fbpx
Banner

Bekal makanan anak merupakan perkara pertama terlintas di fikiran mommy bila sekolah dibuka, kan? Ramai yang sudah kekeringan idea sebab sudah masak bermacam-macam jenis makanan sejak awal bulan ini.

bekal makanan anak

Tahniah mommy sebab berusaha menyediakan bekal makanan anak ke sekolah setiap pagi walaupun sibuk bersiap ke tempat kerja. Mesti ada yang baru nak belajar untuk siapkan bekal anak, anda boleh baca lima tips siapkan bekal makanan anak di bawah ini:

  1. Masak makanan kegemaran anak
  2. Sediakan makanan yang mudah dimakan
  3. Asingkan lauk dan nasi untuk bekal sesi petang atau sekolah agama
  4. Sediakan lauk ringkas
  5. Guna beg bekal berasingan

Masak makanan kegemaran anak

bekal makanan anak
Guna kreativiti untuk tingkatkan selera anak

Dah nama pun bekal makanan anak, mestilah kita kena ikut selera mereka. Jangan dipaksa masak lauk yang mereka tak suka nanti mereka tak makan. Kalau tak suka makan sayur, anda boleh cincang halus atau kisar sehingga lumat.

Sediakan makanan yang mudah dimakan

bekal makanan anak

Kadangkala waktu rehat terlalu singkat membuatkan anak anda tak sempat menghabiskan bekal makanan yang dibawa. Seeloknya sediakan makanan seperti makanan bergoreng. sup dan panggang. Jika mommy mahu sediakan makanan berkuah, pastikan kuah tidak terlalu banyak ye.

Asingkan lauk dan nasi untuk bekal sesi petang atau sekolah agama

bekal makanan anak
Sediakan dua bekal jika anak bersekolah hingga petang

Jadual harian anak-anak bersekolah memang agak padat daripada pagi sehingga petang, jadi bekal makanan harus dibawa untuk memastikan si manja sentiasa kenyang.

Untuk memudahkan anak anda makan bekal makanan sekolah sesi petang, asingkan lauk dan nasi dalam bekas berasingan atau guna bekas yang mempunyai separator. Ia bagi memastikan lauk kekal segar semasa anak makan.

Sediakan lauk ringkas

bekal makanan anak
Ringkas tapi menarik

Kanak-kanak gemar makanan yang ringkas seperti ayam goreng, nasi goreng, bihun goreng dan macam-macam lagi. Jadi, mommy tak perlu susah payah sediakan lauk yang ambil masa lama untuk dimasak. Tak perlu sediakan lauk yang terlalu banyak, apa yang penting makanan anak cukup nutrisi seimbang.

Guna beg bekal berasingan

bekal makanan anak

Banyak kebaikan sebenarnya bila anak anda guna beg bekal berasingan. Antaranya ialah mudah untuk anak mencari bekal, susun bekas makanan selepas digunakan dan buku tidak kotor jika makanan tumpah. Banyak beg bekal harga murah dijual di laman web anda boleh cari seperti di Shopee. Pelbagai pilihan corak, saiz, warna mengikut kesukaan anak anda.

Jika anda suka artikel ini, baca 5 tips quality time dengan anak untuk ibu berkerjaya dan Empat Barang Di Rumah Berbahaya Untuk Anak Anda daripada komuniti Gaya Suri.

Author

Comments are closed.