fbpx
Banner

Golongan ibu hamil amat takut jika dijangkiti Covid19 namun ia benar-benar berlaku kepada beberapa orang wanita hamil di negara ini.

Salah seorang bekas pesakit Covid19, Fatma Sohaimi, berbesar hati untuk berkongsi kisah dirinya disahkan positif Covid19 semasa hamil dahulu.

hamil

Ini cerita beliau:

Disahkan Positif Covid19

Masa saya disahkan positif covid, kandungan saya dah berusia 38 minggu. Saya tahu positif (Covid19) selepas buat swab test kedua.

Saya buat swab test sebab kontak rapat dengan suami. Suami saya positif Covid19. Sebelum buat swab test, saya ada gejala demam, batuk dan selsema.

Sepanjang positif Covid19, saya cuma amalkan Vitamin C sahaja. Tiada ubat dibekalkan.

Saya kuarantin selama 10 hari. Setelah 4 hari disahkan positif, saya dibawa ke Hospital Sg Buloh dengan ambulans dan terus masuk wad bersalin.

Saya kena tahan sebab dah tunggu masa nak bersalin. Tapi disebabkan simptom saya masa tu dah takde, jadi saya dibenarkan balik selepas warded satu malam.

Sebelum discharge saya dah start rasa contraction tapi tak regular. Jadi doktor di Hosp Sg Buloh suruh monitor di rumah sahaja dan kalau dah kerap terus ke hospital berdekatan.

Selepas discharged dan dah sampai rumah tak sampai 2 jam, contraction makin kerap dan saya terus ke Hospital Serdang. Saya dimasukkan ke labour room khas untuk pesakit Covid19 kerana saya masih positif.

Kisahku - Fatma Sohaimi mommy yang positif Covid19 semasa hamil

Adakan mommy boleh bersalin secara normal?

Time tu suami atau ahli keluarga memang tak boleh masuk langsung.

Saya bersendirian menahan sakit dalam labour room dari jam 5 petang.

Esoknya pukul 3.37 pagi, saya selamat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

Kalau ikutkan, pesakit Covid19 kena bersalin secara Caesarean tapi waktu saya datang, saya dah ada bukaan 3cm. Jadi saya dapat bersalin secara normal.

Alhamdulillah, Allah beri kekuatan walaupun time tu menangis sorang-sorang dalam labour room.

– Fatma Sohaimi –

Sewaktu bersalin, hanya ada seorang doktor dan seorang nurse sahaja. Tapi disebabkan masa nak push, jantung baby dah tak cantik, datang seorang lagi doktor dan 4-5 orang nurse untuk bantu saya bersalin. Selain tu, ada dua orang pakar kanak-kanak untuk monitor baby selepas baby dilahirkan.

Sebagai pesakit Covid19, memang saya kena uruskan sendiri semua. Selepas bersalin, anak saya terus dibawa ke Hosp Sg Buloh dan dimasukkan ke NICU selama 4 hari.

man love people woman
Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test.

Baby pun kena buat swab test. Alhamdulillah baby saya negatif Covid19.

Baby saya kena tahan kerana saya positif dan doktor nak pantau baby. Azan baby pun suami tak dapat buat time tu.

Alhamdulillah lega sangat. Bersalin waktu PKP/PKPB ni, memang kena kuatkan fizikal dan mental kerana kena uruskan diri sendiri tanpa bantuan sesiapa kecuali nurse atau doktor.

Semoga dengan perkongsian Puan Fatma dapat dijadikan contoh jika mommy disahkan positif virus berbahaya itu. Semoga mommies semua dan bayi dikandung sentiasa dilindungi olehNya.

Jika anda suka artikel ini, baca Kisahku: Persiapan hospital selepas pembedahan Caesarean, dan Kisahku: Cabaran Berpantang Kali Ke-Dua PKP dari komuniti mommy Gaya Suri.

Author

Comments are closed.