fbpx
Banner
Tag

kisahku

Browsing

Memiliki zuriat merupakan impian setiap wanita. Namun, ramai kurang bahawa menyedari anda berisiko mengalami postpartum depression dalam tempoh selepas melahirkan anak hingga setahun kemudian. Menurut Michel Bourin, sindrom “baby blues” berlaku kepada 80 peratus wanita selepas mereka melahirkan anak.

Selain bayi, mommy juga perlu diutamakan terutama jika ia kelahiran kedua atau lebih. Doktor dan penyelidik menggunakan istilah Postpartum Depression (PPD) bagi merujuk kepada kemurungan bukan psikotik yang berlaku selepas melahirkan anak.

Anak kedua mengalami prolong jaundice

Seorang mommy kepada tiga orang anak, Puan Aida (bukan nama sebenar), 34 tahun, berkongsi kisah dirinya mengalami Postpartum Depression selepas melahirkan anak kedua.

postpartum depression

Saya mengalami kemurungan selepas melahirkan anak kedua. Ia berlaku selama lebih kurang tiga bulan dan bermula semasa anak mengalami penyakit kuning (prolong jaundice) yang berpanjangan dan semasa saya berusaha mencari arah hidup untuk diri selepas berhenti kerja ketika hamil empat bulan akibat kejadian tidak diingini berlaku di tempat kerja.

Saya tinggal bersama ibu bapa saya sementara menunggu rumah baru kami siap. Kami menghadapi masalah dengan kontraktor rumah. Selain itu, agak sukar untuk saya menyesuaikan diri dengan kenyataan bahawa saya sudah memiliki dua orang anak.

Tempoh penyesuaian itu agak mencabar selain banyak perkara di sekeliling saya turut berubah. Saya dan suami berjuang untuk menyesuaikan diri dengan tanggungjawab baru (mempunyai dua anak) serta cabaran tinggal bersama ibu bapa saya, rumah yang tidak lengkap (terpaksa menukar kontraktor, masalah kewangan) dan cabaran menyesuaikan diri menjadi suri rumah sepenuh masa.

Beberapa faktor mempengaruhi kemurungan

postpartum depression

Menurut kajian (Kendell 1987, Paffenbarger 1982), wanita berkemungkinan tinggi mengalami gangguan emosi yang teruk selepas bersalin serta lebih berisiko tinggi untuk dimasukkan ke hospital psikiatri semasa bulan pertama selepas kelahiran berbanding waktu kehidupan lain. Untuk pengetahuan anda, PPD boleh berlaku kepada mana-mana mommy yang baru melahirkan anak jika emosi mereka tidak stabil.

Golongan profesional kesihatan tidak mengetahui punca PPD, namun mereka beranggapan bahawa beberapa faktor seperti fizikal, hormon, sosial, psikologi dan emosi mendorong ke arah kemurungan selepas bersalin. Selain itu, ia juga dikenali sebagai model depresi biopsikososial dan diterima oleh kebanyakan penyelidik serta doktor.

Minta sokongan suami dan keluarga

postpartum depression

Apa yang membuat saya merasa lebih baik ialah saya dekatkan diri dengan Tuhan. Saya terus berdoa dan meminta bimbingan daripadaNya agar Dia meringankan jalan saya menjadi ibu baru kepada dua orang anak dan menyelamatkan perkahwinan saya. Alhamdulillah, kami berjaya menyelesaikan masalah selepas itu. Saya memberitahu suami dan ibu bapa apa yang saya lalui, bagaimana perasaan saya, dan mereka menyokong saya serta bekerjasama untuk menyelesaikan masalah kemurungan saya.

I always count my blessings. Alhamdulillah untuk setiap hari. Rakan-rakan baik saya juga menyokong dan terus mengingatkan saya bahawa saya sangat bertuah dalam kehidupan, seperti mempunyai anak-anak yang sihat walaupun dulu mengalami kesakitan yang teruk setiap bulan sejak remaja dan proses kehamilan yang sukar.

Selain itu, saya berjaya atasi kemurungan selepas bersalin dengan lebih menghargai diri sendiri dan belajar berniaga. Saya mendaftarkan diri sebagai ejen menjual kosmetik untuk jenama tempatan, dan selepas itu berhenti untuk memulakan jenama saya sendiri dengan rakan-rakan yang juga mengalami kesukaran dalam hidup mereka.

Kami saling membantu dan sekarang saya mempunyai tiga cahaya mata, bahagia dengan hidup saya dan pilihan yang saya buat walaupun pada awalnya saya menghadapi kesukaran.

Kesimpulannya, antara jalan penyelesaian Puan Aida lakukan untuk mengatasi PPD adalah:

  • Dekatkan diri dengan Tuhan.
  • Kongsi masalah dengan suami.
  • Kongsi masalah dengan ibu bapa.
  • Kongsi masalah dengan rakan terdekat.

Perlu diingatkan jika mommy ada mengalami kemurungan selepas bersalin, seeloknya mommy minta bantuan pakar seperti pakar kaunseling atau doktor bertauliah. Anda boleh dapatkan kaunseling dan diagnosis yang tepat berkaitan postpartum depression dan cara untuk atasinya. Usah risau, anda tidak keseorangan dan ramai di luar sana yang ambil berat serta mahu menolong anda.

Suka artikel ini? Baca 4 Tips Jaga Kesihatan Mental Selepas Bersalin dan Pengalaman melahirkan anak pertama yang penuh pengajaran

Apa maksud bayi high demand? Tahukah mommy, bayi ada jenis-jenisnya tersendiri iaitu mudah (easy going), memerlukan perhatian tinggi (high demand) serta sawan tangis (colic).

bayi high demand
Menangis tanpa henti walaupun sudah dipujuk.

Untuk pengetahuan anda, pakar mengkelaskan bayi kepada 3 kategori tersebut berdasarkan ciri-ciri tangisan mereka. Bukan mudah menguruskan bayi jenis high demand dan colic kerana mereka susah untuk ditenangkan walaupun pelbagai cara telah dibuat.

Bayi high demand ialah bayi yang kerap menangis pada setiap masa walaupun keperluannya sudah dipenuhi seperti tukar pampers baru, sudah minum susu, cukup tidur dan sebagainya.

Difahamkan, bayi jenis ini adalah bayi yang sukar untuk sesuaikan diri dengan alam dunia dari alam rahim. Semuanya rasa begitu asing dengan diri mereka kerana sudah terbiasa duduk dalam rahim mommy selama sembilan bulan, dengar degupan jantung mommy dan suara mommy. Bak kata Baby Language, ia berlaku akibat lemah adaptasi peralihan alam rahim kepada alam dunia yang drastik.

Oleh itu, penulis berasa terpanggil untuk berkongsi pengalaman menempuh trimester keempat bersama anak sulung penulis yang juga seorang bayi high demand.

Cerita penulis:

bayi high demand

Saya tidak pernah tahu kewujudan bayi high demand sehinggalah selepas melahirkan puteri sulung saya awal tahun lepas. Pada mulanya, saya ingatkan normal jika bayi baru lahir menangis kuat sepanjang masa berjaga dan sukar untuk ditenangkan.

Semasa dalam pantang, bayi perempuan saya menangis jika diletakkan di atas tilam. Dia hanya mahu tidur dalam pelukan hingga betul-betul lena. Dia akan menangis jika tersedar dan sukar untuk dipujuk sehingga satu-dua jam kemudian.

Bukan itu sahaja, dia juga menangis jika orang lain dukung dan hanya mahukan saya. Emosi dan jadual tidur saya tidak menentu semasa dalam pantang kerana perlu menjaga anak siang dan malam.

bayi high demand

Saya agak cemburu melihat anak-anak rakan lain yang senang tidur, ceria, dan nangis perlahan. Saya mula buat carian “Google” dan mencari cara untuk memahami bayi saya dengan lebih mendalam.

Masa itulah saya baru tahu bayi sebenarnya ada tiga jenis dan bayi saya dikategorikan sebagai bayi memerlukan perhatian tinggi. Malah, ciri-ciri yang ditulis juga ada pada bayi saya iaitu:

bayi high demand
Mommy daddy kelihatan letih apabila bayi tidak berhenti menangis.
  • Menangis tanpa sebab
  • Susah untuk ditenangkan
  • Kerap terjaga
  • Sentiasa “mengempeng” (kerap minum susu walaupun sudah kenyang)
  • Mahu didukung setiap masa
  • Tidak mahu dengan orang lain
  • Sukar dijangka (unpredictable)

Selepas itu, barulah saya faham bayi saya mahukan perhatian sepanjang masa dan cara untuk tenangkan dia dengan lebih berkesan. Saya mula tahu ‘cue’ bila bayi saya lapar, tidur dan bila mahu perhatian daripada saya.

bayi high demand
Harus dodoi untuk tenangkan bayi.

Saya juga faham bahawa anak perempuan saya mempunyai personaliti yang tersendiri. Unik. She knows what she wants. Antara solutions saya untuk menenangkan dia ialah:

  • Pakai bedung semasa tidur
  • Dodoi
  • Guna white noise untuk bantu bayi tidur lebih lena
  • Biasakan dia dengan orang ramai supaya dia tidak takut dengan orang
  • Bawa dia berjumpa rakan(bayi) sebaya

Ciri-ciri high demand makin berkurangan apabila dia berusia enam bulan. Dia semakin ceria, tidak takut dengan orang, kurang menangis dengan kuat dan semakin mesra dengan orang lain.

bayi high demand

Ciri-ciri tersebut hilang sepenuhnya apabila dia berusia setahun. Kini dia seorang kanak-kanak yang ceria, mudah tersenyum dan peramah dengan orang ramai serta mudah tidur. Saya tak sangka akhirnya saya dapat menikmati waktu tidur yang lebih lama berbanding dulu.

Mommies kena kuatkan hati dan emosi supaya dapat menjaga bayi dengan baik lebih-lebih lagi masa dalam pantang. Saya amat bersyukur dan berterima kasih mempunyai support system yang kuat iaitu suami saya. Dia bantu saya menjaga bayi kami dan beri sokongan apabila melihat saya tertekan.

Semoga perkongsian penulis membantu first-time parents lebih bersedia menghadapi trimester keempat dan ingat, mommy daddy kena sentiasa expect the unexpected.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Trimester ke-4 yang penuh cabaran! dan Kisahku: 5 Cabaran Berpantang Semasa PKP daripada komuniti Gaya Suri.

Golongan ibu hamil amat takut jika dijangkiti Covid19 namun ia benar-benar berlaku kepada beberapa orang wanita hamil di negara ini.

Salah seorang bekas pesakit Covid19, Fatma Sohaimi, berbesar hati untuk berkongsi kisah dirinya disahkan positif Covid19 semasa hamil dahulu.

hamil

Ini cerita beliau:

Disahkan Positif Covid19

Masa saya disahkan positif covid, kandungan saya dah berusia 38 minggu. Saya tahu positif (Covid19) selepas buat swab test kedua.

Saya buat swab test sebab kontak rapat dengan suami. Suami saya positif Covid19. Sebelum buat swab test, saya ada gejala demam, batuk dan selsema.

Sepanjang positif Covid19, saya cuma amalkan Vitamin C sahaja. Tiada ubat dibekalkan.

Saya kuarantin selama 10 hari. Setelah 4 hari disahkan positif, saya dibawa ke Hospital Sg Buloh dengan ambulans dan terus masuk wad bersalin.

Saya kena tahan sebab dah tunggu masa nak bersalin. Tapi disebabkan simptom saya masa tu dah takde, jadi saya dibenarkan balik selepas warded satu malam.

Sebelum discharge saya dah start rasa contraction tapi tak regular. Jadi doktor di Hosp Sg Buloh suruh monitor di rumah sahaja dan kalau dah kerap terus ke hospital berdekatan.

Selepas discharged dan dah sampai rumah tak sampai 2 jam, contraction makin kerap dan saya terus ke Hospital Serdang. Saya dimasukkan ke labour room khas untuk pesakit Covid19 kerana saya masih positif.

Kisahku - Fatma Sohaimi mommy yang positif Covid19 semasa hamil

Adakan mommy boleh bersalin secara normal?

Time tu suami atau ahli keluarga memang tak boleh masuk langsung.

Saya bersendirian menahan sakit dalam labour room dari jam 5 petang.

Esoknya pukul 3.37 pagi, saya selamat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

Kalau ikutkan, pesakit Covid19 kena bersalin secara Caesarean tapi waktu saya datang, saya dah ada bukaan 3cm. Jadi saya dapat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

– Fatma Sohaimi –

Sewaktu bersalin, hanya ada seorang doktor dan seorang nurse sahaja. Tapi disebabkan masa nak push, jantung baby dah tak cantik, datang seorang lagi doktor dan 4-5 orang nurse untuk bantu saya bersalin. Selain tu, ada dua orang pakar kanak-kanak untuk monitor baby selepas baby dilahirkan.

Sebagai pesakit Covid19, memang saya kena uruskan sendiri semua. Selepas bersalin, anak saya terus dibawa ke Hosp Sg Buloh dan dimasukkan ke NICU selama 4 hari.

man love people woman
Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test. Alhamdulillah baby saya negatif Covid19.

Baby saya kena tahan kerana saya positif dan doktor nak pantau baby. Azan baby pun suami tak dapat buat time tu.

Alhamdulillah lega sangat. Bersalin waktu PKP/PKPB ni, memang kena kuatkan fizikal dan mental kerana kena uruskan diri sendiri tanpa bantuan sesiapa kecuali nurse atau doktor.

Semoga dengan perkongsian Puan Fatma dapat dijadikan contoh jika mommy disahkan positif virus berbahaya itu. Semoga mommies semua dan bayi dikandung sentiasa dilindungi olehNya.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Cabaran Berpantang Kali Ke-Dua PKP dari komuniti mommy Gaya Suri.

Berpantang semasa PKP ada cabarannya juga walaupun ramai yang tidak sangka kita masih berada dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) walaupun sudah menginjak ke tahun 2021.

Bagi anda yang sedang berpantang semasa PKP, pasti ada cabaran yang harus ditempuhi kerana sesetengah perkara tidak boleh dilakukan seperti pantang biasa. Contohnya seperti mengambil confinement lady, tukang urut dan sebagainya.

Seorang mommy dan juga founder produk penjagaan kulit, Izzaty Jamal, berkongsi kisah pengalamannya berdepan cabaran berpantang semasa PKP selepas melahirkan puteri sulungnya kira-kira sebelas bulan lalu.

berpantang semasa pkp

Cerita Izzaty berpantang semasa PKP:

Berpantang sendiri nampak macam susah, tapi bila dah get used to it. Semuanya mudah je. Paling bersyukur sekali, baby jenis yang tak meragam. Tidur je masa dalam pantang.

Masa PM umumkan PKP 1.0, 18 March 2020, Zaty tengah berpantang hari ke-12. Pantang sendiri sebab masa tu memang total lockdown ye, tiada apa-apa pergerakan melainkan ketua rumah beli barang dapur.

It’s a bit hard at first. Sebab masa tu luka jahitan belum betul-betul pulih sepenuhnya. Mujur ada suami yang boleh tolong sediakan makanan dan masakan pantang. Kiranya dia lah yang jadi Confinement Lady semasa Zaty pantang.

Cuma bab mandikan baby, mula-mula kekok, kelam kabut kami laki bini, mana tukang siram, tukang shampoo. Kelakar bila diingatkan. Dalam dua tiga hari juga nak biasakan mandi baby. Then semuanya went well.

Hari-hari lauk pantang, ikan tenggiri goreng + sup lobak putih dan nasi. Sedapnya Ya Allah! My kinda pantang is not as strict as traditional pantang orang lain. Kebetulan masa tu PKP kan, emosi tak betapa stabil sebab as a new parent, takda experience so chocolate is my best friend!

Tapi ada bagusnya berpantang dalam PKP, tak adalah keinginan nak keluar rumah, nak beli barang, nak ke sana sini. Bila berpantang sendiri, husband memang kena banyak bantu dan jadi orang kuat untuk isteri dan baby. No worries, semuanya akan ok je mommies dan daddies!

Kesimpulannya, ini 5 cabaran berpantang semasa PKP

  1. Tiada confinement lady.
  2. Tiada tukang urut.
  3. Memasak makanan pantang sendiri (jika suami bekerja).
  4. Mengemas rumah sendiri (jika suami bekerja).
  5. Menguruskan bayi sendiri (jika suami bekerja).

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebaikan kita boleh lihat seperti orang ramai tidak berkunjung ke rumah, mommy dan baby dapat berehat sepanjang hari, dapat bonding dengan bayi dengan lebih kerap dan banyak lagi.

Semoga pandemik ini segera berakhir dan mommies semua dapat menjalani kehidupan dengan gembira bersama keluarga dan si manja tersayang.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Trimester ke-empat yang penuh cabaran dari komuniti mommy Gaya Suri.

Tentu pengalaman bersalin semasa tidak sama selepas PKP/PKPB dilanjutkan.

Mommy-to-be mesti tertanya-tanya bagaimana prosedur untuk bersalin semasa PKP/PKPB kan?

bersalin semasa pkp

Seperti kita sedia maklum, seluruh negeri di Malaysia kini masih berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kecuali Sarawak yang berada di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Pasti ramai bakal ibu yang gelisah dan risau mengenai bayi yang bakal lahir tak lama lagi dan ingin tahu prosedur terkini hospital. Untuk pengetahuan mommies, boleh dikatakan semua hospital kerajaan tidak membenarkan suami dan ahli keluarga menjaga pesakit.

Mungkin kisah pengalaman daripada mommies di bawah ini yang pernah bersalin semasa PKPB/PKPB boleh membantu anda bersedia daripada segi fizikal dan mental untuk bersalin tidak lama lagi.

Pengalaman bersalin: Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru, Johor (4 April 2020)

Pengalaman Bersalin PKP/PKPB. Sediakah Anda?
Pengalaman Bersalin PKP/PKPB. Sediakah Anda?

“Sheril pula Alhamdulillah bekas suami dapat teman masa proses bersalin, taktau kenapa doc yg incharge tu boleh benarkan. Yg lain doc tak benarkan. Bergantung pd kebenaran doc masa tu.

Bekas suami juga yg azan kan. Lepas azan baru kne keluar terus balik sbb tak boleh stay. Esok pg nya nak keluar baru suami boleh dtg uruskan urusan keluar.”Raja Sheril Ameera

Pengalaman bersalin: Hospital Pusrawi, Kuala Lumpur (10 Mei 2020)

“I bersalin dekat Hospital Pusrawi, lepas survey semua and gov tak boleh husb masuk, setakat hantar food and bag kat bawah je. Mati mati lah nak diteman juga sebab anak 1st kan, jiwa tak kuat hadap sorang.

Lepas set appointment check in ward utk induced (39 weeks), i sorang je kena buat swab test Covid19. Husband tak payah. Mostly hospital swasta yang i survey, both husband and wife kena swab test. Tapi Pusrawi takyah. I paid around RM450. And nasib baik ya pusrawi bagi husband teman, mostly other swasta tak bagi juga.

If i positive covid, means husband takkan dapat masuk juga. 2nd, if positive, dorang nak prepare apa yang patut macam pakai PPE ke untuk handle. Kalau beranak kena emergency c-section lagi payah, dorang nak kena disinfect the whole OT area, nak kena betul betul strict with procedure operation takda virus tu merebak ke staff and barang barang in OT, nurse pun sorang je dgn doc kena ada kat situ. Sebab perut kena belah kan, so the chances virus tu spread tu tinggi. Tapi alhamdulillah i beranak normal, so bersalin macam biasa.

Lepas beranak, visitor boleh naik tapi sorang je. If my mom naik, husband kena turun. So far pusrawi agak lenient, tak strict sangat but still ikut SOP.”Aqila Shukri

Pengalaman bersalin: Hospital Putrajaya, Putrajaya (7 Oktober 2020)

“Semua kena buat sendiri. Takde org boleh teman/masuk. Semua nurse tolong. Anak pon tgh sakit rengat kena bgn jaga sendiri.”Diyana

Pengalaman bersalin: Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Klang (23 Disember 2020)

“Mase bersalin tu kene prepare mental sebab takde sape boleh melawat. Suami nak masuk pun tak boleh, suami nak hantar barang just bagi dekat guard nanti guard akan hantarkan.

Paling sedih baby pun ayah tak boleh azankan. Lepas bersalin baru boleh call husband untuk ambik uri. Uri pun pass kan dekat guard jugak. Dari admit sampai discharge mommy kene handle everything sendiri.

Nanti nak discharge mommy kene naik tempat discharge untuk sign borang-borang and baru boleh call husband untuk buat payment. Lepas husband buat payment and ambik baru la boleh balik.”Nur Ashikin

Macam-macam pengalaman mommies alami di atas ini, namun apa yang penulis boleh buat kesimpulan berdasarkan pengalaman bersalin semasa PKP ataupun PKPB:

  • Perlu membuat Covid19 swab test jika membuat pembedahan caesarean (c-sect) atau jika keadaan memerlukan.
  • Suami atau ahli keluarga tidak dibenarkan teman (kecuali di beberapa hospital swasta).
  • Mommy kena uruskan diri sendiri dan bayi yang baru lahir. Tetapi, boleh minta bantuan jururawat jika mommy tak larat. Jangan paksa diri!
  • Bersedia untuk bersalin tanpa suami di sisi. Jangan risau, mommy akan ditemani oleh jururawat serta doktor yang sentiasa menolong dan memberi sokongan dari awal hingga selamat bersalin.
  • Suami tidak dapat mengazankan bayi (kecuali di beberapa hospital swasta).
  • Suami boleh ambil uri bayi daripada pengawal keselamatan hospital untuk dibawa balik dan ditanam.
  • Suami boleh hantar barang melalui pengawal keselamatan seperti beg pakaian, makanan dan lain-lain.

Kepada semua mommies-to-be, anda boleh buat persiapan dari sekarang untuk menempuh hari yang amat penting dalam hidup kita tidak lama lagi. You can do this, mommies!

Baca: Pengalaman saya berpantang kali ke-dua!

5 tahun 6 bulan. Itulah tempoh yang kami lalui sebelum Hannan dilahirkan. Setelah mendirikan rumahtangga pada 2006, dan seperti pasangan lain yang baru berkahwin, kami turut memasang impian untuk menjadi seorang ayah dan ibu. Namun, Allah mempunyai perancangan-Nya tersendiri.

Walau bagaimanapun, pada 2011 semuanya berubah. Saya yang dalam perjalanan tugasan ke Sabah telah menerima SMS dari isteri yang mengatakan bahawa ujian kehamilannya positif.

Sebelum melahirkan bayi saya secara Caesarean, saya telah bersungguh-sungguh mempersiapkan diri saya untuk menghadapi tempoh penyembuhan postpartum yang akan saya lalui.

Saya telah berbual dengan ramai ibu yang berpengalaman seramai yang mungkin dan ia banyak membantu saya merasa lebih bersedia.

Secara ringkasan, ini lima petua saya:

  1. Kenali jururawat anda
  2. Bawa lampu tidur kuning!
  3. Bawa tisu basah (wet wipes)
  4. Buat persiapan untuk pengumunan secara digital
  5. Cuba tinggal lebih lama