fbpx
Banner

Pernah terfikir ada ke mainan kanak-kanak bawah RM5? Kanak-kanak dan mainan sememangnya tak boleh dipisahkan. Pantang lihat mainan baru di kedai, pasti akan meminta untuk dibeli. Sejak COVID-19 melanda, kebanyakan mommy daddy memilih untuk beli mainan secara dalam talian (online) bagi mengurangkan jangkitan wabak berbahaya itu.

mainan kanak-kanak

Mesti mommy daddy dah buntu nak beli mainan apa untuk anak kan? Kami di Gaya Suri ada beberapa pilihan mainan kanak-kanak yang berharga bawah RM5 untuk kanak-kanak berusia tiga tahun ke atas:

  • Cermin mata DIY
  • Pistol mainan buih
  • Bath toys 
  • Kipas kertas DIY
  • Manik berwarna DIY (gelang)

1. Cermin mata DIY

Cermin mata DIY ini memberi kanak-kanak pengalaman membuat dekorasi mengikut citarasa mereka menggunakan bahan dekorasi yang diberikan. Ada pelbagai warna, bentuk dan saiz bahan dekorasi yang menarik minat si kecil untuk menggunakan kreativiti sendiri.

Usah risau, mommy daddy tak perlukan gunting untuk menggunting bahan dekorasi tersebut. Ia didatangkan dalam bentuk pelekat dan mempunyai bentuk-bentuk tertentu. Hanya perlu lekatkan di cermin mata mengikut kreativiti anak. 

Harga: RM1.99

Klik di sini untuk beli: Shopee

2. Pistol mainan buih

mainan kanak-kanak

Anak suka main bubble? Ha inilah masa sesuai untuk anda belikan pistol mainan buih untuk si manja! Pistol mainan buih ini didatangkan dengan 2 bekas berisi air buih. Pistol mainan buih ini diperbuat daripada plastik dan tidak berbahaya kepada si manja anda.

Dengan cuaca yang tak menentu sekarang, anda masih boleh bermain bubble dengan anak walaupun berada di dalam rumah. Mereka pasti gembira bila dapat pistol mainan buih ini!

Harga: RM2.10

Klik di sini untuk beli: Shopee

3. Bath toys 

mainan kanak-kanak

Bagi anak-anak yang suka bermain air semasa mandi, bath toys merupakan mainan yang mereka perlukan untuk membuatkan mereka lebih teruja untuk mandi. Bahkan, mommy daddy boleh beli mainan ini untuk memujuk anak-anak yang tidak suka mandi. Pasti mereka akan suka mandi lepas ni!

Bath toys ini mempunyai bentuk haiwan seperti itik, ikan paus, ikan biasa dan juga satu bakul mainan. Ia diperbuat daripada plastik dan bersaiz sederhana. 

Harga: RM2.10

Klik di sini untuk beli: Shopee

4. Kipas kertas DIY

mainan kanak-kanak

Kanak-kanak cepat tertarik dengan barang berwarna-warni dan bergerak, jadi kipas kertas DIY ini mampu membuatkan mereka fokus dan sibuk. Ada enam batang pen berwarna percuma, anak anda boleh mewarna kipas kertas mengikut kreativiti mereka.

Terdapat beberapa pilihan jenis corak anda boleh pilih dan video tutorial untuk memasang kipas kertas mengikut langkah-langkah yang betul. Nampak senang! Mommy daddy pasti teruja untuk buat kipas kertas ini bersama anak-anak di rumah.

Harga: RM2.99

Klik di sini untuk beli: Shopee

5. Manik berwarna DIY (gelang)

Minat membuat gelang manik? Mommy boleh membuat gelang secara DIY (Do-It-Yourself) bersama anak untuk mengisi masa lapang jika anak kelihatan bosan berada di rumah. 

Namun, mommy harus berhati-hati kerana manik ini bersaiz kecil yang boleh membahayakan anak jika tercekik. Mommy harus pantau semasa aktiviti membuat gelang manik ini dibuat ye!

Harga: RM3.60

Klik di sini untuk beli: Shopee

Bonding time

Lima mainan kanak-kanak yang kami senaraikan di atas bukan sahaja murah, tetapi ia dapat memberikan bonding time anda bersama si manja. Mereka juga sudah berasa bosan dengan mainan biasa, apa kata anda beli mainan interaktif supaya mereka dapat menghabiskan masa dengan aktiviti-aktiviti yang menarik. Happy kid, happy mommy!

Suka artikel ini? Baca 5 petua mendidik anak makan sayur-sayuran dan 8 Tips Ajar Anak Memberus Gigi.

Author

Comments are closed.