fbpx
Banner

Selepas baca artikel ini, para suami akan lebih memahami tanggungjawab ditanggung isteri:

 • Kekurangan masa untuk berehat dan ‘me-time’.
 • Tugas harian terlalu banyak.
 • Kerja rumah menjadi lebih lancar dan cepat disiapkan jika dikongsi bersama.

Menurut laman web Hospital Ampang, burnout merupakan satu keadaan seseorang individu itu mengalami keletihan fizikal dan psikologikal disebabkan oleh pekerjaan atau kehidupan. Burnout bukanlah perkara yang harus dipandang remeh kerana ia boleh mengakibatkan kemurungan kepada individu yang mengalaminya.

Sebagai seorang isteri, banyak tanggungjawab mommy perlu lakukan pada setiap hari. Bukan mudah untuk melaksana semua tanggungjawab dalam masa sehari dan ulang rutin yang sama untuk jangka masa panjang. Contohnya seperti mengemas rumah, memasak, menjaga anak dan sebagainya.

Tanda isteri rasa burnout

tanggungjawab

Berdasarkan perkongsian Mohd Fhais Salim di media sosial Facebook, ada beberapa tanda atau red flag bahawa isteri sedang mengalami burnout iaitu:

 • Isteri terjerit-jerit di rumah
 • Mudah marah
 • Tak dapat kawal pertuturan, tindakan dan respon bila ada masalah
 • Tak fikir sebelum berkata-kata (ikut perasaan)
 • Beremosi
 • Tidur cukup tetapi tetap berasa letih dan penat

5 tanggungjawab boleh dikongsi bersama suami dan isteri

Lima tanggungjawab di bawah ini boleh dilakukan bersama bagi meringankan beban isteri:

 • Mengemas rumah
 • Menjaga anak
 • Memasak
 • Buat tugasan bersama-sama / luangkan masa bersama
 • Beri isteri masa berehat / me-time

1. Mengemas rumah

tanggungjawab

Mengemas rumah setiap hari amat memenatkan. Bayangkan, rumah bersepah balik bila anda baru saja selesai mengemas rumah kerana anak-anak sudah mula bermain dengan toys mereka yang baru dikemas. Fuh, memang mencabar menjadi seorang ibu atau bapa.

Disebabkan itu, lebih elok jika anda bahagikan tugas mengemas rumah bersama pasangan supaya masing-masing tak berasa terlalu penat dan mudah melakukannya setiap hari. Antara rutin mengemas rumah anda boleh kongsi adalah sapu sampah, lap lantai, kemas dapur, kemas bilik tidur, cuci tandas dan sebagainya.

Selain itu, anda boleh cuba susun jadual dan giliran supaya tak semua tugas perlu dilakukan setiap hari dan ikut giliran siapa yang perlu mengemas rumah pada hari tersebut. Cara ini lebih berkesan dan kurang memenatkan selain dapat meringankan beban isteri.

2. Menjaga anak

tanggungjawab

Jika isteri merupakan surirumah tangga sepenuh masa, para suami rajin-rajinlah ambil giliran menjaga anak bila ada masa. Anak-anak sedang membesar agak mencabar untuk dijaga terutama jika perlu menjaga setiap hari. Pasangan boleh bawa anak-anak keluar berjalan pada hujung minggu dan beri isteri “me-time” untuk berehat dan buat aktiviti kegemaran.

3. Memasak

tanggungjawab

Sebenarnya, memasak adalah satu tugas yang meletihkan jika anda perlu masak pelbagai lauk dalam masa sehari. Apa kata suami isteri masak bersama-sama, seorang sediakan bahan masakan manakala seorang lagi hanya perlu memasak saja. Bukan saja menjimatkan masa, anda juga boleh memasak lauk banyak tanpa perlu rasa terlalu penat. Malah, ia dapat mengeratkan hubungan suami isteri jugak.

4. Buat tugasan bersama-sama / luangkan masa bersama

tanggungjawab

Jika pasangan sentiasa sibuk, luangkan masa pada hujung minggu dan buatlah kerja rumah bersama. Selepas itu, anda boleh berehat dan menonton televisyen bersama seisi keluarga. Selain rumah tampak kemas dan bersih, anda juga dapat meluangkan masa bersama keluarga.

5. Beri isteri masa berehat / me-time

tanggungjawab

Sekali-sekala, para suami boleh beri isteri masa untuk berehat ataupun me-time pada hujung minggu atau hari-hari tertentu. Kesihatan mental juga penting supaya mereka tak burnout di kemudian hari. Biarkan mereka buat aktiviti kegemaran seperti keluar berjalan, beli-belah, berjumpa rakan atau makan makanan kegemaran dengan tenang.

Suami mithali: Masih wujud lagi atau tidak?

Bila bercakap mengenai lelaki mithali, tak dinafikan lelaki seperti ini semakin sukar didapati dan membuatkan kita tertanya-tanya, masih wujudkah lelaki yang sanggup menolong isteri di rumah? Masih adakah lelaki yang mahu galas tanggungjawab di rumah selepas pulang bekerja?

Di media sosial Facebook, perkongsian lelaki ini sejak tahun lalu, Baharin Zakaria, menjadi tular di laman sosial kerana tidak malu menunjukkan tugas-tugas dilakukannya di rumah semasa isterinya berpantang dan baru lepas melahirkan anak mereka.

“Salah takpe, kita belajar”

“Tak pandai takpe dik, asal kita buat. Salah takpe, kita belajar. Tanya isteri dah makan atau belum, kalau belum boleh kita hidangkan, makan sama-sama. Jangan hentak kaki bila balik kerja tengok makanan tiada atas meja. Tengok keadaan isteri dan anak dulu, tengok keadaan rumah. Tengok dalam sinki, ada yang tak sempat isteri buat, anak tak mandi lagi ke kita tolong buatkan, sama-sama bertimbang rasa. Bukan takut isteri dik, tapi kita hormat diorang,” tulisnya di perkongsian yang mendapat 17,000 shares.

“Isteri dan anak-anak adalah rezeki kita. Isteri saya berpantang czer (caesarean), saya memang tak bagi dia buat kerja. Suruh berehat banyak-banyak, lain orang lain situasi. Tak sama macam abang jugak dik, ada orang keluar gelap, balik gelap untuk cari rezeki, abang alhamdulillah setakat boleh buat abang buat. Tak kaya takpe dik, asal kita ada usaha. InsyaAllah, Allah permudahkan urusan kita,” sambungnya lagi.

tanggungjawab

Kesimpulannya, suami isteri memerlukan satu sama lain dan saling melengkapi. Jika pasangan penat atau tak sihat, anda boleh tolong meringankan beban mereka. Bertimbang rasa dalam kehidupan agar rumahtangga sentiasa bahagia dan harmoni.

Suka artikel ini? Baca Kisahku: Surirumah selalu burnout jaga 5 orang anak di rumah! dan Kenali apa itu hipertensi dan mengapa ia menyerang kebanyakan wanita bergelar ibu.

Author

Comments are closed.