fbpx
Banner

Bukan mudah untuk memulakan journey sebagai ibu yang menyusu bayi atau breastfeed mom kerana banyak cabaran yang mommy perlu tempuhi sehingga si manja berusia dua tahun.

menyusu bayi
Bukan mudah untuk memulakan journey sebagai ibu yang menyusu bayi

“Realiti tidak semudah yang disangka” tepat menggambarkan betapa besarnya pengorbanan mommy menyusukan bayi selepas mereka dilahirkan. Sokongan daripada suami juga memainkan peranan penting untuk mommy lebih bersemangat menyusukan bayi walaupun banyak cabaran-cabaran getir yang perlu dilalui.

Sebenarnya, banyak cabaran yang mommy lalui sepanjang bergelar breastfeed mom, namun penulis senaraikan enam cabaran yang penulis rasakan amat mencabar fizikal dan juga mental sebagai seorang mommy.

Lekapan tidak betul

Bayi yang baru lahir masih tidak mahir untuk menghisap susu. Jadi, masalah lekapan tidak betul sering berlaku di awal penyusuan kerana mommy perlu tahu cara lekapan yang betul supaya dapat melatih bayi melekap dengan elok.

Selagi lekapan tidak betul, selagi itulah mommy akan berasa tidak selesa dan bayi juga tidak dapat minum susu. Ini akan menyebabkan kuning bayi semakin meningkat jika dia tidak dapat minum susu dengan segera.

Luka di bahagian puting

Sore nipple penulis ibaratkan seperti mimpi ngeri untuk new mommy seperti penulis. Sakitnya hanya Tuhan yang tahu terutama pada awal penyusuan dan selepas bayi tumbuh gigi. Luka dan melecet adalah perkara normal yang berlaku pada mommy yang menyusu bayi.

Mommy boleh beli nipple balm awal-awal supaya senang untuk dipakai nanti. Ataupun mommy boleh beli nipple shield untuk melindungi puting daripada luka, melecet atau berdarah.

Saluran susu tersumbat

Clogged milk ducts amat memedihkan apabila terjadi dan ia mengambil masa lama sedikit untuk sembuh bergantung kepada cara mommy merawatnya. Selalunya saluran susu tersumbat akibat penggunaan saiz dan jenis baju dalam yang salah serta mommy tidak mengosongkan payudara dengan betul.

Biasanya mommy akan mengalami saluran susu tersumbat beberapa kali jika lambat menyusu bayi atau tidak mengikut jadual susu dengan betul. Sakitnya boleh buat sampai demam tau!

Tidak cukup tidur

menyusu bayi

Setelah bergelar ibu, mommy harus terima hakikat bahawa mommy tak akan dapat tidur lebih daripada dua jam kerana terpaksa bangun untuk menyusukan si kecil tidak kira siang atau malam. No more beauty sleep, mommies!

Kedengaran agak meletihkan, namun lama-kelamaan mommy sudah terbiasa dan apabila bayi berumur setahun nanti, mereka akan tidur lebih lama berbanding semasa mereka baru lahir.

Setiap masa lapar

Mommy yang menyusu bayi dan sentiasa lapar memang tidak dapat dipisahkan. Perasaan lapar hadir selepas mommy selesai menyusukan bayi ibarat mommy baru habis bersukan. Memang lapar sungguh!

Sediakan snek makanan setiap kali mommy menyusu bayi untuk mengisi perut sementara waktu. Roti, kekacang, buah-buahan antara snek paling cepat dan mudah untuk disediakan.

Anak suka “mengempeng”

Anak yang menyusu badan sebenarnya amat rapat dengan mommy mereka. Oleh itu, ada yang suka melekat atau mahu ‘mengempeng’ dengan mommy setiap masa kerana tidak mahu ditinggalkan mommy. Malah, dengan orang lain juga mereka tidak mahu termasuklah si daddy. Bertabahlah wahai mommy daddy…

Menyusukan anak amat memenatkan, namun ia adalah sebuah pengorbanan mommy yang paling berharga demi memastikan si manja mendapat khasiat serta nutrien penting daripada susu mommy kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi.

Author

Comments are closed.