fbpx
Banner

Dalam zaman pandemik Covid19 ini, golongan berisiko tinggi seperti ibu hamil dan ibu menyusu amat memerlukan vaksin Covid19 bagi melindungi diri mereka daripada dijangkiti wabak berbahaya itu.

covid19

Menurut Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, menjelaskan hanya vaksin Pfizer-BioNTech bersesuaian untuk golongan di atas.

“Berdasarkan cadangan yang dibuat oleh pakar, untuk ibu hamil dan menyusu, mereka hanya perlu mengambil vaksin Pfizer,” ujarnya.

covid19

Bagi ibu hamil, mereka dinasihati untuk mengambil vaksin ketika kehamilan berusia di antara minggu ke-14 hingga minggu ke-33. Mereka disarankan untuk menunggu hingga selepas bersalin jika melebihi tempoh tersebut.

Tambahnya, pihaknya telah meminta Pasukan Petugas Imunisasi Covid19 untuk berkoordinasi dengan hospital dan klinik bersalin supaya ibu hamil dan ibu menyusu diberi keutamaan untuk mendapatkan vaksin Pfizer.

Selain itu, ada berita baik untuk anda yang bercadang atau sudah mendapat suntikan vaksinasi. Anda boleh menebus buku percuma di Kedai Fixi dengan menyertai kempen mereka, #CucukBersamaFixi. Menarik kan! Jangan lupa daftar program vaksinasi di aplikasi MySejahtera untuk dapatkan vaksin Covid19 percuma 🙂

Sumber: Malaysiakini , Kedai Fixi

Berminat dengan artikel seperti ini? Baca Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil dan 6 Cabaran Menyusu Bayi Harus Ditempuhi Jika Anda Mahu ‘Breastfeed’ Si Manja

Author

Comments are closed.