fbpx
Banner

Dear parents-to-be, tips asas pilih pampers dengan betul amat penting untuk keselesaan bayi anda. Jika anda salah memilih jenis pampers, bayi anda mungkin akan mengalami ruam atau nappy rash, menangis akibat tidak selesa dan juga kulit kemerah-merahan.

tips asas pilih pampers

Untuk permulaan, mommy daddy boleh minta free sample daripada beberapa jenama pampers yang anda berminat untuk cuba. Free sample boleh dijadikan sebagai rujukan dan dapat mengurangkan pembaziran jika mommy beli pek besar. Malah, mommy pun dapat kurangkan kos!

Antara tips asas pemilihan pampers yang penulis mahu kongsi ialah:

  • Saiz
  • Berat bayi
  • Jenis kulit

Saiz

tips asas pilih pampers
Penggunaan pampers jenis tape memudahkan mommy laras saiz pampers ikut keselesaan bayi

Jika saiz pampers tidak sesuai dengan si manja mommy, ia pasti akan menimbulkan masalah seperti selalu berlaku kebocoran akibat saiz terlalu besar.

Jika saiz terlalu kecil pula, ia akan meninggalkan kesan kemerah-merahan di kawasan pinggang dan celah peha. Kesian si kecil terpaksa menahan pedih akibat salah saiz.

Selalunya, pampers atau lampin pakai buang jenis tape sering digunakan untuk bayi baru lahir kerana saiz pinggang boleh dilaras mengikut keselesaan bayi.

Berat bayi

tips asas pilih pampers
Pakai pampers ikut berat yang ditetapkan

Setiap bayi dilahirkan dengan berat badan yang berbeza. Ada yang berat ringan dan juga ada bayi mencecah empat kilogram (kg). Sebab itu, mommy perlu beli pampers mengikut berat bayi dengan tepat.

Jenis kulit

tips asas pilih pampers

Kulit bayi yang baru lahir amat sensitif, mudah melecet dan naik ruam jika menggunakan produk yang tidak sesuai. Jika kulit bayi mommy lebih sensitif daripada biasa, penulis syorkan mommy guna pampers yang diperbuat daripada bahan semulajadi seperti kapas.

Selain daripada tips asas pilih pampers dengan betul di atas, ada banyak tips mommy boleh ikuti sebelum membuat keputusan membeli pampers atau lampin pakai buang. Bayi selesa, mommy tidur lena 😉

Jika anda suka artikel ini, baca Beli Pampers: Bilakah Masa Terbaik Anda Harus Beli? dan 9 free tips berjimat cermat untuk ibubapa baru daripada komuniti Gaya Suri.

Author

Comments are closed.