fbpx
Banner
Category

Kesihatan Mommy

Category

Selepas baca artikel ini, mommies lebih faham mengenai hipertensi dan punca ia menyerang:

  • Gaya hidup tidak sihat yang memenatkan, sibuk dan stres.
  • Pelbagai faktor membuatkan seorang ibu mengalami tekanan darah tinggi.
  • Fokus kepada punca dan dapatkan rawatan dengan segera.
hipertensi

Penyakit hipertensi atau lebih dikenali sebagai penyakit darah tinggi adalah satu penyakit yang berbahaya dan membuatkan pesakit tidak menyedari kehadirannya jika tidak membuat pemeriksaan bacaan tekanan darah. Ada beberapa simptom yang mommy kena aware kerana penyakit ini sukar untuk dikesan jika tiada pemeriksaan dibuat.

Menurut MyHealth, hipertensi adalah satu keadaan apabila tekanan darah anda sentiasa tinggi dari keadaan biasa. Tekanan darah sistolik adalah tekanan semasa jantung menguncup manakala tekanan darah diastolik pula adalah tekanan semasa jantung sedang relaks.

hipertensi

Untuk pengetahuan mommy, tekanan darah ditulis dengan dua bacaan:

  • Bacaan atas menunjukkan tekanan sistolik.
  • Bacaan bawah menunjukkan tekanan diastolik.

Mengikut kajian, 61 peratus rakyat Malaysia tidak mengetahui mereka menghidapi hipertensi dan oleh itu, mengawal tekanan darah amat penting kerana ia boleh mencegah kematian disebabkan serangan jantung, strok (angin ahmar), kerosakan ginjal (buah pinggang) dan buta. Serangan jantung dan strok adalah antara penyebab utama kematian di Malaysia.

Tanggungjawab banyak

hipertensi

Sebagai seorang ibu, mommy menggalas banyak tanggungjawab-tanggungjawab penting yang perlu diberi perhatian penuh contohnya tanggungjawab seorang anak, pekerja, isteri dan juga ibu kepada anak-anak tersayang. Bukan mudah ya untuk bahagi masa dan perhatian demi melaksanakan tanggungjawab mommy. Ada mommy perlu keluar rumah awal untuk bekerja, ada mommy menjadi suri rumah sepenuh masa yang juga perlu membuat kerja-kerja rumah setiap hari tanpa cuti dan juga ada mommy yang perlu galas tanggungjawab kedua-duanya sekali jika bekerja dari rumah (WFH).

Gejala-gejala hipertensi

Difahamkan, kebanyakan pesakit tidak mengalami gejala yang spesifik dan ada juga yang langsung tidak mengalami apa-apa gejala. Walau bagaimanapun, ada pesakit yang mengalami:

  • Sakit / pening kepala

1. Sakit / pening kepala

hipertensi

Bagi mereka yang mempunyai gejala ini, biasanya ia terjadi semasa waktu pagi di bahagian belakang kepala dan berdenyut. Jika ia berlaku, mommy perlu periksa tekanan darah di klinik berhampiran atau periksa sendiri menggunakan mesin tekanan darah jika ada di rumah.

Namun, tidak semua orang mempunyai gejala yang sama. Ada yang tidak mengalami apa-apa gejala tetapi bacaan tekanan darah masih terlalu tinggi. Jadi, mommy perlu berhati-hati dan jangan sampai tunggu hingga rasa sakit kepala baru nak makan ubat, tau.

Punca hipertensi

Sebanyak 90 peratus punca sebenar tidak diketahui manakala 10 peratus lagi adalah disebabkan sekunder iaitu akibat penyakit tertentu. Antara penyebab sekunder ialah:

  • Penyakit buah pinggang
  • Penyakit sistem endokrin
  • Penyakit pembuluh darah

Hipertensi semasa hamil

hipertensi

Selain itu, ibu hamil juga berpotensi untuk mengalami tekanan darah tinggi kerana pola pemakanan kurang memberangsangkan, tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat dan berdepan dengan masalah obesiti, menurut Pegawai Perubatan Klinik Kesihatan Kepala Batas, Kedah, Dr Siti Samihah Mohd Shukri di SinarPlus.

Ia biasanya berlaku pada usia kandungan 20 minggu dan ke atas. Untuk pengetahuan mommy, berikut merupakan garis panduan antarabangsa mengenai hipertensi semasa hamil yang diklasifikasikan mengikut beberapa kategori iaitu:

  • Ibu hamil disahkan menghidap hipertensi kronik sebelum usia kandungannya mencecah 20 minggu serta tidak mempunyai sejarah hipertensi sebelum hamil.
  • Hipertensi kronik juga dikategorikan kepada wanita yang mempunyai hipertensi sebelum hamil.
  • Hipertensi Whitecoat pula bermaksud kenaikan tekanan darah hanya ketika berada di klinik melebihi 140/90mmHg, tetapi tekanan darah kembali normal ketika berada di rumah iaitu kurang daripada 135/85 mmHg.
  • Hipertensi semasa hamil (gestational hypertension) iaitu kenaikan tekan darah melebihi 140/90 mmHg selepas 20 minggu kehamilan tanpa proteinuria (kebocoran buah pinggang) atau abnormaliti dalam bacaan komponen darah.
  • Pra-eklampsia iaitu masalah kesihatan yang kompleks yang melibatkan kenaikan tekanan darah dan protein di dalam air kencing atau tanda-tanda kerosakan organ lain.

Rawatan doktor

hipertensi

Jika mommy menghidap hipertensi atau tekanan darah tinggi, penulis nasihatkan cepat-cepat berjumpa doktor dan dapatkan rawatan sewajarnya. Jangan berlengah kerana ia boleh membawa maut jika tidak dirawat terutama kepada ibu hamil.

Suka artikel ini? Baca PKP: Aduh Stres Ajar Anak Di Rumah! dan Kesihatan mental: Mommy mungkin sedang depresi jika ada simptom-simptom ini!.

Selepas baca artikel ini, mommy akan faham mengenai punca dan cara atasi postpartum depression:

  • Kenalpasti punca berlaku kemurungan.
  • Elakkan daripada mencederakan diri atau bayi.
  • Minta bantuan daripada orang terdekat.

Anak merupakan harta yang paling tidak ternilai bagi seorang wanita. Fasa perjalanan daripada hamil, kelahiran dan seterusnya fasa menyesuaikan diri dengan kehadiran si comel bukanlah sesuatu yang mudah ditempuhi. Banyak onak duri dan juga pahit manis dilalui demi mendapatkan zuriat.

Jika anda seorang bakal first-time mommy, ibu tunggal, duduk berjauhan daripada suami atas faktor kerja seperti Pasangan Jarak Jauh (PJJ) dan bakal melahirkan anak, anda perlu tahu bahawa kemurungan selepas bersalin atau lebih dikenali sebagai Postpartum Depression adalah perkara yang serius.

Maksud postpartum depression

Postpartum depression (PPD) atau dalam bahasa Malaysia iaitu kemurungan selepas bersalin, apabila wanita melalui perubahan hormon, fizikal dan emosi seterusnya menyebabkan mereka berasa murung selepas melahirkan anak, menurut sumber daripada artikel kami terdahulu.

Perubahan diri yang berlaku selepas melahirkan anak memang sangat berbeza. Bukan saja fizikal, malah mental juga mengalami perubahan yang drastik terutama pada tempoh sebulan pertama selepas kelahiran ataupun semasa dalam pantang (44 hari).

Punca postpartum depression

Ada pelbagai sebab boleh dijadikan punca kepada kemurungan lepas bersalin, antara punca-punca yang sering berlaku kemurungan menurut MyHealth adalah:

  • Perasaan murung
  • Letih, lesu dan tidak bermaya
  • Suka memencilkan diri
  • Kerap mengadu akan kurang sokongan sosial
  • Salah faham akan kehendak bayi
  • Kurang penumpuan dan daya ingatan

1. Perasaan murung

postpartum depression

“Individu mengalami kemurungan akan mempunyai rasa sedih yang melampau, tidak aktif, sering rasa ingin tidur, tidak seronok melakukan perkara diminati dan berasakan tiada harapan untuknya,” ujar pegawai perubatan, Dr Latif Saad, di Harian Metro.

Biasanya, perasaan murung hadir bila mommy keseorangan, sedang tertekan, penat, lapar dan sebagainya. Ia lebih kepada perasaan negatif dalam diri dan datang secara tiba-tiba.

2. Letih, lesu dan tidak bermaya

postpartum depression

Apabila badan sudah terlalu letih, lesu dan tidak bermaya, mulalah anda cepat berasa murung. Emosi selepas bersalin ini tidak menentu dan ditambah pula dengan bunyi tangisan anak hampir setiap masa, mommy perlu ke klinik atau hospital kerana anak prolong jaundice seperti kisah Puan Aida ini.

3. Suka memencilkan diri

postpartum depression

Mommy pernah rasa lebih suka memencilkan diri berbanding jumpa orang ramai? Hati-hati kerana ia mungkin salah satu punca mommy mengalami postpartum depression. Bila duduk berseorangan, minda jadi cepat berfikiran negatif dan berasa sedih walaupun sebelum itu mommy tidak berasa sedih.

4. Kerap mengadu akan kurang sokongan sosial

postpartum depression

Kepada para suami, ahli keluarga, rakan rapat, sila ambil serius jika seseorang selepas bersalin kerap mengadu kurang sokongan sosial kepada anda. Ia mungkin petanda mereka sedang bergelut dengan kemurungan selepas bersalin.

5. Salah faham akan kehendak bayi

postpartum depression

Newborn dan menangis memang tidak dapat dipisahkan kerana mereka sedang cuba menyesuaikan diri dengan alam dunia selepas sembilan bulan duduk di alam rahim. Mereka tidak biasa dengan persekitaran, bunyi dan pengalaman baru sejak dilahirkan.

Bagi first time mommies atau mommies yang mempunyai anak ramai sebelum ini, kita juga sering salah faham mengenai kehendak bayi dan buntu kenapa anak masih menangis walaupun sudah tukar lampin, mandi, minum susu dan cukup tidur.

Dulu anak penulis pernah menjadi high demand baby sehingga umur setahun, iaitu bayi yang sering menangis kerana sukar menyesuaikan diri dengan alam dunia. Memang agak sukar untuk melalui tempoh berpantang kerana anak menangis hampir setiap masa tanpa sebab.

6. Kurang penumpuan dan daya ingatan

postpartum depression

Kurang penumpuan dan daya ingatan boleh membuatkan mommy rasa kecewa dengan diri sendiri dan rasa berputus asa. Selepas bersalin, kebanyakan ibu berasa mereka kurang daya ingatan seterusnya berasa sedih dan menganggap orang sekeliling sedang “menghakimi” mereka. Sabar ye mommy.

Cara atasi postpartum depression

Jika mommy mengalami postpartum depression terutama kepada first-time moms, ibu tunggal dan mommy yang PJJ dengan suami, ada beberapa cara mommy boleh atasi kemurungan ini iaitu:

  • Berjumpa doktor
  • Kongsi masalah dihadapi dengan pasangan atau ahli keluarga terdekat
  • Kurangkan buat kerja rumah jika terlalu penat
  • Order makanan daripada food delivery app jika tak sempat masak
  • Buat aktiviti jika berasa sunyi
  • Minta sokongan emosi daripada keluarga atau rakan

Jika dibiarkan, kemurungan selepas bersalin ini boleh berlarutan sehingga berbulan lamanya. Jadi, mommy kat luar sana jangan pandang ringan dengan keadaan kesihatan mental mommy. Pastikan pasangan atau ahli keluarga aware dengan keadaan mommy.

Suka artikel ini? Baca Kesihatan mental: Mommy mungkin sedang depresi jika ada simptom-simptom ini! dan 5 Cara atasi kemurungan dengan segera.

Selepas baca artikel ini, anda akan tahu cara-cara untuk atasi kemurungan:

  • Sudah mendapat diagnosis daripada doktor.
  • Amalkan cara-cara atasi kemurungan.
  • Makan ubat mengikut arahan doktor (jika ada).

Kes kemurungan semakin meningkat

kemurungan

Sejak dua tahun kebelakangan ini, semakin ramai rakyat Malaysia mengalami kemurungan akibat tekanan hidup. Ada yang kehilangan kerja, kematian orang tersayang akibat wabak Covid19, masalah kewangan, masalah keluarga dan banyak lagi. Malah, kes bunuh diri dan bunuh ahli keluarga akibat masalah hidup juga semakin meningkat.

Kemurungan adalah salah satu penyakit mental yang boleh meragut nyawa anda jika tidak segera mendapatkan rawatan. Ia juga boleh memberi kesan terhadap kualiti hidup, hubungan suami isteri, kekeluargaan, persahabatan serta kualiti kerja semakin menurun.

Kadangkala, kita tak perasan seseorang mengalami kemurungan atau depresi kerana luarannya mereka kelihatan gembira, boleh berkomunikasi dengan baik, bergaul dengan orang ramai dan boleh bergelak ketawa seperti biasa. Walaupun begitu, anda boleh periksa simptom-simptom kemurungan di sini.

5 cara-cara atasi kemurungan

kemurungan

Bagi anda yang sedang bergelut dengan kemurungan, kami ada lima cara-cara atasi kemurungan anda boleh cuba. Pastikan anda berjumpa doktor jika keadaan semakin serius. Antara cara atasi kemurungan ialah:

  • Kongsi masalah kepada orang dipercayai (pasangan, ahli keluarga, rakan terdekat, talian kasih)
  • Banyakkan aktiviti fizikal / senaman
  • Jaga pemakanan
  • Tulis diari / jurnal
  • Jaga waktu tidur

1. Kongsi masalah dengan orang dipercayai (pasangan, ahli keluarga, rakan terdekat, talian kasih)

kemurungan

Golongan wanita sering dianggap pandai multi-task dan perlu menggalas tanggungjawab yang banyak pada satu-satu masa, seterusnya membuatkan mereka lebih berisiko mengalami kemurungan berbanding lelaki.

Jika anda rasa terbeban dengan pelbagai masalah, kongsilah dengan orang dipercayai seperti pasangan, ahli keluarga, rakan terdekat atau hubungi talian kasih. Kini, anda boleh mesej talian kasih di aplikasi WhatsApp atau Telegram jika malu untuk telefon, menurut Utusan Malaysia.

“Orang ramai juga boleh menghubungi talian bantuan sokongan yang diwujudkan seperti MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392; Talian Kasih 15999 / Whatsapp Talian Kasih di 019-2615999 (bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumah tangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan); KSK-Care JAKIM di Whatsapp 0111-9598214 dan Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929,” ujar Kaunselor Berdaftar Penyelaras Pusat Kaunseling Selangor, Rinatho Nunchi.

2. Banyakkan aktiviti fizikal / senaman

kemurungan

Lakukan aktiviti yang melibatkan fizikal anda seperti senaman. Selain menyihatkan, senaman juga membantu anda mengurangkan kemurungan kerana ia membebaskan hormon endorfin (gembira) selain dapat mengalih perhatian minda daripada sentiasa berfikir mengenai masalah anda, menurut HelloDoktor.

3. Jaga pemakanan

kemurungan

Untuk pengetahuan anda, minda dan perut sebenarnya saling berkaitan. Jika anda mempunyai masalah, perut juga akan mengalami masalah penghadaman. Disebabkan itu, cuba tukar menu makanan seharian anda dan rasa sendiri perubahan diri anda.

Selain menyihatkan, anda juga dapat atasi masalah penghadaman secara tidak langsung. Makan makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, jaga portion makanan, berhenti makan makanan dan minuman bergula serta guna kaedah memasak rebus, goreng tanpa minyak dan kukus untuk rutin harian makanan anda.

4. Tulis diari / jurnal

kemurungan

Jika anda malu untuk kongsi masalah dengan orang lain, apa kata cuba tulis diari atau jurnal supaya apa yang dipendam di hati boleh diluahkan di dalam diari anda. Satu hari nanti anda boleh baca kembali diari dan tersenyum kerana dapat mengatasi kemurungan yang dihadapi. Fighting!

5. Jaga waktu tidur

kemurungan

Kemurungan membuatkan seseorang itu sukar untuk tidur dan ada juga tidur berlebihan. Jika anda mengalami masalah sukar tidur, cuba jaga waktu tidur secara konsisten setiap hari. Mungkin agak sukar pada mulanya, tetapi anda kena yakin dan akan dapat kembali beauty sleep seperti dulu.

Pastikan anda aktif sepanjang hari dan tetapkan waktu untuk masuk tidur, suasana bilik yang selesa, pasang muzik yang menenangkan seperti bunyi air hujan atau lullaby dan anda sudah bersedia untuk tidur. Goodnight!

You are not alone

kemurungan

Kami ada mengenali beberapa individu yang sedang mengalami kemurungan seperti anda dan sedang berjuang untuk ‘keluar’ dari penyakit tersebut. Ada juga di antara kita yang sedang battle secara diam-diam tanpa pengetahuan orang lain, jadi anda usah rasa risau dan berputus asa because you are not alone.

Ini langkah-langkah perlu dibuat jika anda perlukan rawatan kesihatan mental di hospital / klinik

kemurungan

Merujuk infografik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di atas, ini adalah langkah-langkah yang boleh diambil jika anda memerlukan rawatan daripada hospital:

  • Pergi ke Klinik Kesihatan (KK) dan berjumpa dengan Pakar Perubatan Keluarga & Pegawai Perubatan untuk surat rujukan bagi rawatan lanjut di hospital.
  • Kemudian, anda boleh terus pergi ke hospital kerajaan berdekatan dan gunakan surat rujukan yang diberikan oleh KK atau klinik swasta untuk mendapatkan tarikh temujanji.
  • Datang ke hospital pada tarikh temujanji yang ditetapkan.

Semoga perkongsian kami dapat membantu anda yang sedang mengalami kemurungan, berseorangan dan rasa hopeless tanpa bantuan sesiapa. Penulis berharap anda kembali sihat seperti biasa dan boleh menjalani kehidupan dengan lebih gembira dan tenang.

Suka artikel ini? Baca Kesihatan mental: Mommy mungkin sedang depresi jika ada simptom-simptom ini! dan Kisahku: Postpartum Depression Muncul Selepas Anak Kedua Lahir.

Selepas baca artikel ini, mommy akan lebih peka dengan kesihatan mental mommy:

  • Kenali simptom-simptom yang ada pada diri sendiri.
  • Beritahu pasangan atau keluarga terdekat mengenai masalah depresi.
  • Jumpa doktor jika depresi semakin teruk.

Kesihatan mental

Menurut Universiti Putra Malaysia (UPM), kesihatan mental ialah satu situasi di mana seseorang itu menyedari mengenai keupayaan diri, dapat mengendalikan tekanan dengan baik, dapat bekerja secara produktif dan mampu menyumbang kepada masyarakat.

Selain itu, ia adalah asas kepada kesejahteraan individu dan kemampuan masyarakat berfungsi secara efektif. Ia juga merupakan ekspresi emosi dan melambangkan keupayaan seseorang menyesuaikan diri dalam pelbagai tekanan dan tuntutan hidup.

Maksud depresi

depresi

Depresi atau kemurungan merupakan satu gangguan perasaan yang menyebabkan seseorang itu merasa sedih secara berpanjangan, keletihan dan ketiadaan tenaga, cepat marah serta hilang minat dalam aktiviti harian.

Ia berlarutan sekurang-kurangnya dalam masa dua minggu. Penyakit ini boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tidak kira umur, jantina atau bangsa. Malah, ia boleh berlaku sehingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun lamanya, menurut MOH.

Simptom-simptom depresi

  • Perasaan sedih atau rasa “kosong” yang berpanjangan
  • Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi
  • Letih (kurang bertenaga)
  • Cepat putus asa (rasa diri tidak berguna)
  • Masalah tidur (bangun terlalu awal atau tidur berlebihan)
  • Hilang selera makan / berat badan turun
  • Cubaan bunuh diri (rasa diri lebih baik mati daripada hidup)
  • Cepat marah / gelisah
  • Kurang fokus terhadap sesuatu perkara
  • Masalah penghadaman
  • Mudah cemas / fobia

1. Perasaan sedih atau rasa “kosong” yang berpanjangan

depresi

Pernah tak mommy rasa sedih atau kosong tanpa sebab walaupun luarannya mommy kelihatan gembira? Jaga-jaga ye mommy sebab ini merupakan salah satu simptom depresi. Perasaan sedih ini boleh berpanjangan jika anda tidak buat sesuatu untuk menanganinya.

2. Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi

Sejak bergelar ibu, pernah tak mommy lakukan hobi seperti sebelum mempunyai anak? Penulis faham, kita agak sibuk apabila mempunyai anak dan tak sempat melakukan hobi yang diminati. Kadangkala hilang minat dan keseronokan bila mommy luang masa untuk melakukan hobi yang disukai atas sebab-sebab tertentu.

3. Letih (kurang bertenaga)

Ini juga salah satu tanda yang ketara bila sedang depresi, iaitu mudah berasa letih atau kurang bertenaga tanpa sebab. Dalam sehari tu kadang-kadang kita tak buat aktiviti fizikal banyak pun tapi letih dia ya ampun. Duduk pun rasa letih!

4. Cepat putus asa (rasa diri tidak berguna)

depresi

Perasaan cepat putus asa dan rasa diri tidak berguna ini amatlah bahaya. Ia boleh memakan jiwa mommy dan buatkan mommy rasa dipersalahkan jika sesuatu buruk terjadi. Memang berat perasaan ini lebih-lebih lagi jika ia melibatkan anak. Contohnya, mommy jugak disalahkan bila anak nakal dan tidak dengar cakap. I feel you, mommy!

5. Masalah tidur (bangun terlalu awal atau tidur berlebihan)

Bagi seseorang yang mengalami depresi atau kemurungan, anda akan mengalami masalah tidur contohnya kurang tidur ataupun tidur berlebihan. Bila terlalu tertekan, badan jadi mudah penat tetapi sukar untuk tidur kerana minda anda masih terfikir perkara yang membuatkan anda berasa tertekan.

6. Hilang selera makan / berat badan turun

Bila mommy hilang selera makan, secara automatik berat badan akan turun dan boleh turun secara mendadak jika tidak makan makanan dalam kuantiti yang sepatutnya. Pada mulanya, mommy akan berasa kurang berselera dan seterusnya tidak makan langsung kerana tidak berasa lapar.

7. Cubaan b*nuh diri (rasa diri lebih baik m*ti daripada hidup)

Jika mommy sudah ada perasaan sebegini dan pernah ada cubaan untuk memb*nuh diri, penulis harap mommy cepat dapatkan bantuan kerana depresi mommy sangat kritikal dan memerlukan bantuan dengan segera. Ingatlah yang tersayang walaupun mommy berada dalam situasi yang sangat sukar untuk ditempuhi.

8. Cepat marah / gelisah

depresi

Mereka yang mengalami depresi akan lebih cepat marah apabila ada sesuatu perkara yang boleh trigger mereka. Contohnya jika anak menangis, tumpah makanan atau terpijak mainan anak dan mommy akan cepat berasa marah walaupun ianya hanyalah perkara kecil.

9. Kurang fokus terhadap sesuatu perkara

Apabila sedang berborak, mereka kelihatan seperti mengelamun dan kurang fokus. Ini termasuklah apabila mereka buat sesuatu kerja seperti memasak, mengemas rumah, bekerja dan banyak lagi.

10. Masalah penghadaman

Masalah depresi boleh mengakibatkan masalah penghadaman. Antara simptom masalah penghadaman adalah mual, perut berangin, makanan susah dihadam dan sebagainya, lapor Sinar Harian.

11. Mudah cemas / fobia

Simptom mudah cemas atau fobia ini sangat memenatkan bagi seseorang yang mengalami depresi. Anda akan cepat berpeluh, jantung berdegup laju, tangan kebas dan kesukaran untuk bernafas apabila perkara tidak diingini berlaku. Contohnya apabila terbaca berita kemalangan, kematian orang tersayang, bunyi ambulans dan banyak lagi.

Dapatkan bantuan segera

depresi

Jika mommy mempunyai simptom-simptom di atas, segeralah berjumpa dengan doktor dan ceritakan masalah yang mommy sedang hadapi. Jika malu hendak berjumpa doktor, mommy boleh cuba kongsi masalah dengan pasangan, adik-beradik, ahli keluarga terdekat atau kawan baik yang boleh dipercayai.

Percayalah, mommy akan berasa lega dan rasa beban yang ditanggung seorang diri ‘lenyap’ selepas berkongsi masalah. Masalah depresi perlukan diagnosis doktor dan jika mommy sudah bersedia, pergi ke hospital dan nyatakan masalah kepada staf hospital. Virtual hugs to you, strong moms!

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Postpartum Depression Muncul Selepas Anak Kedua Lahir dan 4 Tips Jaga Kesihatan Mental Selepas Bersalin.

Selepas baca artikel ini, ibu hamil lebih bersedia jika terkena kencing manis semasa hamil:

  • Tahu cara-cara untuk kawal gula dalam darah.
  • Pantang makan seperti yang disarankan oleh doktor.
  • Sentiasa pantau paras gula dalam darah supaya bayi dalam kandungan selamat.

Maksud Gestational Diabetes Mellitus (GDM)

GDM

Bagi wanita yang sedang cuba untuk hamil atau sedang hamil, pernahkah anda dengar penyakit diabetes semasa hamil atau nama mudahnya, GDM? Menurut portal MyHealth, GDM merupakan satu keadaan serius berlaku apabila ibu hamil yang tidak pernah menghidap diabetes sebelum ini mempunyai paras glukosa lebih tinggi semasa hamil.

Hormon yang dihasilkan oleh plasenta akan menghalang tubuh daripada menggunakan insulin dengan berkesan, menurut HelloDoktor. Kemudian, gula akan berkumpul dalam darah dan tidak akan diserap oleh sel.

Diabetes biasa berlaku disebabkan oleh tabiat pemakanan, namun berbeza dengan GDM kerana ia berlaku disebabkan oleh hormon plasenta semasa hamil. Setiap wanita hamil mempunyai risiko yang sama dan bukan sahaja mereka yang mempunyai sejarah ahli keluarga menghidap diabetes.

Bagaimana GDM boleh berlaku?

GDM

Penggunaan insulin dalam badan akan terganggu kerana hormon yang dihasilkan oleh plasenta atau uri, iaitu sejenis organ yang membekalkan zat makanan kepada bayi dalam kandungan melalui tali pusat. Keadaan ini dikenali sebagai rintangan insulin kerana ia mengganggu pengeluaran insulin.

Pada trimester kedua dan ketiga, hormon kehamilan lebih banyak dihasilkan seterusnya menyebabkan rintangan yang lebih tinggi terhadap insulin. Biasanya, organ pankreas akan bertindak-balas dengan menghasilkan insulin tambahan untuk menangani isu rintangan insulin. Jika masih gagal, GDM akan berlaku kepada ibu hamil berkenaan.

Biasanya pesakit akan pulih selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun pesakit menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes kemudian nanti.

Cara periksa paras gula dalam darah

Jika anda sedang hamil dan sudah memiliki buku berwarna merah jambu atau pink, jururawat di Klinik Kesihatan (KK) atau klinik swasta akan meminta anda lakukan ujian darah Modified Oral Glucose Tolerance Test (MOGTT) untuk mengesan GDM sama ada semasa lawatan pertama jika anda berisiko tinggi atau pada minggu ke 24 hingga 28 kehamilan. Jika keputusan ujian darah pertama anda normal, maka ujian darah kedua perlu dilakukan di antara minggu ke 24 hingga 28 kehamilan.

Biasanya, jururawat akan minta anda yang perlu jalani ujian darah ini berpuasa malam sehari sebelum dari pukul 10 malam hingga keesokan hari. Sampel darah pertama untuk menentukan paras gula dalam darah akan diambil pada awal pagi keesokan hari dan anda perlu minum segelas air gula (75gm gula dilarutkan dalam 250ml air). Kemudian, sampel darah kedua diambil dua jam berikutnya selepas anda minum air gula. Pada masa ni, anda kena tahan mual sedikit dan pastikan tidak muntah. Ujian akan terbatal jika anda muntah sebelum ambil sampel darah kedua. Pastikan anda bagitahu jururawat jika termuntah tau. Keputusan akan jadi tidak tepat jika anda muntah dan akan bahayakan kandungan kerana kita tidak pasti sama ada anda ada GDM atau tidak.

Keputusan ujian darah MOGTT

GDM

Anda akan menerima keputusan ujian darah MOGTT pada temujanji seterusnya jika keputusan ujian normal, namun anda akan menerima panggilan daripada KK atau klinik swasta untuk langkah seterusnya jika keputusan menunjukkan anda menghidap GDM.

Adakah GDM bahaya untuk bayi dalam kandungan?

GDM

Jika ibu hamil dapat mengawal paras gula dalam darah sepanjang kehamilan, komplikasi terhadap bayi tak akan berlaku dan dapat dicegah. Jika paras gula di dalam darah berlebihan, ia akan berpindah kepada bayi menerusi plasenta dan menyebabkan paras gula dalam darah bayi turut tinggi. Kemudian, pankreas bayi juga menghasilkan insulin tambahan untuk merendahkan paras gula.

Bayi akan mendapat tenaga lebih daripada sepatutnya dan tenaga berlebihan ini akan tersimpan sebagai lemak badan seterusnya menyebabkan makrosomia (bayi lahir berat empat kilogram atau lebih).

Jika bayi anda mengalami makrosomia, berkemungkinan besar dia akan menghadapi masalah kesihatan yang serius seperti kecederaan di bahu semasa kelahiran serta meningkatkan risiko untuk menjalani pembedahan Caesarean. Walaupun bayi berkemungkinan tidak menjadi makrosomia, bayi anda mungkin mempunyai paras gula dalam darah yang sangat rendah (hipoglisemia) selepas dilahirkan disebabkan pengeluaran insulin berlebihan daripada pankreas bayi. Hormon insulin berlebihan ini juga merangsang pembesaran bayi yang berlebihan atau makrosomid.

GDM

Selepas dilahirkan, paras gula dalam darah bayi akan diawasi dengan teliti dan doktor perlu memberi glukosa secara intravena (melalui tiub iv di bahagian tangan atau kaki) kepada bayi jika paras gula terlalu rendah. Bayi juga mudah terdedah kepada penyakit kuning yang berpanjangan, ketidakimbangan paras elektrolit di dalam darah seperti paras kalsium dan magnesium yang rendah, masalah pernafasan atau kecacatan. Malah, bayi yang bersaiz besar dipercayai lebih cenderung menjadi obes di masa akan datang dan menghidap diabetes jenis 2 apabila dewasa kelak.

GDM akan hilang selepas bersalin atau tidak?

Selepas bayi dilahirkan dan hormon plasenta sudah tidak lagi berada dalam sistem badan anda, paras gula dalam darah biasanya akan kembali ke paras normal (kecuali jika paras gula anda sememangnya tinggi tetapi tidak disedari sebelum hamil). Anda usah berasa risau yang terlampau mengenai penyakit ini tetapi jagalah diri dengan baik dan nikmatilah proses kehamilan. Bukan selalu kita hamil, kan?

Tips kawal paras gula dalam darah semasa hamil

GDM

Bagi ibu hamil yang disahkan mengalami GDM selepas buat ujian MOGTT, berikut merupakan tips ringkas untuk anda kawal paras gula sepanjang kehamilan:

  • Periksa paras gula menggunakan mesin glukometer
  • Ikut pelan pemakanan seperti yang disarankan oleh doktor
  • Buat aktiviti fizikal selalu
  • Makan ubat (jika perlu)
  • Cucuk insulin (jika perlu)
  • Makan makanan sihat
  • Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Elakkan makanan manis atau minuman manis
  • Kerap minum air kosong
  • Makan sedikit tetapi kerap

Penulis faham pasti ramai ibu hamil di luar sana yang takut jika menghidap GDM kerana risaukan keadaan bayi dalam kandungan, tetapi anda harus kuatkan semangat dan sentiasa ikut saranan doktor di samping amalkan gaya hidup sihat. Percayalah, segala penat lelah yang dilalui akan menjadi kenangan terindah apabila pertama kali melihat wajah bayi selepas dilahirkan.

Suka artikel ini? Baca Mommy perlu tahu: Apa punca dan cara atasi diabetes mellitus? dan Mommy perlu tahu: Ramai wanita tidak sedar mereka menghidap diabetes. Apa perlu anda buat?.

Selepas baca artikel ini, mommy akan sedar apa tanda-tanda hidap diabetes dan langkah-langkah perlu diambil jika disahkan menghidap penyakit ini:

  • Ketahui punca.
  • Periksa gaya hidup sekarang sesuai dengan kesihatan atau tak.
  • Berjumpa doktor untuk nasihat mengenai keadaan kesihatan anda.
diabetes

Statistik diabetes rakyat negara ini semakin membimbangkan jika kita lihat statistik dari tahun 2019. Menurut National Health and Morbidity Survey 2019, iaitu 1 dari 5 orang dewasa menghidap diabetes. Ini bermaksud seramai 3.9 juta rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas menghidap penyakit tidak berjangkit itu.

“Lebih membimbangkan, hampir separuh daripada responden ini tidak mengetahui bahawa mereka menghidap penyakit diabetes. Pesakit diabetes juga berisiko lebih tinggi mendapat komplikasi serius sekiranya dijangkiti Covid-19,” ujar Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Harian Metro.

Malah, ada juga yang tidak sedar mereka mempunyai diabetes dan peratus statistik bagi golongan ini semakin meningkat setiap tahun. Ianya agak bahaya jika dibiarkan terlalu lama tanpa rawatan kerana kesihatan anda boleh terjejas seperti penerangan di artikel kami sebelum ini.

Obesiti

Antara punca diabetes ialah masalah obesiti yang dihadapi kebanyakan penghidap penyakit berkenaan. Jika mommy mengalami masalah ini, jangan bertangguh untuk buat ujian saringan kesihatan secepatnya ya!

Punca obesiti

diabetes

Obesiti bermaksud pengumpulan lemak yang berlebihan pada badan dan menyebabkan mommy mengalami berat badan yang berlebihan. Menurut Laporan Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan Tahun 2011 mendapati, sebanyak 33.3 peratus rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas adalah berada dalam kategori pre-obes dan sebanyak 27.2% adalah obes.

Wanita yang mempunyai peratus lemak melebihi 35 peratus boleh dikategorikan sebagai obes. Obesiti boleh diklasifikasi mengikut berat badan seseorang berdasarkan Indeks Jisim Tubuh(BMI) mengikut kiraan yang tertentu.

Ada beberapa faktor yang menjadi punca kepada masalah obesiti iaitu:

  • Umur
  • Jantina
  • Pengambilan ubat mengandungi steroid
  • Makan secara berlebihan
  • Tekanan perasaan
  • Gaya hidup tidak sihat

Umur

diabetes

Semakin meningkat usia, semakin mudah tubuh badan kita dijangkiti penyakit. Metabolisme badan juga semakin menurun apabila kita semakin berusia. Disebabkan itu, golongan berusia lebih ramai mengalami masalah obesiti berbanding golongan muda jika tidak menjaga kesihatan dengan serius.

Jantina

Menurut laman sosial Twitter @KKMPutrajaya, golongan wanita lebih cenderung mengalami masalah kegemukan dan obes kerana kurang aktif berbanding lelaki. Kajian mendapati wanita lebih ramai mengalami masalah berat badan berlebihan dan obes. Wanita juga lebih ramai mengalami masalah obesiti abdomen atau buncit, lapor Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pengambilan ubat mengandungi steroid

Ada di antara kita terpaksa mengambil ubat-ubatan mengandungi steroid atas nasihat doktor dalam kes-kes tertentu. Antara kesan pengambilan ubat steroid adalah berat badan naik. Menurut MyHealth, pengguna steroid akan mengalami peningkatan berat badan mendadak dalam jangka masa pendek. Bahagian muka akan menjadi sembab atau lebih dikenali dengan istilah “moon face”.

Makan secara berlebihan

diabetes

Wanita dan makanan sememangnya amat sinonim kerana kebanyakan wanita suka makan apabila gembira, marah, sedih, stres dan sebagainya. Namun, apabila kita tidak dapat mengawal nafsu makan, kita cenderung makan secara berlebihan akibat sudah terbiasa makan dalam kuantiti yang banyak serta suka makan makanan tidak sihat contohnya makanan berminyak, tinggi lemak dan tinggi gula serta garam.

Tekanan perasaan

diabetes

Pernahkah mommy dengar istilah “emotional-eating”? Maksudnya adalah apabila seseorang menggunakan makanan sebagai salah satu cara untuk menangani situasi yang sangat tertekan atau sedang mengalami tekanan perasaan, menurut medicalnewstoday.

Mesti mommy pernah makan makanan atau minuman manis semasa sedang stres kan? Penulis pun tak terkecuali tapi jangan buat selalu tau. Bila dah selalu makan makanan manis, kita mesti ada keinginan nak makan lagi dan akan cuba guna alasan ‘stres’ untuk makan.

Memang makanan jenis ini boleh buat kita gembira bila sedang tertekan, namun mommy kena cuba amalkan gaya hidup sihat supaya dapat ‘cheat day’ dan nikmati makanan manis sekali sekala.

Gaya hidup tidak sihat

Seterusnya, gaya hidup tidak sihat juga menjadi faktor menyumbang kepada masalah obesiti. Mungkin kita rasa badan kita sihat kerana luaran nampak sihat, tetapi kita tak tahu apa yang berlaku dalam tubuh badan kita.

Bila kurang bersenam, makan secara sihat, rutin tidur tak jaga, nanti badan jadi cepat lesu dan kurang bermaya. Malah, ia akan mengundang pelbagai penyakit serius seperti diabetes jika mommy tidak ambil serius mengenai gaya hidup mommy.

Jenis-jenis diabetes

Diabetes mempunyai 2 jenis. Kedua-dua jenis ini amat berbeza dan cara merawatnya juga berbeza mengikut keadaan pesakit.

  • Jenis 1 – Diabetes atau Insulin Dependent Diabetes Mellitus (bergantung pada Insulin)
  • Jenis 2 – Diabetes atau Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (tidak bergantung pada insulin)

Mommy boleh klik sini untuk baca maklumat lanjut mengenai kedua-dua jenis diabetes ini.

Langkah-langkah untuk ketahui mommy ada diabetes atau tidak

Langkah 1 – Ujian saringan kesihatan

Tak semua orang tahu perlu jalani ujian saringan kesihatan untuk ketahui jika menghidap diabetes atau tidak. Jika mommy sedang baca artikel ini dan tak pernah buat ujian ini, mommy boleh buat temujanji di klinik swasta atau jika mommy penduduk negeri Selangor, mommy boleh buat ujian saringan secara percuma iaitu Selangor Saring. Hanya perlu daftar di aplikasi Selangkah sahaja.

Langkah 2 – Tunggu keputusan keluar

Selepas buat ujian saringan, mommy perlu menunggu sehingga keputusan mengenai ujian saringan kesihatan keluar. Semoga keputusan yang baik-baik saja untuk mommy.

Langkah 3 – Tips mengatasi / mengawal diabetes

diabetes

Selepas mendapat keputusan ujian saringan, mommy boleh jumpa doktor dan minta nasihat jika keputusan ujian mendapati mommy menghidap diabetes. Jika perlu makan ubat, tanya doktor mengenai maklumat preskripsi ubat dan apa jenis ubat yang diberi.

Selain itu, mommy perlu amalkan gaya hidup sihat supaya dapat mengawal diabetes dan mencegah daripada ia jadi lebih serius. Kawal portion makanan supaya tak terlebih makan selain banyakkan minum air kosong.

Jangan lupa, sentiasalah pergi temujanji klinik atau hospital untuk dapatkan nasihat doktor mengenai keadaan semasa mommy bila disahkan menghidap diabetes. Jika ada mesin periksa paras gula dalam darah, mommy boleh monitor di rumah dari semasa ke semasa bagi memastikan kandungan gula dalam darah sentiasa terkawal.

Langkah 4 – Buat ujian saringan kesihatan selepas 6 bulan

Jika mommy ingin tahu tahap gula dalam darah terkini, mommy boleh berjumpa doktor selepas 6 bulan buat ujian saringan kesihatan. Mungkin kesihatan telah bertambah baik sejak mommy ubah gaya hidup. Bagus jika buat ujian kesihatan secara berkala supaya mommy dapat tahu tahap kesihatan terkini tanpa was-was serta mudah untuk pantau jika mommy tiba-tiba sakit.

Langkah 5 – Ulang langkah 3 jika keputusan tidak memuaskan

Jika keputusan ujian saringan kesihatan masih tidak memuaskan, ulang langkah 3 di atas supaya mommy dapat mengawal penyakit diabetes ini daripada menjadi semakin tidak terkawal. Memang agak sukar untuk sesuaikan diri dengan gaya hidup baru dan sihat, tetapi percayalah, ia yang terbaik untuk kesihatan mommy.

Jika mommy sudah menghampiri usia 30-an atau berusia 30-an ke atas, inilah masanya untuk ubah gaya hidup yang lebih sihat supaya mommy dapat mengelak daripada terkena penyakit-penyakit berbahaya seperti sakit jantung, kencing manis dan banyak lagi. Usaha harini pasti akan membuahkan hasil satu hari nanti. Fighting!

Suka artikel ini? Baca Penting! Ini cara periksa tahap kesihatan setiap tahun anda patut buat dan Mommy perlu tahu: Apa punca dan cara atasi diabetes mellitus?.

Selepas baca artikel ini, mommy dapat kenalpasti punca dan cara atasi:

  • Memahami kedua-dua jenis diabetes.
  • Buat ujian saringan kesihatan jika mempunyai simptom.
  • Ketahui cara-cara atasi penyakit ini.

Malaysia merupakan antara negara Asia Tenggara yang mempunyai rakyat menghidap penyakit diabetes tertinggi. Ia sangat membimbangkan lebih-lebih lagi jika kita lihat cara pemakanan rakyat kita. Bukan itu saja, jenis-jenis makanan terbaru juga kelihatan tidak sihat kerana menggunakan bahan tinggi lemak dan kurang berkhasiat.

Mungkin ramai tak sedar bahawa penyakit ini adalah berbahaya dan perlu dielakkan dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Namun, anda perlu tahu apa itu penyakit diabetes, gejala dan saranan doktor jika disahkan menghidap penyakit berkenaan.

Diabetes mellitus? Apa tu?

diabetes

Menurut MyHealth, diabetes merupakan satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Malah, ia juga merupakan salah satu faktor utama untuk anda berpotensi mendapat penyakit jantung atau strok.

Ia berpunca daripada pankreas tidak boleh menghasilkan insulin secara semulajadi atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan efektif. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita dan insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah ke dalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.

Apabila badan kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Jenis diabetes

diabetes

Jenis 1 – Diabetes atau Insulin Dependent Diabetes Mellitus (bergantung pada Insulin)

  • Berlaku pada kanak-kanak dan remaja.
  • Badan tak dapat menghasilkan insulin dengan sendiri.
diabetes

Jenis 2 – Diabetes atau Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (tidak bergantung pada insulin)

  • Paling biasa ditemui dan lebih daripada 90% penghidap diabetes adalah penghidap jenis ini.
  • Selalunya berlaku pada orang yang berumur dan mempunyai berat badan berlebihan.

Simptom peringkat awal

Walaupun penyakit ini boleh berlaku tanpa simptom, anda perlu ambil perhatian jika mengalami simptom-simptom di bawah ini:

  • Sentiasa berasa haus / dahaga
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
  • Menghidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka lambat sembuh
  • Kerap kencing
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas

Siapakah golongan berisiko mendapat penyakit ini?

diabetes

Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapinya. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:

  • Berumur 35 tahun ke atas
  • Berat badan berlebihan atau obesiti
  • Impaired glucose tolerance (IGT)
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
  • Sejarah kencing manis pada kehamilan terakhir
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar
  • Tekanan darah tinggi
  • Tidak aktif
  • Faktor pemakanan
  • Kolesterol tinggi

Komplikasi jangka panjang

Setiap penyakit ada komplikasinya dan begitu juga diabetes. Antara komplikasinya ialah:

  • Penyakit kardiovaskular (jantung atau strok)
  • Masalah buah pinggang
  • Buta
  • Kerosakan saraf

Walaupun komplikasi penyakit ini tak banyak, tetapi semua jenis komplikasi di atas agak membahayakan kesihatan terutama kepada golongan berusia. Bukan mudah untuk jaga kesihatan jika sudah terkena komplikasi jangka panjang kerana anda memerlukan rawatan dan penjagaan rapi.

Apa saya perlu buat untuk atasi diabetes?

diabetes

Jika anda sudah disahkan menghidap penyakit ini, anda perlu makan ubat mengikut arahan doktor selain menjaga pemakanan dan mengamalkan cara hidup sihat. Antara perkara anda boleh buat ialah:

  • Jaga pemakanan – Lebihkan makan makanan sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, makan mengikut sukatan yang betul (suku, suku, separuh) dan elakkan makanan manis. Berhenti makan sebelum kenyang.
  • Buat senaman – Senaman membantu anda turunkan berat badan di samping dapat menurunkan kandungan gula dalam darah.
  • Makan ubat – Makan ubat atau ambil suntikan insulin mengikut arahan yang ditetapkan bagi mengawal kandungan gula dalam darah serta mengelakkan anda mengalami keadaan Hipoglisemia (gula rendah dalam darah) atau Hiperglisemia (gula tinggi dalam darah).

Penyakit “popular”

Masih tak terlambat untuk mommy buat ujian saringan kesihatan dan ketahui tahap kesihatan terkini untuk amalkan kehidupan yang lebih sihat. Diabetes adalah satu penyakit yang semakin “popular” berikutan gaya hidup tak sihat yang diamalkan oleh rakyat Malaysia. Pastikan kita bukan salah seorang daripada pesakit penyakit ini.

Suka artikel ini? Baca Take note, mommy daddy! 4 penyakit ini mungkin berbahaya kepada anak anda dan Penting! Ini cara periksa tahap kesihatan setiap tahun anda patut buat.

Kesihatan mental selepas bersalin sebenarnya perlu diutamakan selepas menjaga kesihatan badan. Emosi wanita selepas bersalin amatlah sensitif berbanding biasa akibat perubahan hormon yang berlaku selepas kelahiran anak.

Postpartum depression

kesihatan mental selepas bersalin

Postpartum depression (PPD) atau dalam bahasa Malaysia iaitu meroyan, apabila wanita melalui perubahan hormon, fizikal dan emosi seterusnya menyebabkan mereka berasa murung selepas melahirkan anak.

Untuk pengetahuan anda, meroyan boleh diubati dengan kaunseling atau ubat jika anda menerima rawatan di hospital. Sebenarnya, ramai mommy tidak sedar bahawa mereka mengalami kemurungan hinggalah pasangan atau ahli keluarga menyedari ada sesuatu tidak kena dengan mereka.

Disebabkan itu, mommy selepas bersalin perlu diberi perhatian selain beri bayi baru lahir. Mereka yang mengalami PPD sentiasa berasa rendah diri, menyalahkan diri sendiri, kurang bersemangat dan terlampau sedih.

Amat penting untuk mommy menjaga kesihatan mental selepas bersalin walaupun mommy yakin mampu menjaga diri sendiri bersama anak yang baru lahir. Kesihatan mental sama penting dengan kesihatan fizikal mommy tau. Berikut merupakan tips berguna untuk mommy jaga kesihatan mental selepas bersalin.

1. Minta bantuan suami atau keluarga jaga bayi

2. Ada ‘me-time’

3. Rehat secukupnya

4. Kongsi masalah atau perasaan

Minta bantuan suami atau keluarga jaga bayi

kesihatan mental selepas bersalin

Jangan malu atau segan untuk minta bantuan suami. Kadang-kadang kita kesian tengok suami penat kerja dan tak mahu menyusahkan mereka, tetapi mommy harus utamakan kesihatan mommy dan bayi dulu. Minta suami jaga bayi jika mommy terlalu letih, mahu berehat, tidur atau apa sahaja yang mommy mahu lakukan. Contohnya, minta bantuan keluarga jaga bayi jika mahu mengurut badan dengan tukang urut.

Ada ‘me-time’

kesihatan mental selepas bersalin

Jaga bayi siang dan malam sememangnya meletihkan, adakala sampai tak cukup tidur dibuatnya. Lama-kelamaan mommy akan keletihan akibat tak cukup tidur, berjaga siang malam untuk menyusu anak dan banyak lagi. Ambil masa untuk ‘me-time’ supaya mommy dapat tenangkan fikiran sebentar.

Ada yang suka ‘me-time’ dengan memandu kereta, makan makanan manis, keluar berjalan-jalan di taman dan macam-macam cara lagi yang mommy suka.

Rehat secukupnya

kesihatan mental selepas bersalin

Kini, mommy perlu mahir mencari peluang untuk berehat semasa si manja sedang tidur. Kalau tidak, mommy akan penat, stress dan sedih. Jangan paksa diri jika terlalu penat. Badan akan kembali segar selepas mommy dapat rehat secukupnya.

Kongsi masalah atau perasaan

kesihatan mental selepas bersalin

Jika mommy ada masalah, terasa hati dengan sesiapa atau penat, jangan simpan dalam hati tetapi kongsilah dengan pasangan supaya mereka lebih memahami situasi mommy. Jangan pendam perasaan mommy, kelak ia akan memakan diri.

Memang sukar untuk mengelak daripada mengalami kemurungan jika tiada siapa menolong mommy dalam tugasan harian. Tempoh trimester keempat atau berpantang adalah tempoh yang sangat kritikal untuk mommy dan bayi. Nasihat penulis, para suami dan ahli keluarga sila tanya khabar isteri, anak, kakak yang baru bersalin supaya mereka lebih bersemangat untuk menghadapi hari-hari yang mendatang.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Trimester ke-4 yang penuh cabaran! dan Kisahku: 5 Cabaran Berpantang Semasa PKP daripada komuniti Gaya Suri.

Pernahkah anda terasa waktu berlalu begitu pantas dalam kehidupan seharian sehinggakan anda terlupa untuk berhenti seketika, menarik nafas panjang dan memberi tumpuan kepada diri anda sendiri? 

Lumrah wanita terutamanya para ibu mempunyai terlalu banyak tugasan dan tanggungjawab seperti menjaga keluarga, anak-anak dan memasak, walaupun seharian sibuk dengan urusan lain seperti bekerja sepenuh masa. Ia adalah suatu kebenaran dan menjadi semakin biasa di dalam dunia moden ini dan juga mempengaruhi kesihatan mental para ibu.

Secara ringkasan, ini 10 tips penjagaan diri untuk kesihatan mental!

  1. Anda penting. Ambil masa untuk memikirkan tentang diri sendiri
  2. Mengenal pasti, mengakui dan melepaskan tekanan
  3. Luangkan masa untuk membelai diri
  4. Diet yang seimbang penting!
  5. Minum air yang secukupnya
  6. Meditasi
  7. Bersenam
  8. Berhobi
  9. Luangkan ‘Alone Time’
  10. Tidur secukupnya

Tempoh Perintah Pengawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia kini berada dalam fasa pemulihan. Setelah lebih 3 bulan kita berada di dalam rumah, kini kita dibolehkan keluar, dengan syarat mematuhi SOP yang disarankan oleh kerajaan. Semasa berada di rumah, kita cenderung untuk memakan makanan yang berat, dengan kandungan minyak, gula, lemak, garam dan kalori yang tinggi tanpa kita sedari. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Kita juga boleh lebih terdedah kepada risiko masalah susah tidur (insomnia), kemurungan, penghadaman, gastrik dan sembelit.

Di sini, pakar dan jurulatih kecergasan, Kevin Zahri berkongsi tip-tip mudah untuk kita kekal ceria, sihat dan positif semasa tempoh PKP ini:

1. Mulakan hari anda dengan makanan yang berprotein, berserat (fibre) dan buah-buahan

Sebaik-baiknya kita merancang meal plan seharian. Ambil makanan yang mengenyangkan, iaitu makanan yang ada protein dan serat seperti oats, telur, dan lain-lain. Bukan mendahulukan makan yang ‘menggembirakan’. Perlu juga mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran segar supaya diet harian kita menjadi seimbang dan dapat melawaskan sistem penghadaman kita.

Kredit foto: Jill Wellington

2. Minum Air yang Mencukupi

Semasa kita berada di rumah, kita tidak terkecuali untuk mengambil pelbagai makanan yang berat, pedas, berminyak dan berkalori tinggi. Kita amat digalakkan untuk minum air biasa (plain water) dengan secukupnya dan elakkan minuman air soda, manis dan bikarbonat dengan kerap. Anda perlu ingat, kafein dan gula di dalam minuman bikarbonat adalah sangat tinggi. Oleh itu, tidak salah jika kita mengambil minuman yang manis dan bikarbonat seperti coke, sirap soda dan sebagainya dan disulami dengan segelas air biasa, sekiranya kita masih merasa dahaga. Kita boleh juga mengambil minuman ‘O’ tanpa gula seperti kopi atau teh ‘O’.

3. “20 Minute Rule”

Pada kebiasaannya, kita akan mengambil 20 minit untuk berasa kenyang. Jadi ambil masa anda, tidak perlu terburu-buru dan nikmatilah makanan anda. Kita tahu bahawa ‘rasa kenyang’ akan menyusul nanti.

4. Bangkitkan mood dengan senaman yang cergas

Anda boleh memulakan senaman ringan di rumah atau keluar berjogging atau brisk-walking, dengan mengamalkan penjarakan sosial dan mematuhi SOP PKP yang disarankan kerajaan. Anda boleh membuat senaman renggangan otot (stretching exercises), ‘lunges’, ‘squats’, lari setempat, lompat guna ‘skipping rope’, dan sebagainya.

Anda boleh juga melayari laman YouTube bagi mendapatkan saluran senaman tarian seperti zumba, salsation, piloxing atau yoga dan pilates mengikut kesesuaian dan kemampuan anda. Ini dapat mengeluarkan peluh, memulihkan peredaran darah dengan baik, mengurangkan tekanan serta meningkatkan endorfin dan membangkitkan mood ceria pada hari tersebut. Bersenam dengan konsisten juga membantu untuk mendapatkan kualiti tidur yang baik.

5. Singkirkan ‘lemak jahat’ dengan tidur yang berkualiti

Salah satu rahsia hidup sihat adalah tidur yang mencukupi dan berkualiti. Ia dapat meningkatkan impak yang positif di dalam kehidupan kita dan sistem imun badan yang baik pada masa jangka panjang. Semasa tubuh badan dan minda kita sedang berehat, maka segala proses detoksifikasi serta pembaikan dalam badan akan berlaku dengan baik dan secara optimum. Tidur yang mencukupi juga menggalakkan proses pembakaran lemak dengan lebih efisyen dan badan kita dapat menyingkirkan ‘lemak jahat’ dengan jayanya.  Kekurangan tidur boleh melemahkan dan menambahkan stress kemampuan badan untuk berdepan dengan serangan bakteria dan virus.

6. Mempertingkatkan imuniti sistem badan

Pengambilan makanan berasaskan probiotik seperti cuka epal sider (apple cider vinegar), yogurt, kombucha, kimchi, dan sebagainya membekalkan jutaan bakteria sihat yang sentiasa merangsangkan system imuniti untuk menjadi lebih aktif. Bagi mereka yang ingin mengambil sumber makanan atau supplemen untuk meningkatkan imuniti badan boleh mengambil vitamin A, B6, B12, C, D dan E, atau dengan kata mudah, anda boleh pelbagaikan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Serta kurangkan dan berhentilah daripada merokok. Tabiat merokok juga dapat melemahkan sistem paru-paru dan imuniti badan, dan disyaki akan lebih cenderung kepada penyakit influenza dan pneumonia.

Kredit foto: Silvia Rita

7. Kekal aktif tanpa senaman

Pelbagai aktiviti boleh anda lakukan di rumah yang boleh merapatkan dan menceriakan hubungan anda sekeluarga dan membakar kalori pada masa yang sama. Contohnya bermain dengan anak-anak sambil gelak ketawa, menaiki  tangga, membuat kerja rumah seperti mop dan vakum, membasuh baju serta menyusun barang.

Jangan lupa, mengadakan hubungan kelamin bersama pasangan anda juga boleh membakar kalori yang banyak.

8. Berfikiran positif, buat keputusan yang lebih baik

Kesihatan bukan hanya terhad kepada diet dan senaman. Ia juga melibatkan apa yang kita tanam dan semat di dalam minda dan hati kita. Menurut psikologi, setiap sel di dalam badan kita memberi reaksi kepada segala apa yang minda kita katakan. Sebaliknya, berfikiran negatif akan memberi impak yang mendalam dan akan menurunkan paras sistem imun tubuh badan kita. Semuanya bermula dengan kita dan pemikiran kita.

Semoga tip-tip ini dapat membantu anda dalam hidup seharian anda. Sila kongsi tip-tip ini dengan rakan-taulan serta keluarga anda. Jaga diri #kitajagakita.