baru. Oh betapa ia mengusik naluri keibuan saya.  Terbau-bau enaknya mencium kulit halus bayi baru lahir dan menyiapkan pakaian comel yang dipilih setiap hari untuk insan istimewa ini.

Namun, apabila saya fikirkan semula, saya termenung panjang apabila menyedari bahawa kenangan manis melahirkan ketiga- tiga bayi saya hanya terhad kepada satu atau dua perkara sahaja! Apa yang disimpan di dalam memori saya sebagai seorang ibu rupanya sangat terhad dan saya memilih untuk ingat apa yang saya mahu ingat sahaja. 

Josephine Chan, penulis buku Prenatal Yoga terbitan siri MPH Parenting (dijual di semua cawangan MPH dengan harga RM35.90) adalah seorang pelatih yoga yang mengakui kelebihan senaman yoga untuk ibu hamil. Senaman yoga sebenarnya telah terbukti berkesan dalam membantu tubuh bersiap sedia untuk proses kelahiran. Beberapa pergerakan yoga juga berkesan untuk membantu proses penyembuhan mental dan fizikal selepas kelahiran.

Baby Romper Special Sales