fbpx
Banner

Mungkin ada yang tak tahu mereka berkahwin dengan pasangan Thalassemia kerana taktahu mengenai kewujudan penyakit ini atau tak buat ujian sebelum berkahwin.

Penyakit Thalassemia berkemungkinan memberi kesan yang besar terhadap anak jika anda dan pasangan merupakan pembawa genetik penyakit itu. Ada beberapa kesan yang menyebabkan anak terpaksa menerima penukaran darah seumur hidup mereka. Kesian dan ngeri bila difikirkan.

Simptom Thalassemia

Thalassemia merupakan penyakit keturunan yang boleh diwarisi oleh anak jika ibu atau bapa pembawa genetik tersebut. Pesakit Thalassemia boleh menunjukkan simptom-simptom seperti kelihatan terlalu pucat, sentiasa lemah, anemia yang serius hingga sukar bernafas, jaundis, perut buncit kerana limpa dan hati bengkak, tumbesaran terbantut dan perubahan bentuk muka bila semakin membesar.

Menurut MyHealth, Penyakit ini mempunyai tiga jenis iaitu pembawa gen Thalassemia (Thalassemia minor), penyakit Thalassemia intermedia dan penyakit Thalassemia major. Pembawa gen Thalassemia adalah sihat dan tak menunjukkan apa-apa tanda atau masalah kesihatan. Cara untuk kenalpasti penyakit ini hanya boleh dilakukan melalui ujian darah. Pesakit Thalassemia major menunjukkan tanda-tanda sejak berumur 6 hingga 18 bulan, manakala pesakit Thalassemia intermedia menunjukkan tanda-tanda penyakit sejak remaja hingga ke dewasa.

Anda digalakkan membuat ujian Thalassemia sebelum berkahwin supaya dapat mengelakkan anak mewarisi penyakit ini jika anda berkahwin dengan pasangan Thalassemia.

Kesan jika anak menghidap Thalassemia

pasangan thalassemia

Jika anda dan pasangan merupakan pembawa Thalassemia, risiko untuk mendapat anak dengan Thalassemia major atau intermedia adalah 25 peratus. Namun, jika anda seorang pesakit dan pasangan Thalassemia adalah pembawa, risiko untuk mendapat anak dengan Thalassemia major atau intermedia meningkat sebanyak 50 peratus. Banyak kisah cinta terputus di tengah jalan selepas bakal pengantin baru tahu mereka berdua pembawa Thalassemia. Anak dengan Thalassemia major akan mengalami salah satu keadaan di bawah:

  • Bayi dilahirkan sihat tetapi beransur pucat dan memerlukan transfusi darah setiap dua hingga empat minggu sepanjang hayatnya. Anak perlu ke hospital berulang kali untuk rawatan transfusi dan rawatan susulan (sekurang kurangnya dua kali sebulan) untuk memantau tumbesarannya serta memantau komplikasi-komplikasi penyakit dan transfusi darah yang akan dilakukan.

ATAU

  • Bayi yang menghidapi alpha Thalassemia major tidak akan hidup dan akan meninggal di dalam kandungan atau semasa dilahirkan. Ibu yang mengandung dengan anak alpha Thalassemia major berisiko tumpah darah semasa bersalin atau mengalami pre-eclampsia (tekanan darah tinggi) yang boleh mengancam nyawa ibu.

Rawatan Thalassemia

pasangan thalassemia

Pesakit Thalassemia major perlu mendapatkan rawatan transfusi darah sebanyak 1-2 kali sebulan sepanjang hayatnya untuk mengembalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik. Walau bagaimanapun, transfusi darah yang berpanjangan akan menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan dalam organ-organ penting di dalam badan. Fungsi organ-organ seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin akan terjejas dan memberi kesan buruk kepada pesakit. Rawatan penyingkiran zat besi amat penting kepada pesakit talasemia major dan ia boleh diberikan secara suntikan atau oral. Selain itu, pesakit boleh lakukan pembedahan membuang limpa tetapi bergantung pada situasi tertentu. Jika ada adik-beradik yang sesuai, rawatan pemindahan sum-sum tulang  juga boleh dibuat.

Pemakanan pesakit Thalassemia

pasangan thalassemia

Pesakit Thalassemia perlu mengurangkan  makanan yang mempunyai kandungan zat besi yang tinggi. Antara makanan yang tinggi zat besi ialah:

  • Organ dalaman seperti hati
  • Produk makanan yang diperkaya dengan zat besi
  • Bijiran yang diperkaya dengan zat besi
  • Kuning telur
  • Kekacang dan legum
  • Kebanyakan sayuran hijau yang berdaun

Rawatan rutin bagi pesakit Thalassemia adalah transfusi darah. Darah sememangnya kaya dengan zat besi. Jika zat besi terkumpul dari transfusi darah pada jangka masa panjang, ia boleh merosakkan hati dan jantung serta organ lain. Disebabkan ini, pesakit perlu mengelakkan makanan tinggi zat besi, contohnnya hati, daging, susu formula yang diperkaya zat besi, formula bijirin yang diperkaya dengan zat besi, kuning telur, kacang dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Malah, pesakit Thalassemia intermedia yang tidak memerlukan transfusi darah juga boleh mendapat peningkatan besi di dalam badannya berikutan penyerapan zat besi yang lebih di usus pesakit. Oleh itu, pesakit Thalassemia intermedia juga perlu mengelakkan makanan tinggi zat besi.

Suka artikel ini? Mommy daddy klik sini untuk baca lebih banyak artikel menarik daripada kami.

Author

Comments are closed.