fbpx
Banner

Dalam situasi kes Covid19 yang naik mendadak, ramai yang berkongsi pengalaman menerima vaksin Covid19 untuk melindungi diri dan keluarga tersayang.

Untuk ibu menyusu, banyak faktor yang harus dipertimbangkan apabila membuat keputusan untuk mengambil vaksin Covid19.

Bagaimanakah dengan keselamatan dan kesihatan anak yang masih menyusu? Vaksin manakah yang paling selamat?

Berikut adalah petikan daripada artikel dan jurnal dari luar negara berdasarkan kajian yang ditulis oleh doktor, profesor dan orang-orang bertauliah, dan juga pegalaman mommy yang sedang menyusu mengenai pengalaman mereka.

Isi kandungan artikel ini:

  1. Apakah maksud vaksin?
  2. Jenis-jenis Vaksin in Malaysia
  3. Vaksin AstraZeneca Selamat, Menurut Penasihat Imuninasi WHO
  4. Dr Rafidah Abdullah: “Vaksin terbaik adalah apa jenis vaksin pun yang ditawarkan”
  5. Menteri Khairy Jamaluddin: Ciri baru aplikasi MySejahtera untuk Ibu hamil & menyusu daftar vaksin (25 Mei)
  6. Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV)
  7. Pengalaman Ibu
  8. Tricia Yeoh: “Saya hampir tidak mendapat vaksinasi”
  9. Ayesha Rahman: “Doktor beritahu saya boleh dapatkan vaksin AZ”
  10. Anrie Too: “Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan”

Apakah maksud vaksin?

vaksin covid19

Vaksin mengandungi antigen yang diperolehi dari sebahagian atau keseluruhan
struktur virus atau bakteria yang telah dimatikan atau dilemahkan.

Manakala antigen dalam vaksin pula berfungsi untuk meransang sistem daya lawan jangkitan (sistem imuniti) tubuh bagi membentuk imuniti terhadap jangkitan penyakit khusus.

Jenis-jenis vaksin Covid19 di Malaysia

vaksin covid19

Menurut portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia, vaksin biasanya mengambil masa bertahun lamanya untuk dicipta. Namun, bagi vaksin Covid19, terdapat institusi dapat mencipta vaksin dengan cepat menggunakan platform sedia ada atau teknologi yang telah dibangunkan sejak dahulu lagi.

Terdapat tiga jenis vaksin Covid19 yang diberikan oleh kerajaan kita iaitu vaksin Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca. Setiap jenis vaksin mempunyai kadar keberkesanan yang berbeza tetapi satu perkara penting yang boleh didapati daripada kesemua vaksin di atas, anda boleh menyelamatkan nyawa anda jika anda menerima vaksin.

Ingat, anda masih boleh dijangkiti Covid19 walaupun sudah divaksin. Tetapi, anda hanya akan mengalami gejala ringan sahaja dan dapat mengelakkan daripada menjadi semakin teruk selain dapat menyelamatkan nyawa anda.

Kembali ke isi-kandungan

Vaksin AstraZeneca Selamat, Menurut Penasihat Imuninasi WHO

vaksin covid19

Menurut ahli Kumpulan Kerja Pakar Kelompok Penasihat Strategik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dari Jamaica, Profesor Peter Figueroa, menyatakan bahawa vaksin AstraZeneca sangat berkesan dan selamat untuk hampir semua orang termasuk ibu hamil dan menyusu.

“Saya tidak mengetahui adanya data yang menunjukkan bahawa vaksin AZ tidak boleh diberikan pada ibu menyusu. Vaksin AZ sangat berkesan dan selamat,” ujar Profesor Figueroa apabila ditanya oleh Tricia Yeoh mengenai isu kebimbangan ibu menyusu menerima vaksin Covid19.

Vaksin ini hanya merangkumi genom virus yang telah dikosongkan dari bahan aktif dan berbahaya. Bekas virus ‘kosong’ ini kemudian akan menerima asid ribonukleat (RNA) yang dapat membuat kod gen yang meniru duri protein coronavirus. Fungsi utama RNA adalah bertindak sebagai messenger yang membawa arahan dari asid deoksiribonukleik (DNA), untuk pengendalian protein dalam sel.

Tambahnya, dia menekankan bahawa tidak ada bahan lain dalam vaksin yang memberi kesan sampingan selain meningkatkan tindak balas imun badan kepada vaksin AstraZeneca.

vaksin covid19

Bagi ibu yang masih menyusukan anak, perkara paling penting yang terlintas di fikiran anda mestilah keutamaan keselamatan dan kesihatan anak anda.

Menurut The Breastfeeding Network, seperti vaksin-vaksin jenis lain, tiada bukti menyatakan bahawa ada benda lain selain antibodi akan masuk ke dalam susu ibu. Antibodi ini tidak berbahaya terhadap anak anda, malah ia berkemungkinan memberi perlindungan melawan virus.

Selain itu, anda juga tidak perlu berhenti menyusu secara langsung setelah mendapat vaksin. Maksudnya, anda boleh menyusukan anak seperti biasa selepas divaksin.

Kembali ke isi-kandungan

Dr Rafidah Abdullah: “Vaksin terbaik adalah apa jenis vaksin pun yang ditawarkan”

Menurut pakar kesihatan Dr Rafidah Abdullah di akaun laman sosial Twitter miliknya, dia menyatakan walaupun tiada data kajian terperinci vaksin AstraZeneca dan Sinovac bagi ibu menyusu, ia masih boleh diambil jika kedua-dua pihak setuju selepas sesi kaunseling berikutan infografik lama menunjukkan vaksin AstraZeneca tidak disyorkan buat ibu menyusu.

Kembali ke isi-kandungan

Menteri Khairy Jamaluddin: Ciri baru aplikasi MySejahtera untuk Ibu hamil & menyusu daftar vaksin (25 Mei)

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin, menyatakan ciri baru akan disediakan di aplikasi MySejahtera bagi membolehkan ibu hamil dan menyusu mendaftar vaksin.

Dia mengatakan bahawa feature baru itu akan tersedia pada akhir minggu dan mereka yang berminat boleh menggunakan ciri baru tersebut untuk mendaftar. Namun, dia mengingatkan mereka agar berjumpa dengan doktor sebelum membuat keputusan untuk mendapatkan vaksin.

“Nasihatnya sekarang adalah Pfizer dapat diberikan kepada kedua-dua golongan ini manakala AstraZeneca hanya boleh diberikan kepada ibu menyusu,” ujarnya hari ini. Dia juga mengatakan Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) akan membincangkan jika vaksin AstraZeneca boleh diberikan kepada ibu hamil dalam mesyuarat berikutnya pada hari Khamis (27 Mei) ini.

Kita sedia maklum giliran untuk menerima vaksin Pfizer agak lambat kerana pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendahulukan kumpulan sasaran pertama hingga kedua.

vaksin covid19

Buat masa ini, pihak KKM sedang memberi vaksin kepada kumpulan sasaran kedua iaitu golongan warga emas berusia 60 tahun ke atas. Rakyat negara ini dibahagikan kepada empat kumpulan sasaran seperti infografik di atas.

Kemaskini terbaru (2 Jun)

Bagi ibu hamil atau ibu menyusu, kini anda boleh mengemaskini maklumat di aplikasi MySejahtera mengenai status kehamilan dan menyusu anak. Hanya klik di pautan “click if pregnant/breastfeeding” di bahagian maklumat vaksinasi anda.

Setelah mengemaskini maklumat, status terbaru anda keluar di bahagian “assessment”. Jika anda hamil, akan keluar “pregnant: yes/no” dan ibu menyusu “Breastfeeding: Yes”.

Kemaskini terbaru (9 Julai 2021)

Terbaru, pihak KKM memberitahu ibu menyusu boleh mengambil salah satu daripada tiga vaksin yang ditawarkan di negara ini iaitu AstraZeneca atau Pfizer atau Sinovac. Ketiga-tiga jenis vaksin ini selamat diambil bagi nursing moms.

“Laporan interim yang dikeluarkan World Health Organization (WHO) membenarkan penggunaan vaksin Sinovac untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi kerana manfaatnya mengatasi risiko,” tulisnya.

Selain itu, vaksin AstraZeneca menunjukkan tiada kontraindikasi terhadap ibu mengandung atau menyusukan bayi.

Manakala Pfizer pula merupakan vaksin jenis mRNA yang selamat digunakan semasa hamil tanpa tanda bahaya yang ketara. Malah, kesan sampingan juga jarang berlaku, ringan, sementara dan boleh dirawat.

Kembali ke isi-kandungan

Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID19 (JKJAV)

Terbaru, infografik daripada JKJAV menunjukkan bahawa golongan ibu menyusu sesuai menerima vaksin AstraZeneca (AZ) dan Pfizer. Terdahulu, pihak KKM tidak mengesyorkan vaksin AZ kepada golongan ibu menyusu kerana kekurangan data keselamatan.

Kesimpulannya, setiap vaksin yang diberikan tidak memudaratkan kepada penerima kecuali jika anda menghidap penyakit kronik dan hamil. Bagi ibu menyusu, buatlah keputusan yang bijak dan ingatlah orang-orang yang tersayang. Diharap kita berjaya membentuk imuniti kelompok tidak lama lagi dan dapat menyelamatkan lebih ramai golongan yang berisiko.

Jika anda sudah berdaftar untuk terima vaksin AstraZeneca, jangan lupa hadir tepat pada hari dan waktu yang ditetapkan dan bincang dengan doktor semasa sesi kaunseling. Ingat, ibu menyusu juga berhak untuk membuat keputusan yang terbaik untuk diri mereka.

Kembali ke isi-kandungan

Pengalaman ibu menyusu ambil vaksin AstraZeneca

vaksin covid19

Mesti ramai ibu menyusu sedang mencari maklumat lanjut dan pengalaman ibu-ibu menyusu lain mengenai vaksin Covid19 kan?

Jika anda masih ragu-ragu mengenai isu ini, kami kongsikan pengalaman tiga ibu menyusu menerima suntikan vaksin AstraZeneca dos pertama, baru-baru ini. Anda juga boleh ketahui bagaimana ibu-ibu ini membuat keputusan menerima vaksin dan sebab mereka membuat keputusan tersebut.

Tricia Yeoh: “Saya hampir tidak mendapat vaksinasi”

Tricia Yeoh (18 Mei): Saya hampir tidak mendapat vaksinasi. Doktor yang bertugas melihat borang saya yang menyatakan saya saya seorang breastfeed mom. Dia mengatakan saya tidak dibenarkan mengambil AZ dan mengesyorkan untuk ambil vaksin Pfizer.

Saya menjelaskan yang saya telah melakukan kajian dengan membaca jurnal dan artikel dari UK dan Australia yang membenarkan ibu menyusu mengambil vaksin AstraZeneca. Doktor menegaskan perkara ini kerana mereka tidak tahu risiko terhadap ibu menyusu. Saya berkata tidak apa.

Kemudian, dia berjumpa dengan doktor lain dan akhirnya membenarkan saya mengambil vaksin AZ kerana saya sedar risiko yang diambil.

Setelah bertanya dengan rakan-rakan lain, mereka telah mengisytiharkan mereka ibu menyusu dan doktor mendapati tiada masalah untuk mendapatkan vaksin AZ.

Saya harap pihak KKM menyelesaikan isu kekeliruan ini kerana akan menimbulkan kegelisahan bagi ibu menyusu yang mahu mendapatkan vaksin AZ. Terima kasih kepada semua barisan perubatan dan sukarelawan.

Kembali ke isi-kandungan

Ayesha Rahman: “Doktor beritahu saya boleh dapatkan vaksin AZ”

Ayesha (21 Mei): Saya menerima suntikan vaksin pada pukul sepuluh pagi. Di pusat vaksinasi, terdapat bilik kaunseling untuk kita bertanya lanjut mengenai vaksin dan saya memberitahu bahawa saya ibu menyusu.

Doktor beritahu saya masih boleh dapatkan vaksin AZ kerana anak saya sudah besar (usia dua tahun). Saya mengalami sedikit demam dan sakit-sakit badan pukul lapan malam pada hari yang sama saya terima vaksin.

Saya ambil empat biji paracetamol sehingga keesokan harinya dan badan rasa seram sejuk serta berpeluh sepanjang hari. Alhamdulillah, semuanya rasa normal cuma rasa sedikit letih. Saya harap anda juga akan dapat vaksin tak lama lagi!

Kembali ke isi-kandungan

Anrie Too: “Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan”

Anrie Too (18 Mei): Pengalaman #CucukAZ saya agak sukar daripada saya fikirkan kerana isu kekurangan data dan persoalan jika ibu menyusu selamat untuk mengambil vaksin AZ. Dengan isu ini, kebanyakan pengamal perubatan tidak dapat memberikan jaminan sama ada mengambil vaksin menjadi pilihan selamat.

Jadi, keputusan bergantung sepenuhnya kepada anda. Saya membuat keputusan untuk teruskan dan dapatkan kaunseling yang diperlukan sebelum membuat keputusan akhir.

Agak lama sesi kaunseling saya dengan perunding perubatan. Dia begitu baik hati memberikan maklumat sebanyak mungkin untuk saya. Sehinggalah dia mengatakan sesuatu yang memberi saya keyakinan untuk membuat keputusan, “kes-kes (Covid19) ini sangat dahsyat sekarang”.

Ketika itulah saya tahu apa yang perlu saya lakukan. Ia satu risiko yang saya ambil bukan sahaja untuk keselamatan saya, tetapi untuk orang-orang tersayang dan komuniti saya. Saya percaya bahawa saya telah membuat keputusan yang tepat hari ini dan saya harap ia adalah keputusan yang tepat bagi kita semua untuk jangka masa panjang. Please stay safe everyone.

Kembali ke isi-kandungan

Dah cucuk vaksin? Jom grab promosi menarik ini!

Jika anda sudah menerima suntikan vaksin Covid19 (tidak kira satu dos atau cukup dua dos), anda boleh dapatkan promosi menarik daripada kedai-kedai di bawah ini:

Jibril

Dapatkan segera satu hidangan butter chicken secara percuma di Jibril! Hanya perlu tunjukkan kad vaksinasi anda atau aplikasi MySejahtera. Anda boleh tebus sekali sahaja setiap seorang.

llao llao

Terbayang-bayang kesedapan aiskrim yogurt llao llao di tekak sekarang ni. Anda boleh dapat ganjaran 15 peratus diskaun dalam satu bil selepas terima vaksin. Jangan lupa baca terma dan syarat sebelum membeli!

Kedai Fixi

Anda berpeluang untuk menerima satu buku Fixi secara percuma jika anda datang ke Kedai Fixi dan tunjukkan kad vaksinasi anda. Geng ulat buku mesti suka tawaran ni!

myBurgerLab

Bagi peminat burger, anda yang pernah makan burger daripada myBurgerLab pasti tahu kesedapan burger ini. Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan baucar bernilai RM10 mBL dengan minimum perbelanjaan RM20.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Disahkan Positif Covid19 Semasa Hamil dan Tips Kekal Ceria Dan Sihat Semasa Covid19

Author

Comments are closed.